Radost darivanja: Zašto kupnja poklona drugim ljudima povećava našu sreću

0800 7707 ; Prijave 0-24h

„Sjeti se da najsretniji ljudi nisu oni koji dobivaju više, već oni koji daju više.“
– H. Jackson Brown, Jr.

Bilo da se radi o kupnji malog poklona ili plaćanju ture pića svojim kolegama u znak zahvale, kad smo velikodušni i znamo se zahvaliti to nas čini sretnim i pomaže jačanju naših odnosa. To je zato što smo, kao ljudi, inherentno društvena bića.

Kako je sezona darivanja već u punom jeku, prisjećanje osjećaja koje doživljavate prilikom kupnje poklona za voljenu osobu, prijatelja ili kolegu može biti predivan podsjetnik na pravi duh Božića.

Radost darivanja

U članku pod nazivom Psihologija darivanja i sreće, objašnjava se kako su znanstvenici otkrili da darivanje pruža darivatelju jednako zadovoljstvo kao i primatelju jer omogućava darivatelju „da doživi pozitivno samopoimanje, da se osjeća velikodušno i vrijedno.“

Drugim riječima, kupovanje poklona za druge može povećati naše vlastite osjećaje povezanosti i sreće. 

Zašto se zbog toga osjećamo dobro

„Način darovanja vrijedi više nego da.“
– Pierre Corneille

Dakle, zašto se zbog trošenja na druge osjećamo dobro? Kao što je objašnjeno u članku pod nazivom Trošenje novca doprinosi sreći objavljenom na internetskoj stranici „Positive Psychology Program“ (umetnite poveznicu: https://positivepsychologyprogram.com/spending-money-promotes-happiness), zbog toga se osjećamo dobro jer naš mozak ima ugrađen sustav nagrađivanja - oksitocin - koji upravlja našom interakcijom s drugim ljudima. Kad trošimo novac kako bismo usrećili prijatelje i obitelj, naš nas mozak nagradi i osjećamo se dobro.

Što kupiti (mark as header)

„Dok dijelimo poklone za Božić, moramo priznati da je dijeljenje našeg vremena i samih sebe vrlo važan dio darivanja“.
– Gordon B. Hinckley

Istraživanja su pokazala da pokloni koji primatelju omogućuju stjecanje iskustva za razliku od materijalnih dobara imaju veći značaj i mogu dovesti do osjećaja povezanosti.

Istraživanje koje je provela Cindy Chan sa Scarborough Odjela za menadžment Sveučilišta u Torontu i Rotman škole menadžmenta pokazalo je da su iskustva u obliku poklona učinkovitija u poboljšanju odnosa nego fizički pokloni. Chan kaže: „Eksperimentalni poklon izaziva snažan emocionalni odgovor kada ga potrošač konzumira - poput straha i strahopoštovanja prema avanturi poput safarija, uzbuđenja zbog rock koncerta ili smirenosti u toplicama - te je emocionalno intenzivnije nego materijalno dobro.“

Iskustvo može biti bilo što od ulaznica do nogometne utakmice do članstva u lokalnoj galeriji umjetnosti, rezervacije u restoranu do vožnje balonom na vrući zrak. Izbor je beskrajan.

Učinite poklon osobnim

Činjenje poklona osobnim za primatelja još je jedan važan čimbenik. Na primjer, ako primatelj uživa u slikanju, možete mu kupiti kupon za sudjelovanje na likovnom tečaju ili ako osoba uživa u jogi, pokloniti joj satove joge u lokalnom studiju.

Želite još više pojačati utjecaj poklona? Uključite sebe i svoje vrijeme. Na primjer, umjesto poklanjanja ulaznica za film, odaberite film za koji oboje imate zajednički interes i pogledajte ga zajedno. Rezervirajte stol u restoranu za vas dvoje. Odite skupa na koncert. Pogledajte nogometnu utakmicu zajedno.

„Najveći dar možete dati nekome je vaše vrijeme. Jer kada dajete nekome svoje vrijeme, dajete im i dio života koji se nikada vratiti.“
– Nepoznati autor

Nazdravimo Božiću i daru davanja!

U ovo neizvjesno i nepredvidivo vrijeme, savjetujemo Vam da Vaše radno i slobodno vrijeme provedete u toplini svoga doma. A kada je hitno samo jedno je bitno - Ferratum je tu uvijek za Vas!

#ostanidoma

VAŽNO: S OBZIROM NA IZVANREDNU SITUACIJU FERRATUM BANKA ZADRŽAVA PRAVO DODATNO PROVJERITI KREDITNU SPOSOBNOST KORISNIKA (PLATNA LISTA ILI BANKOVNI IZVADAK)

 

Koliko novaca trebate?

Koji rok plaćanja želite?