5 načina kako definirati svoje financijske ciljeve

Imate li već jasan plan kako želite da vaša budućnost izgleda? Iako živimo u poprilično nepredvidivom dobu, sasvim je normalno da imamo neke ideje ili planove koje želimo realizirati u budućnosti. Neki od njih su veliki ciljevi, neki su možda malo manji, ali zajedničko nam je da ih svi imamo i da se naravno, svi razlikujemo. Možda razmišljate o kupnji nekretnine, možda planirate uložiti u svoju edukaciju, a možda vam je želja konačno otići na svoje putovanje iz snova ili prije vremena otplatiti brzi kredit. Kako bi realizirali bilo koji od tih planova, potrebno je definirati svoje financijske ciljeve.

Postavljanje financijskih ciljeva za budućnost pomoći će vam da planove posložite prema prioritetu, a dati će vam jasnu ideju za što točno izdvajate i štedite svoj teško zarađeni novac.

Postavljanje ciljeva samo je prvi korak prema realizaciji vaših planova, a u nastavku vam donosimo i ostalih 5 koraka kako biste ostvarili sve ono što ste i zaželjeli.

1. Strukturirajte svoje planove

Kako biste lakše krenuli u planiranje i ostvarivanje svojih ciljeva i strateški pristupili njihovoj realizaciji, važno je ciljeve svrstati u kategorije. Kad ciljeve podijelite na kratkoročne i dugoročne lakše ćete se moći fokusirati na pravu stvar u pravom trenutku. Također, ako vam već i samo razmišljanje o nekom većem financijskom cilju poput primjerice kupovine nekretnine, predstavlja stres, razmislite o tome da taj veliki cilj podijelite na nekoliko manjih ili si zadajte “periodične” ciljeve. Jedan od vaših ciljeva može biti i brža otplata pozajmice. U tom slučaju, bitno je znati na koji način ćete raspolagati svojim novcem kako biste na najefikasniji način došli do zadanih ciljeva.  Manje ciljeve je moguće lakše (i brže) ostvariti, što će vas dodatno motivirati da budete uporni i radite na tome da ostvarite svoj veliki cilj.

2. Obavezno odredite rokove

Strukturirali ste svoje planove i ciljeve i to je sjajno, no strategija ostvarivanja vaših financijskih ciljeva nije gotova prije nego svim planovima i ciljevima pridružite rokove do kojih ćete ih ostvariti. Naravno, bitno je postaviti realne rokove kako biste imali dovoljno vremena te kako vas neostvarivanje ciljeva ne bi demotiviralo da nastavite raditi na njima. Čak i ako su vaši rokovi realni, ponekad se dogode neke životne okolnosti na koje ne možemo utjecati, što znači da ćete možda svoje rokove morati pomicati. I to je u redu! Najbitnije je da ostanete uporni i vratite se na plan koji ste si zacrtali na početku.

3. Definirajte prioritete

Definiranje prioriteta vaših ciljeva bitno je iz više razloga. Ako se nađete u financijskom škripcu ili jednostavno nemate dovoljno budžeta da izdvojite novac za sve ciljeve koje želite ostvariti, bitno je znati koji cilj je vaš najveći prioritet. Primjerice, jedan od vaših kratkoročnih ciljeva može biti izdvajanje novca za fond za “crne dane”. Ako se nađete u nepovoljnoj financijskoj situaciji, sigurno je da ćete najprije izdvajati dio svog budžeta za taj cilj, a ne za recimo put oko svijeta ili nešto slično. U trenutku kad se stvari vrate u normalu i kad vaš mjesečni budžet naraste, onda se opet možete posvetiti i ostalim financijskim ciljevima.

4. Vodite računa o svojim financijama

Naravno, to se podrazumijeva no ovdje pričamo o tome da u svakom trenutku znate koliko novaca imate i koliko novaca vam još nedostaje kako biste ostvarili svoj financijski cilj. Možda u 10 godina planirate uštedjeti peteroznamenkasti iznos na vašem računu. No što to zapravo znači? Gledajući na krajnji iznos, to se može činiti pomalo nedostižno, ali podijelite to na broj godina i potom na broj mjeseci i dobiti ćete mjesečni iznos koji morate uštedjeti. Ako vam je lakše, to čak mogu biti i tjedni ciljevi. Taj veliki cilj više ne izgleda toliko strašno, zar ne?

5. Novac sa zadaćom

Kakav životni stil vodite sad? A kakav biste željeli voditi u budućnosti? To je ono što će vam novac pomoći da dostignete. Bez obzira na to kako izgledala ova godina, sjetite se da je to samo jedan dio slagalice kad se radi o vašem financijskom planu. I sjetite se, financijski ciljevi nisu uklesani u kamenu i u bilo kojem trenutku, ako se vaši prioriteti promijene, mogu se promijeniti i vaši financijski ciljevi. U trenutku kad ste financijski stabilni, pokušajte maksimizirati dio budžeta koji izdvajate za štednju, fond za crne dane ili fond za mirovinu. U drugim trenucima, umanjite taj dio budžeta, pokušajte smanjiti nepotrebne troškove i ako je nužno, posegnite u svoj crni fond. Takve situacije možda će vas malo unazaditi u postizanju svojih financijskih ciljeva, međutim upravo iz tog razloga biste trebali dobro iskoristiti situacije kad ste u dobroj novčanoj poziciji.

Koje financijske ciljeve biste vi željeli postići? Jesu li oni mali ili možda veliki? Kad je bitno, znajte da je Ferratum tu za vas. Želite malo ubrzati svoje planove, no vašem budžetu je potrebna financijska injekcija kako biste mogli krenuti u realizaciju? Ferratum brzi online krediti savršeno su rješenje za vas!

Prijave za naše online kredite traju svega nekoliko minuta, a ako su svi dokumenti u redu i kredit je odobren, isplata na vaš račun stiže u roku od jednog dana! Zahvaljujući Ferratumovoj revoluciji u digitalnom bankarstvu, cijeli proces prijave za brze kredite bez papirologije možete u potpunosti riješiti online.

Takva realizacija brzih gotovinskih kredita najbrži je način da ostvarite svoje želje.

Kako biste provjerili detalje o visinama pozajmica i rokovima otplate, obavezno provjerite naš kreditni kalkulator uz koji možete lako saznati izračun rate kredita.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: