U minusu ste? Ovih 7 financijskih koraka morate savladati

Je li vam poznat ovaj scenarij: radite od jutra do mraka, dođe plaća, poplaćate račune i opet ste u minusu. Krenete pretumbavati račune, brojeve, minuse i pluseve i opet isto. A sljedeći mjesec sve ispočetka.

Ako vam je dosta ovog začaranog kruga u kojem se nalazite, pročitajte naše savjete i ove godine napravite pomak prema izlazu iz minusa.

1. Vrijednost kune

Vrijednost kune najbolje shvaćate kad je nemate. Kad vam nedostaje jedna kuna ili kad obrok u restoranu uspoređujete s obrokom koji možete napraviti kod kuće.

Treba vam mjesec dana da biste dobili plaću. To je otprilike 20 radnih dana. Izračunajte koliko zarađujete dnevno ili po satu, mogli biste se iznenaditi.

2. Mjesečni hladni pogon

Ako mislite uštedjeti, morate znati gdje svaka vaša zarađena kuna odlazi. Ovo je prvi korak. Bez ovog koraka nećete daleko dogurati.

Uzmite papir i olovku i krenite popisivati. Zapišite sve: iznose mjesečnih računa koje plaćate, računa koji dolaze putem trajnih naloga, stanarinu, struju, plin, vodu… Imate li kućnog ljubimca zapišite i koliko na njega trošite mjesečno. Ako imate djecu, popišite koliko i na njih trošite mjesečno. Pokušajte biti što detaljniji, zapišite i sve čokoladice, žvakaće koje ste kupili ovaj mjesec. Sve. Koliko novaca mjesečno ide na hranu, kave u gradu, gableci na poslu, kiflica iz pekarne, karte za javni prijevoz, Uber… Ako ste pušač, ne zaboravite popisati količinu cigareta koje mjesečno popušite, filteri, upaljači koje ste kupili. Baš sve.

U ovom je koraku od esencijalne važnosti pokušati se sjetiti svega. Zapisati baš sve u detalje. Ovaj korak može potrajati i nekoliko sati. Uzmite vremena i sjetite se svega. Tek kad dobijete zbirni broj možete dalje. Taj broj je vaš konstantni izdatak koji mjesečno sjeda na vašu plaću.

3. Luksuz ili potreba

easteregg3.gif

Razdijelite ovaj popis na dva stupca: luksus i potreba. Sve opet detaljno popišite i razvrstajte u stupce i opet zbrojite.

Ako vam je stupac “luksus“u vodstvu, na dobrome ste putu vrlo skoro izaći iz minusa. Ako vam je pak zbirni broj stupca “potreba“ puno veći, imate još posla.

4. Posuda za ostatak

Odmah krenite s ovim korakom: sve kovanice koje imate u novčaniku i po džepovima stavite u jednu posudu. Idealno bi bilo da je posuda neprozirna. I tako radite svaki dan. Ne otvarajte posudu, ne dižite ju. Svaki dan ispraznite džepove i novčanik i sve kovanice ubacite u posudu.

Na kraju mjeseca je otvorite i pogledajte koliko ste na ovaj način prikupili.

 

5. Krediti i pozajmice

Ne treba se bojati kredita. Osim ako vam rata otplate kredita prelazi trećinu plaće, tada ste u dugoročnom problemu. Barem onoliko dugo koliko otplaćujete kredit. Krediti i pozajmice su sredstva koja vam omogućuju doći do određenog cilja: opremiti stan, kupiti automobil, otplatiti dug ili nešto drugo.

Ako vam je iskrsnuo određeni problem, novac vam treba hitno ili tek do sljedeće plaće – uredu je potražiti pomoć u obliku kredita ili pozajmice. Mi vam u Ferratum banci u takvim slučajevima nudimo mogućnost prijave za Mikrokredit s rokom otplate do 30 dana.

Prijave za kredit kod nas u Ferratum banci traju svega nekoliko minuta, odobrenje ćete pričekati do 15 minuta, a jamac vam ne treba već osobni dokument i internet. Ne bojte se – kliknite na link i provjerite mogućnosti.

Informirajte se, nazovite, popričajte s našom službom za korisnike i tek kad imate sve informacije, odaberite proizvod koji najviše odgovara vašim mogućnostima.

6. Fuš ili rasprodaja

Ako i dalje vaša računica ne izgleda dobro, vrijeme je da pronađete rješenje u obliku dodatnog prihoda.

Pogledajte imate li nešto od stvari koje ne koristiti i možete potencijalno prodati. Ili potražite dodatni posao, barem na vrijeme koliko vam je potrebno da se vratiti ne pozitivnu nulu. Samo imajte na umu da ovaj korak ne smije biti dugoročno rješenje.

7. Tips&tricks

Ne idite u dućan bez popisa.

Kuhajte kod kuće umjesto da jedete vani.

Informirajte se prije uzimanja kredita.

Hodajte umjesto da plaćate prijevoz.

Ponekad i pronalazak cimera može biti dobra ideja.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: