Nevjerojatne žene koje su mijenjale Hrvatsku

06.09.2021#Općenito

Svaka je žena započela svoj put kao mala djevojčica s velikim snovima. Ti snovi se mogu pokušati zanemariti, ali uvijek su tu negdje, da budu snažna i važna vodilja u svemu što život nosi. I zato usprkos svemu, treba slijediti i živjeti svoje snove i nikad ne odustati od njih! Mi u Ferratumu tijekom cijeli mjesec (ali i cijele godine) slavimo žene diljem svijeta i sva njihova postignuća. Žene mogu sve, a mi ih želimo poduprijeti da to i čine. Kako bismo obilježili ovaj mjesec, ali i prisjetili se djelića nevjerojatnih žena koje su mijenjale i koje i dalje mijenjaju Hrvatsku, dopustite da vam predstavimo 5 nevjerojatnih žena koje su mijenile naš svijet.

 

Ivana Brlić Mažuranić, jedna od naših najistaknutijih spisateljica za djecu u Hrvatskoj i u svijetu, čija su djela prevedena na mnoge svjetske jezike. Rođena je u Ogulinu 1874. Ivana je potjecala iz poznate intelektualne obitelji i školovala se privatno, stekla vrhunsko obrazovanje, a posvetila se i učenju stranih jezika što je dovelo do toga da su neki od njenih prvih književnih pokušaja bili na stranom jeziku. Ivana je bila majka sedmero djece zbog čeg se imala priliku upoznati s njihovom psihom te načinom na koji razumiju i gledaju na svijet. Ivana je pisala poeziju, eseje, romane i pripovjetke. Inspirirala se slavenskom mitologijom, a njezino najpoznatije djela zasigurno su Priče iz davnine i Čudnovate zgode šegrta Hlapića, a čak je četiri puta bila predlagana za Nobelovu nagradu.

Život Marije Jurić Zagorke pun je zagonetki, pa se čak neko vrijeme nije znao niti pravi datum njenog rođenja. Marija Jurić Zagorka prva je hrvatska novinarka, koja je na preporuku Josipa Juraja Strossmayera počela pisati za časopis Obzor te ga je i uređivala neko vrijeme, a pokrenula je i uređivala i Ženski list - prvi hrvatski časopis za žene te Hrvaticu. Marija se neumorno borila za prava žena te protiv društvene diskriminacije. Piše komedije, romane i satire značajne za razvoj hrvatske književnosti. Smatra se kako je tokom svog života napisala oko 35 romana, među kojima je najpoznatiji Grička vještica.

Nakon dvije spisateljice, vrijeme je da spomenemo značajne žene i iz drugih grana društva. Jedna od njih je i Zlata Bartl, čije ime možda neki neće prepoznati na prvu no sigurno znaju za njezin najpoznatiji izum, Vegetu. Zlata je bila  profesorica kemije, fizike, matematike, meteorologije i mineralogije, a za svoja postignuća dobila je nagradu i za životno djelo i bila je odlikovana Redom Danice. Popularno zvana teta Vegeta vodila je tim ljudi u Podravkinom istraživačkom laboratoriju koji je osmislio danas najpopularniji hrvatski začin, poznat i van granica Lijepe naše.

Marija Jambrišak bila je prva žena u Hrvatskoj koja je javno istupila tražeći izjednačavanje plaća muškarcima i ženama u školstvu. Školovala se na Bečkom pedagogiumu, gdje je u ondašnje vrijeme bila prva i jedina ženska studentica, a nije bila rijetkost da se često odricala hrane i drugih osnovnih potrepština kako bi mogla nabaviti udžbenike. Bila je prosvjetiteljica, borkinja za prava i obrazovanje žena te književnica. Marija je također  zaslužna za izgradnju prve ženske srednje škole u Hrvatskoj, mnogima je bila omiljena učiteljica i još danas se smatra jednom od najboljih hrvatskih pedadoginja.

Maria Theodora Paulina Sophie von Lumbe, poznatija kao Dora Pejačević bila je prva hrvatska skladateljica. Dora je o glazbi počela učiti kao dijete, a nakon što su roditelji prepoznali njezin talent, nastavila je svoje privatno glazbeno obrazovanje u Dresdenu i Munchenu. Kako se nigdje nije kontinuirano obrazovala dulje vrijeme, smatra se kako je u velikoj mjeri samouka. U svojoj iznimnoj karijeri stvorila je 58 opusa s područja orkestralne, vokalno-instrumentalne, komorne i glasovirske glazbe. Za njezinog života njezina djela su izvođena često u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu, u Londonu, Dresdenu, Budimšešti, Stockholmu, Beču i drugima, u interpretaciji glasovitih svjetskih glazbenika njenog doba.

Ove hrabre i neustrašive žene, samo su neke od brojnih koje su promijenile hrvatsku povijest i ostavile dubok trag u obrazovanju, umjetnosti i društvu. I dan danas, okruženi smo nevjerojatnim ženama koje mijenjaju naš svijet, od znanosti, umjetnosti, politike, sporta i zapravo, svih grana društva.

Podržimo ih u svemu što rade da bi ovaj svijet bio ljepše mjesto.

Slavimo njihove pobjede, osnažimo ih da žive svoje snove i pokažimo zahvalnost za sve što čine.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: