Sjećanje i molitva za one koji nisu više s nama

Kao i svake godine, i ove će većina Hrvata prvog dana u studenom obići groblja i zapaliti svijeće u znak sjećanja za svoje najmilije koji su ih napustili. Iako tradicija nalaže da se groblja obilaze na blagdan Svih svetih, spomenuti blagdan zapravo je posvećen svecima koji su zahvaljujući svojim dobrim djelima ili služenju Bogu u konačnici proglašeni svetima. Dan mrtvih ili Dušni dan obilježava se dan nakon Svih svetih.

Zapravo nije bitno kada ćete posjetiti vječna počivališta pokojnika. To su obično dani kada se okupi cijela obitelj, a ove godine blagdan pada u četvrtak pa je i idealna prilika za produženi vikend i druženje s obitelji, koja se najčešće u tako velikom broju sastane samo na vjenčanjima i, nažalost, ispraćajima.

No, ponekad obilježavanje blagdana nije financijski lako ni izvedivo uz svakodnevne troškove. Posebice ako trebate obići više groblja u raznim mjestima. Putujete li u drugi grad ili u više njih, osim troškova za krizanteme, očekuju vas i troškovi za put. No, ne brinite. Ferratum banka ima rješenje uz koje ćete moći obilježiti blagdan Svih svetih onako kako vi to želite.

Na internetskim stranicama ferratumbank.hr provjerite ponudu besplatnih kredita i pozajmica bez bankovne naknade. Naime, u tijeku je velika promotivna akcija Ferratum kredita za nove korisnike. Ako ste novi korisnik možete dobiti kredit od 300 do 3000 kuna s rokom vraćanja do 30 dana bez bankovne naknade, troškova i prebacivanja primanja.

Kako bi sve prošlo onako kako ste zamislili, lijepo, svečano i dostojanstveno, isplanirajte sve poslove unaprijed. U nastavku donosimo popis 5 stvari koje nikako ne biste trebali zaboraviti.

1. Zajednički rad

Da biste uredili grobno mjesto, ne treba vam puno vremena ni novca. Dovoljno je tijekom godine grobno mjesto održavati urednim i čistim.

No, kako smo najčešće rastrgani obvezama, grobna mjesta ponekad padnu u drugi plan, a još je kompliciranije onima koji moraju putovati do groblja u drugi grad. Stoga, pokušajte barem nekoliko dana ranije obići grobna mjesta kako biste znali koja vas količina posla očekuje.

Dogovorite se koji članovi obitelji mogu pomoći u uređivanju i tko bi preuzeo koji zadatak. Kako biste bili brži, najbolje je da se jedna osoba drži jednog zaduženja na grobnim mjestima koja planirate urediti. Kako netko završi sa svojim zadacima, može pomoći i ostalim članovima obitelji da brže završe.

Zaduženja, ovisno o vrsti grobnice, mogu biti razna: plijevljenje, uklanjanje voska svijeća, pranje spomenika od izmeta ptica i kukaca, bacanje starih svijeća, lampiona i osušenog cvijeća, te pranje ili zamjena izblijedjelog ili potrganog umjetnog cvijeća.

Pokušajte si smanjiti količinu posla, pa ako još nemate, nabavite pladanj za svijeće i lampione kako se vosak ne bi cijedio te kako bi grobno mjesto ostalo uredno i nakon što ga obiđe ostala rodbina i prijatelji pokojnika.

2. Cvjetni aranžmani

Tradicija kod nas govori da se na grobove za blagdan Svih svetih nosi cvijeće i to najčešće krizanteme kojima odajemo poštovanje i ljubav pokojnicima. Izražavanje osjećaja se još u viktorijanskom dobu radilo darivanjem cvijeća.

Kada je riječ o našim pokojnicima, cvijeće za groblje za Dan mrtvih prepuno je simbolike. Bijele krizanteme označavaju iskrenost, a žute ljubav. Osim krizantema nose se ruže, margarete, špine i orhideje te ukrasni kelj. Nose se buketi ili cvjetni aranžmani, a ima i onih koji gledaju unaprijed pa radije odabiru trajnice ili umjetno cvijeće. Cijene cvjetnih aranžmana kreću se od 50-ak kuna za one manje pa do nekoliko stotina kuna za veće i bogatije aranžmane.

3. Lampioni

Paljenje svijeća duga je tradicija koja se radi za Dan mrtvih i Dušni dan, ali i za ostale dane u godini. Simbolika u paljenju svijeća je ta da njome osiguramo toplinu i svjetlost pokojnima. Paljenje lampiona obično uključuje i tihu molitvu za vječnu svjetlost. Vjeruje se da će pokojnikove duše tako naći svjetlo i put u mraku.

Lampioni se u ovo vrijeme mogu kupiti u gotovo svim prodavaonicama ili na grobljima, a cijena im varira s obzirom na veličinu, oblik, boju, ali i materijal. Tako ćete platiti 3 kune za male, 4 kune za srednje te od 6 do 10 kuna za veće lampione. Stakleni lampioni koštaju oko 20 kuna dok oni električni od 15 do 30 kuna.

4. Zajednička molitva na groblju ili organizirana Misa

Blagdan Svih svetih i Dušni dan obilježavaju se misama zadušnicama, a osim na grobljima, svijeće i lampioni pale se i kod kuće za sve koji više nisu s nama. Blagdani prolaze u molitvama kod kuće i na grobljima, ali i misnim slavljima koje se tih dana održavaju kao znak sjećanje na sve pokojne. Nakon posjeta grobljima, uputite se sa svojom obitelji na misu i pomolite se za vječni mir i svjetlost svih pokojnika.

5. Prisjećanje na naše voljene

Vaši najmiliji koji nisu s vama sigurno bi voljeli da ih se prisjećate iz vremena kada su bili veseli i sretni. Iako su ti dani uvijek pomalo tužni jer nismo s onima koje volimo, predlažemo da pripremite malu zakusku. Uz tople napitke prisjetite se svojih voljenih uz prepričavanje anegdota ili otkrivanjem pozitivnih detalja o pokojnicima koji su poznati možda samo vama.

Ako iz nekog razloga ne možete posjetiti grobove svojih bližnjih, predlažemo da se uputite na glavno gradsko groblje na kojem možete zapaliti svijeće za njih i biti u mislima s njima. Glavno gradsko groblje za vrijeme blagdana Svih svetih izgleda predivno te je ispunjeno mirom i toplinom. Pomolite se, sjetite ih se, nije bitno mjesto, bitna je ljubav i toplina koja zrači iz vaših misli.

NOVOST U FERRATUMU: ZAPOSLENI STE I NAŠ POSTOJEĆI KORISNIK? ZA VAŠE ODOBRENJE KREDITA NIJE VIŠE POTREBNA PLATNA LISTA! 

ZA NOVE KORISNIKE KREDITI DO 3000 KN SA ROKOM OTPLATE DO 30 DANA BEZ BANKOVNIH TROŠKOVA! UZMI 3 I VRATI 3 I NITI KUNU VIŠE!

 

Koliko novaca trebate?

Koji rok plaćanja želite?