Kako naučiti djecu o vrijednosti novca

31.08.2021#Općenito

Svi znaju da djeca gledaju, slušaju i uče od svojih roditelja i od onih koji ih okružuju. Jeste li znali da na to kako će postupati s novcem kasnije u životu utječe ono što danas uče? Pripremite svoju djecu za uspješnu financijsku budućnost razgovarajući s njima o novcu.

Počnite čim prije razgovarati o novcu

Što malo dijete mora znati o novcu? Pa, odgovor je: vjerojatno ne baš puno. Međutim, to ne znači da već ne uče o tome kako funkcionira svijet, a koncept novca važna je životna lekcija za kasnije. Članak u časopisu Forbes citira istraživanje koje pokazuje kako djeca mogu razumjeti osnovne koncepte novca već sa 3 godine i oblikovati svoje novčane navike do 7. godine.

Zabavne igre dobra su opcija za upoznavanje djece s novcem. To ne samo da im može pomoći s matematikom, već im može pomoći da razumiju ideju transakcija za robu. Pokušajte se igrati kupnje i prodaje predmeta pomoću igračaka za vrlo malu djecu. Za stariju djecu, pokušajte ih uključiti u odlazak u trgovinu, objašnjavajući im koliko koštaju predmeti i odakle dolazi novac za plaćanje.

Naučite ih konceptu štednje

Izreka glasi da novac ne raste na drveću. Uz nekoliko izuzetaka, većina obitelji raspolaže određenim novčanim iznosom koji si mogu priuštiti da potroše u bilo kojem trenutku. To znači da se novac troši i da ponekad morate uštedjeti da biste kupili ono što želite. Također, ponekad morate posuditi novac da biste platili veće stvari ili našli brzo rješenje.

Ovo su važne lekcije koje djeca trebaju naučiti. Novac nije neograničen. Međutim, ako postoji nešto što stvarno želite ili trebate, jedno je rješenje štedjeti za to. Ako svojoj djeci date džeparac, možete ih potaknuti da ga štede u kasici-prasici za igračke koje žele kupiti kasnije. Novac brojite zajedno kako se povećava iznos da biste im pokazali kako se dodavanjem po malo novac skupi tijekom vremena.

Otvorite bankovni račun za Vaše dijete

Gotovina i kovanice postaju stvar prošlosti. Naravno, još uvijek imaju novčanu vrijednost. Ali digitalno doba dopire do sve mlađe djece i ljudi ne vide papirnati novac ni približno često kao prethodne generacije.

Mnogi roditelji otvaraju bankovne račune za svoju djecu kako bi upravljali poklonima i štednjom. Ovo može biti izvrsna prilika za učenje za stariju djece da saznaju kako funkcioniraju bankovni računi i da postoji novac koji će se može kasnije koristiti. Ako u nekom trenutku planirate dopustiti Vašoj djeci da koriste novac s računa, razmislite o tome da imate zaseban račun za štednju kojoj ne mogu pristupiti, poput fondova za fakultet. Na taj način postoji jasna razlika (također za Vas kao roditelje) u tome kako će se novac koristiti.

Ništa nije besplatno - čak i bomboni dosta koštaju

Roditelji prečesto popuštaju dječjim hirovima u zadnji tren kad vide slatkiše pored blagajne. Ili se nalaze u situaciji da pregovaraju o kupovini slatkiša koji je zapeo za djetetovo oko. Zašto je to tako? Osim što želimo natjeraju djecu da jedu voće umjesto šećera, često nato gledamo kao na nepotreban trošak.

Kod razgovora s djecom o novcu dobro je vrlo jasno se izraziti o razlozima zbog kojih određeni predmet ne možete kupiti, i to riječima koje ona mogu razumjeti. Ili im ponudite mogućnost da koriste svoj džeparac za kupovinu u zadnji tren i objasnite koliko će to koštati. Prebrojite zajedno koliko je novca ostalo nakon kupovine. Uzmite stvar u svoje ruke i ograničite impulzivnu kupovinu, bez obzira koliko mala ona bila.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: