Načini brže otplate duga

Ako se nađete duboko u dugovima i ne znate kako riješiti situaciju, ne brinite, rješenja postoje. Nije važno radi li se o kreditnoj kartici, kreditu, zdravstvenom osiguranju ili ostalim troškovima, dug se može smanjiti.

Prije nego što razmislite o načinu rješavanja duga, morate znati kakav dug morate platiti i koliko novca dugujete. Imajte na umu da ne mora svaka svota novca koju dugujete značiti dug. Na primjer, tekući računi, poput struje, vode i komunalnih usluga, ne smatraju se dugom. To su samo varijabilni mjesečni troškovi. Isto vrijedi i za stvari poput osiguranja, poreza, namirnica i troškova skrbi za djecu. No način na koji se odlučite za plaćanje tih troškova može se transformirati u dugove, primjerice kod korištenja kreditne kartice.

Nehipotekarni dug uključuje:

  • Studentske kredite ili kredite za automobil
  • Kreditne kartice
  • Potrošački krediti osigurani hipotekom
  • Zdravstveni dug
  • Kratkoročni krediti
  • Porezni i javni dug

U osnovi, svaki novac koji nekome dugujete je dug. Većina ljudi je barem jednom u životu bila u dugovima. Nažalost, mnogi od nas se često zadužuju i to nakon nekog vremena postaje izrazito stresno. Dobra stvar je da postoji nekoliko koraka koje možete slijediti ako želite brže otplatiti svoj dug. Slijedi popis preporučenih koraka:

10 načina kako brže otplatiti dug

1. Kreirajte budžet

Za početak napravite popis koji uključuje vaš mjesečni prihod, ali i mjesečne troškove. Na taj način vidjet ćete svoju zaradu i svoju potrošnju pa ćete moći bolje sagledati situaciju. Možda ćete primijetiti da na nešto trošite previse novca, a mogli biste potrošiti manje kako bi uštedjeli. Možete početi s smanjivanjem nepotrebnih troškova u nekim određenim dijelovima svog života i iskorištavanjem tih ušteda kako bi pokrili svoj kredit. Na primjer, napravite kavu kod kuće, umjesto da ju pijete vani.

2. Prvo otplatite najskuplji dug

Ako imate nekoliko obroka, razvrstajte ih po silaznoj vrijednosti. Dakle, ne samo da ćete osigurati da se veliki dio duga otplati, nego također povećavate plaćanje po kreditnoj kartici s najvišom efektivnom kamatnom stopom, a pritom nastavljate uplaćivati minimalne iznose uplata po ostalim kreditnim karticama.

3. Plaćajte više od minimalne uplate i promijenite rok otplate kredita

Jedan od najboljih načina brže otplate duga je promjena roka otplate kredita. Za to morate mjesečno plaćati više od iznosa minimalne uplate. Međutim, provjerite da li postoji naknade za prijevremenu otplatu kredita.

4. Isprobajte metodu snježne kugle

Ako si možete priuštiti plaćanje višeg iznosa od same minimalne uplate, razmislite o upotrebi metode snježne kugle za ubrzavanje postupka. Nakon što sastavite popis duga, kao što smo već rekli, možete početi uplaćivati dodatni novac za manji dug. Istovremeno, za veće rate plaćajte samo minimalac. S vremenom će dodatno uplaćeni novac učiniti da manji dug nestaje brže. Nakon toga, dodatni novac možete uplatiti na rate koje imaju najvišu vrijednost, umjesto u manje važne, koje će do tada nestati.

5. Isprobajte metodu lavine duga

Upravo suprotna metoda od snježne kugle je metoda lavine duga, što znači da se prvo plaćaju veće rate. Koraci koje morate slijediti za upotrebu ove metode su:

  • Uvijek plaćajte više od minimalne uplate, bez obzira na vrstu računa.

  • Dodajte više novca na račun s većim ratama, poput kreditne kartice.
  • Plaćajte rate u nizu od najskupljih do najjeftinijih.
  • Kad otplatite skupe, podijelite iznos novca koji ste trošili na njih kako bi otplatili preostale rate.

6. Iskoristite prednosti prijenosa novca

Ako imate karticu s visokim kamatama, za koju ste sigurni da je možete otplatiti za nekoliko mjeseci, pokušajte premjestiti dug na karticu koja nudi prijenos za 0 % kamata. Ovo je poput plaćanja jedne kreditne kartice pomoću druge.

7. Pokušajte dogvoriti manje iznose rata kad uzimate kredit i pregovarajte o iznosima ostalih računa

Ako smatrate da su rate kredita ili kreditnih kartica previsoke i teško ćete ih otplatiti, pokušajte pregovarati s vjerovnikom. Iznenadit ćete se, ali mnogi od njih spremni su vam dati dobre ponude, posebno ako imate dobru povijest plaćanja. Također, ako imate otvoren kredit, pronalaženje kreditora s nižom kamatnom stopom može smanjiti trošak.

8. Upotrijebite višak novca za otplatu duga

Ako primite bonus za izvrstan rad ili bilo koji drugi bonus na poslu, upotrijebite taj novac za otplatu duga. Znamo da je primamljivo iskoristiti ga za odmor ili za kupnju nečega o čemu ste dugo sanjali, ali što brže otplatite dug, više ćete novca moći potrošiti onako kako baš želite.

9. Prodajte stvari koje su vam višak u kući

Možda je vrijeme da malo pregledate svoju kuću ili stan i vidite što vam treba i što vam više ne treba. Tako možete prodati stvari koje više ne upotrebljavate (odjeću, kućanske aparate, nakit itd.) kako biste zaradili više novca.

10. Pronađite dodatan posao kako bi povećali prihod

Ako imate dovoljno vremena, razmislite o pronalaženju drugog posla honorarno, bilo u trgovini, dostavnoj službu, Uberu ili online.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: