Toplinski udar: Kako se uspješno boriti protiv vrućine

0800 7707 ; Prijave 0-24h

Ljeto je većini ljudi omiljeno godišnje doba, ali uz sve prednosti i zabavne stvari, ono sa sobom donosi i velike vrućine. Ljetne vrućine predstavljaju napor čak i za organizam zdravih i mladih ljudi, a posebno su ugrožena djeca, starije osobe i kronični bolesnici.

Dugotrajno izlaganje suncu i visokim temperaturama može dovesti do potencijalno vrlo opasnog stanja, odnosno toplinskog udara. Organizam uslijed toplinskog udara nije u stanju održavati tjelesnu temperaturu na fiziološkoj razini pa ona može prijeći 40 °C, što može dovesti do oštećenja vitalnih organa.

Međutim, uz malo pažnje i sljedeće savjete možete izbjeći tu neugodnost koje ovo godišnje doba donosi sa sobom.

Birajte laganu odjeću

U ljetnim mjesecima birajte odjeću izrađenu od laganih materijala poput pamuka i lana. Preporučljivo je nositi odjeću svjetlijih boja jer one bolje reflektiraju sunčeve zrake, a odjeća bi također trebala biti udobna i dovoljno široka jer uski komadi ometaju cirkulaciju.

Pijte dovoljno tekućine

Iako organizam tijekom cijele godine trebamo opskrbljivati dovoljnim količinama tekućine, u ljetnim mjesecima je to posebno važno. Tekućinu treba ravnomjerno unositi tijekom dana, zato sa sobom uvijek imajte bocu vode i potrudite se svakih sat vremena otpiti nekoliko gutljaja. Preporučeni dnevni unos vode je dvije i pol litre, osim ako ste od liječnika dobili drugačiji savjet.

Pazite što jedete

Uravnotežena i zdrava prehrana još je jedan od načina na koji se možemo boriti protiv ljetnih vrućina. Za vrijeme visokih ljetnih temperatura želja za kuhanjem gotovo da ne postoji pa se često okrećemo brzim, ali i nezdravim rješenjima. Obilni obroci bogati ugljikohidratima mogu povećati metaboličku toplinu, nusproizvod metabolizma našeg organizma, a samim time i toplinu tijela.

S druge strane, voće i povrće je prepuno vitamina i minerala, što ove namirnice čini odličnim suborcima protiv ljetnih vrućina. Sezonsko voće i povrće iskoristite za pripremanje osvježavajućih salata, hladnih juha, laganih voćnih torti ili zdravih voćnih napitaka.

Isključite sve nepotrebne izvore topline

Žarulje sa žarnom niti, računala i drugi elektronički uređaji dodatno zagrijavaju vaš dom pa biste ih trebali držati ugašenima kada god ih ne upotrebljavate.

Rashlađujte se vodom

Tijekom velikih vrućina znojimo se više nego inače pa je sasvim logično da češće odlazimo pod tuš.  Hladan tuš pomoći će vam da se lakše rashladite i osvježite. Rashladiti se možete i ručnicima koje ćete natopiti hladnom vodom i stavljati na leđa, ramena ili noge.

Još jedna jednostavna ideja kako se barem nakratko možete rashladiti su boce s raspršivačem. Boce ispunite hladnom vodom i komadićima leda pa povremeno osvježite lice i ostatak tijela ledenim vodenim kapljicama.

Uz sve navedeno, liječnici svake godine preporučuju izbjegavanje izlazaka za vrijeme visokih temperatura te zamračivanje prostorija kako bi se održala svježina u domu. Međutim, kada temperature prijeđu 30°C teško je dom održati svježim samo zamračivanjem prozora. Osim toga, posao i ostale obaveze ne dopuštaju baš svima da biraju u koje će doba dana izlaziti van.

Klima uređaji za dom i automobile

Najefikasniji i najpraktičniji način za rashlađivanje i zaštitu od velikih vrućina svakako su klima uređaji, kako oni za domove tako i za vozila.

Dok su cijene ugradnje klima uređaja u automobile dosta visoke pa iznosi dosežu do desetak tisuća kuna ili čak i više, domove možemo rashladiti po nešto nižim cijenama. No, u mnoštvu proizvoda na tržištu ponekad je teško odlučiti koji klima uređaj odabrati.

Prilikom odabira treba voditi računa o namjeni i orijentaciji prostora koji ćete klimatizirati, kvaliteti izolacije te broju i kvaliteti prozora.

Kako odabrati odgovarajući klima uređaj

Osim vrste i tipa jedinice (mobilne klime, split klime, zidne jedinice, kanalne jedinice idealne za skrivenu ugradnju itd.), najvažnija karakteristika klima uređaja je snaga. Preslabi uređaji neće učinkovito rashlađivati prostoriju, dok će oni koji su preveliki imati učestale intervale paljenja i gašenja, što dovodi do nepotrebnog rasipanja energije.

Ako niste sigurni koju rashladnu snagu treba imati klima uređaj za vaš prostor, do te informacije možete doći pomoću kalkulatora za izračun snage klima uređaja.

Cijena ugradnje klima uređaja

Osim samog klima uređaja potrebno je platiti i montažu koja u prosjeku košta od 1.000 do 1.200 kn bez PDV-a, što znači da je za kupovinu i montažu klima uređaja potrebno izdvojiti iznos od nekoliko tisuća kuna.

Ako ipak želite stati na kraj ljetnim vrućinama koje ponekad mogu biti toliko nesnosne da otežavaju svakodnevno funkcioniranje, do dijela novca jednostavno možete doći uz online kredite. Besplatne mikro gotovinske kredite u iznosu od 300 do 3000 kuna uz rok otplate do 30 dana mogu zatražiti svi novi korisnici, a bankovne naknade u ovom slučaju iznose 0 kuna.

Postojeći korisnici mogu zatražiti gotovinske Plus kredite od 2.000 do 10.000 kuna s rokom otplate od 2 do 12 mjeseci.

Uz on line kredite financije ne moraju biti razlog da si ne osigurate da boravak u Vašem domu i tijekom velikih ljetnih vrućina bude ugodan. Istražite koji klima uređaj najbolje odgovara Vašim potrebama, a do potrebnog novca putem online prijave možete doći u svega nekoliko minuta.

U ovo neizvjesno i nepredvidivo vrijeme, savjetujemo Vam da Vaše radno i slobodno vrijeme provedete u toplini svoga doma. A kada je hitno samo jedno je bitno - Ferratum je tu uvijek za Vas!

#ostanidoma

VAŽNO: S OBZIROM NA IZVANREDNU SITUACIJU FERRATUM BANKA ZADRŽAVA PRAVO DODATNO PROVJERITI KREDITNU SPOSOBNOST KORISNIKA (PLATNA LISTA ILI BANKOVNI IZVADAK)

 

Koliko novaca trebate?

Koji rok plaćanja želite?