Kreditne kartice - pretjerana uporaba

31.08.2021#Općenito

Prije nekoliko godina, odnosno do pojave kartica cijeli proces plaćanja se odvijao u gotovini. Za kupnju različitih proizvoda i usluga morali ste imati dovoljnu količinu novaca uz sebe. Od pojave bankovnih kartica cijeli proces kupnje se pojednostavio te danas za većinu stvari Vam ne treba novac u gotovini kako biste se našli u procesu potrošnje. Od plaćanja kave, namirnica, odjeće, tehnike,  do putovanja uvijek možete posegnuti za svojom karticom i iznos sredstava će se umanjiti na vašem računu. Poznato, je li tako? Sve to ovako izgleda vrlo primamljivo, ne morate se brinuti koliko novaca imate sa sobom i da li će vam biti dostatno. U ovome članku možete pročitati pozitivne i negativne posljedice uporabe kreditne kartice.

Kreditne kartice služe kao brzo i jednostavno bezgotovinsko sredstvo plaćanja roba, usluga, isto tako omogućavaju i podizanje gotovine do određenog iznosa, ovisno o kreditnoj sposobnosti vlasnika kreditne kartice. Upravo iz tih činjenica proizlazi  objašnjenje na pitanje zašto su baš kreditne kartice toliko popularne među građanima. Široko su rasprostranjene te se koriste u zemlji i inozemstvu kao jednostavan oblik plaćanja, popularno zvano “peglanje kartice“.

Međutim građani koji redovito koriste kreditne kartice kao sredstvo plaćanja dobro znaju koliko treba biti oprezan prilikom njihovog korištenja, odnosno kako se osoba vlastitom nepažnjom vrlo lako može dovesti u nepovoljnu financijsku situaciju.  Prilikom korištenja kreditnih kartica nemate opipljiv novac i nerijetko se dogodi da za kupnju proizvoda ili usluga izdvojite više novaca nego što biste da ste imali gotovinu sa sobom. Najčešće si građani ne mogu priuštiti određene stvari gotovinom zato posežu za kreditnom karticom te ugovaraju obročna plaćanja na prodajnim mjestima. Takav način nije kriv ukoliko se pripazi na optimalnu potrošnju, odnosno potrošnju koju si vlasnik kartice može dozvoliti. Odgoda plaćanja ne znači neplaćanjem, već podmirenje usluge s odgodom u datom trenutku za sljedeći period koji dolazi. Tako počinju problemi kada se zanesmo kupnjom te se kreditna kartica provlači na više proizvoda i usluga koje želimo, a ipak si ne možemo priuštiti odjednom.

Dugovanje po kreditnim karticama

Zbog manjka svijesti o stvarnom novcu s kojim se raspolaže, preko kreditne kartice dolazi do rasta osobne potrošnje i tako nastane dugovanje koje je u određenom trenutku potrebno podmiriti. Kako podmiriti ako iznos potrošnje na kreditnoj kartici premašuje iznos mjesečnih primanja? U drugom slučaju i da se može nekako podmiriti trošak kartice, postoje dodatno drugi planirani i neplanirani troškovi koji se ne mogu podmiriti zbog prevelikih troškova kupnje putem kartice.

Može doći i do treće vrste slučaja  npr. kada postoje dugovanja po kreditnim karticama, a potrebno je podići brzi kredit za nešto što se dugo planiralo ili trošak koji se pojavio u datom trenutku (školovanje, troškovi auta, neplaćene režije i sl.). Dolazite u banku po kredit međutim situacija je sljedeća: zbog duga na kreditnim karticama niste kreditno sposobni podići bilo koji iznos kredita. Dosta vam je svega, ne vidite izlaz, nervozni ste, drugi su vam krivi, sebe okrivljujete i slična razmišljanja. Naravno, loša financijska situacija pogađa svakog čovjeka i odražava se na svim ostalim segmentima života.

Racionalno korištenje

Kako se ne bi dogodila prethodno opisana situacija, potrebno je imati konstantni uvid u potrošnju i limite. Ono najbitnije, vi znate kolika su vaša mjesečna primanja i limit mjesečne potrošnje koji si možete priuštiti da bi svoje financijske obveze mogle platiti na vrijeme. Stoga čuvajte izvatke plaćanja roba i usluga. Prije nego što posegnete za karticom razmislite da li si možete priuštiti još jednu ratu sljedeći mjesec? Ukoliko niste racionalni po pitanju potrošnje, najbolji način suzdržavanja od kupnje putem kreditne kartice biti će da je ne nosite sa sobom u novčaniku. Ostavite je doma i koristite zaista kada morate podignuti novac, a za kupnju koristite isključivo gotovinu.

Imate dugovanje po karticama, a hitno vam treba novac?

Ukoliko imate trenutno dugovanje koje ne možete podmiriti ili vam treba brzi kredit, ali vaše dugovanje po kreditnim karticama razlog je što niste kreditno sposobni. Ne očajavajte, imamo opciju za vas!

Brzi kredit ferratumbank.hr

Ferratumbank.hr nudi brze kredite svojim klijentima bez obzira na kreditnu sposobnost, dozvoljenom i nedozvoljenom minusu ili dugovanju na kreditnim karticama.

Bez puno papirologije i velike dokumentacije, možete prijaviti brzi kredit za dvije minute, a isplatu novca na tekući račun očekivati već za 15 minuta nakon valjane potpisane i dostavljene dokumentacije. Od dokumentacije vam je potrebno sljedeće: kopija/ preslika osobne iskaznice, kopija kartice tekućeg računa, potpisani Ugovor o kreditu te dokaz o podmirenom Jamstvu.

Prijaviti se možete od 0-24 putem ferratumbank.hr ukoliko ste novi korisnik, ili ukoliko ste već podizali kredit i imate svoj ferratum račun, još jednostavnije putem korisničkog računa ili sms-a.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: