Bicikliranje je samo po sebi zdravo, na vama je da bude i sigurno

30.08.2021#Općenito

Vožnja biciklom je sve popularnija. Ova jednostavna sportska aktivnost primjerena je za cijelu obitelj jer osim što ima dobar učinak na zdravlje, biciklizam čuva prirodu. Stoga je sve više onih koji se okreću bicikliranju, kako u slobodno vrijeme, tako i birajući ga kao prijevozno sredstvo do posla. Ne zaobilaze ga niti obitelji s djecom, i to s pravom. Okretanje pedala je aktivnost koju vole sva djeca pa tako roditelji sa svojim mališanima mogu uživajući u prirodi, na svježem zraku, na najbolji način iskoristiti svoje slobodno vrijeme.

No, valja biti oprezan. Biciklisti su, uz pješake, najosjetljivija skupina u prometu. Zato prije nego što krenete, upoznajte se sa svim pravilima kako bi vaše obiteljske vožnje biciklom bile što sigurnije.

Uložite u kvalitetan bicikl

Sigurnost vas i vašeg djeteta mora uvijek biti na prvom mjestu. Prije nego što pedalama krenete u nove pustolovine, uložite novac u kvalitetne bicikle. Za početak važno je odabrati pravilnu veličinu bicikla jer ako je bicikl prevelik ili premali nećete njime moći dobro upravljati. Visina sjedala mora biti tako podešena da dijete u trenutku stajanja može, sjedeći na sjedalu, nogama dotaknuti tlo i tako sići s bicikla. 

Kako dijete raste, trebat ćete promijeniti i do nekoliko bicikala, no to neće biti svake sezone. Vjerojatno ćete uspjeti preskočiti jednu jer se visina sjedala može podešavati. No, u svakom slučaju nikada nemojte štedjeti na biciklu. Djetetu omogućite sigurnu vožnju kupnjom kvalitetnog bicikla jer time zapravo štedite u njegovom održavanju. Jeftinije verzije se daleko brže kvare. Kvalitetan bicikl ćete platiti i do nekoliko tisuća kuna, a mi vam predlažemo da njime razveselite dijete za rođendan. Uz brzinske kredite ne morate više dugo razmišljati kako doći do pozajmice, već odmah istoga dana možete mališana razveseliti poklonom.

Nikada se nemojte upuštati u vožnju neispravnim biciklom. U svakom trenutku morate biti sigurni da je bicikl siguran jer to je prvi korak ka sigurnoj vožnji. Bicikl mora biti tehnički ispravan te redovito održavan, a posebnu pozornost posvetite kvalitetnim kočnicama, svjetlima na biciklu (bijelo svjetlo naprijed, crveno odostraga), mačjim očima na pedalama i kotačima te zvonu. Uvijek biste trebali imati mali set za krpanje guma ako vam se negdje putem probuši zračnica. Bilo bi dobro da unaprijed naučite kako zakrpati probušenu zračnicu kako biste vi i vaše dijete uvijek bili sigurni.

Nigdje bez kacige

Zakon nalaže da svako dijete do 16 godina tijekom bicikliranja mora imati zaštitnu kacigu na glavi. Kaciga čuva život biciklistima svih uzrasta pa se i odraslima savjetuje da je nose.  Posebice ako se upuštate u malo duže vožnje prometnim cestama ili pak makadamom gdje vam samo jedan malo veći kamen može poljuljati ravnotežu.

Sve kacige koje ćete pronaći u trgovini moraju biti atestirane na što ukazuje naljepnica s unutrašnje strane. Dječje kacige su malo dublje kako bi još bolje zaštitite osjetljivu dječju glavu.

Kod kupnje, vi i vaše dijete isprobajte nekoliko kaciga kako biste bili sigurni da ste pronašli onu odgovarajuću. Kaciga mora čvrsto stajati na glavi tako da pokriva cijelo čelo i ne smije se micati. Trake moraju biti čvrsto zategnute ispod brade.

Djeca ne vole nositi kacigu, a jedan od razloga je sigurno i vrućina jer ispod kacige zna biti jako vruće. Stoga, djetetu pokažite primjerom, nosite i vi kacigu, a dajte mu i mogućnost da samo izabere onu koju želi. Postoji velik broj različito oslikanih dječjih kaciga, a ovako će je vaš mališan sigurno radije nositi. Birajte otvorenije modele s mrežicom radi bolje cirkulacije zraka i nemogućnosti ulaska insekta unutar kacige.

Svakih pet godina ili ranije, ako to deklaracija kacige zahtijeva, promijenite kacigu jer ona s vremenom gubi svojstva zaštite.

Kupovina dječje sjedalice

Malenu djecu koja još ne mogu sama voziti bicikl, možete voziti vi u sjedalici. Pravo vrijeme za početak vožnje djeteta u dječjoj sjedalici je od 9 do 12 mjeseci. Sjedalice se rade prema kilaži djeteta, a obično ne prelaze 22 kilograma.

Kod kupovine dječje sjedalice budite sigurni da je ona djetetu do glave, da se hvatište za noge može podesiti i da se noge djeteta mogu sigurno svezati kako ne bi upadale u žbice kotača. U ovom slučaju savjetuje se da kupite sjedalicu malo veće nosivosti kako brzo ne biste morali kupovati novu.

Sjedalice se uvijek preporučuje montirati iza vozača bicikla jer je to najsigurnije mjesto na biciklu. Kod izbora sjedalice, u trgovinu slobodno dođite biciklom kako biste bili sigurni da se odabrana sjedalica može montirati na vaš bicikl.

Djecu na sjedalici mogu voziti osobe od 18 godina nadalje, a dijete koje se vozi u sjedalici ne bi smjelo imati više od osam godina. Kod vožnje djeteta na biciklu važno je i zakonski obvezno, da osim djeteta, i odrasla osoba ima kacigu.

Oprema za male vozače

Djeca vole oponašati svoje roditelje pa tako i u vožnji žele imati sve što imate i vi. Osim odgovarajuće kacige i kvalitetnog bicikla, dobro bi bilo da dijete uvijek bude odjeveno u vedre boje kako bi bilo uočljivije u prometu. Najbolji izbor svakako je reflektirajući prsluk. Ako ćete ići na malo dulje vožnje, bilo bi dobro da razmislite o posebno podstavljenim biciklističkim hlačama.

Kada dijete može biciklom na cestu

Prije nego što dijete izađe biciklom na prometnu cestu, mora u potpunosti vladati svojim biciklom i pravilno reagirati u različitim situacijama. Za početak krenite s djetetom u vožnju po uređenim biciklističkim stazama ili po manje prometnim cestama.

Djeca samostalno mogu upravljati biciklom od navršenih 14 godina te ona koja su navršila 9 godina, a imaju potvrdu iz škole da su sposobna upravljati biciklom. Sva ostala djeca u promet biciklom smiju izaći samo u pratnji osobe starije od 16 godina.

Uvijek budite posebno oprezni u prometu kada vozite bicikl u društvu djece. Upoznajte djecu odmalena s prometnim pravilima i dopustite djetetu da ono izabere tempo vožnje i vrijeme za odmor. Uvijek i u svakom trenutku imajte kod sebe dovoljno tekućine i hrane. Ako se dijete vozi biciklom u većem društvu, neka uvijek bude između dvije odrasle osobe, a ako se vozi u društvu samo jedne odrasle osobe, preporučuje se da bude ispred nje. Tako će odrasla osoba u svakom trenutku imati pregled nad djetetom i moći će ga upozoriti na eventualne opasnosti ili propuste.

Bicikliranje s djecom je jedna od najzdravijih obiteljskih aktivnosti, a roditelji na ovaj način provode s djecom ugodno vrijeme u prirodi. Bicikliranje utječe povoljno na zdravlje djece što im u konačnici omogućuje i bolji i kvalitetniji psihofizički razvoj.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: