Plan za izbjegavanje novčane katastrofe 101: Savjeti i trikovi za neočekivane troškove

Što će se dogoditi ako sutra ostanete bez posla? Imate li ušteđevinu za kojom možete posegnuti ili biste odmah bili u nevolji? Ako otpišete automobil, odakle će vam prispjeti novac da biste se vratili na cestu? Hoće li se Vaše osiguranje pobrinuti za to ili mislite plaćati za dva automobila u isto vrijeme? Dugovi se ne mogu uvijek izbjeći. Mogu nam se prikrasti ili nam se mogu obiti o glavu kada to najmanje očekujemo. Evo nekoliko savjeta o tome što biste trebali odmah učiniti da se pripremite za potonje.

Napravite fond za hitne slučajeve.

Imati sa strane ušteđevinu za hitne slučajeve najbolji je način da se pripremite za sve moguće scenarije. Otvorite novi štedni račun i pokušajte ga popuniti s dovoljno novca da Vas izvuče iz nevolje ako je potrebno, što je brže moguće. Dobar primjer je pokušati uštedjeti tromjesečnu plaću u slučaju da izgubite posao. Time imate dva mjeseca da pronađete novi posao i dodatne mjesečne prihode koji će vas uzdržavati dok ne zaradite svoju prvu plaću.

Trošenje novca za hitne slučajeve lakše je ako imate budžet za to.

U hitnim slučajevima uvijek je lakše pronaći dodatni novac ako, prije svega, imate budžet za to. Napravite mjesečni budžet kako biste pratili svoju potrošnju naspram prihoda i koristite ga kako biste što više uštedjeli. Znajući točno što se događa svaki mjesec, također držite sve pod kontrolom umjesto da se šokirate kada vam stigne veliki, zakašnjeli račun.

Potražite moguće probleme koji bi mogli eskalirati i držite ih na oku.

Ne možete predvidjeti budućnost, ali ponekad možete dobiti nagovještaj da bi nešto moglo uvelike poći po zlu i možete se pripremiti na najgore. Ako se za nekoliko dana vratite kući s posla, a vaše se grijanje nije upalilo kada je trebalo, to bi mogao biti jednostavan popravak koji možete sami riješiti, ali postoji i mogućnost da je Vaš kotao stradao. Ako je Vaš automobil jedva prošao tehnički, nije nezamislivo da bi se uskoro mogao pokvariti. Ako vremenska prognoza kaže da za nekoliko dana stiže velika oluja, mogli biste doživjeti poplavu ili izgubiti dijelove Vašega krova. Vidjeti problem prije nego do njega dođe daje vam vremena da poduzmete korake kako biste ga potpuno izbjegli ili barem imali spreman novac da ga riješite ako do njega dođe.

Provjerite Vaše pokriće osiguranjem.

Provjerite zdravstveno osiguranje kako biste provjerili jeste li pokriveni kroz dulja razdoblja bolesti ili ozljede zbog koje biste bili spriječeni raditi. Prije svega se zdravstveno osigurajte! Možete uzeti osiguranje u slučaju otkaza ili nezaposlenosti kako bi vam pomoglo ako izgubite posao. Isto tako, provjerite pokriva li vaše osiguranje kuće i predmeta štetu ili lomove u kući. Uvijek je bolje plaćati premiju nego pokušati platiti cijeli račun sami.

Označite ovu objavu sa „sviđa mi se“ ako vam je pomogla. Podijelite ovu objavu ako ste uživali u njoj. Više odličnih priča i savjeta na našem blogu!

Želite li saznati više o tome kako vam Ferratum može olakšati život?

Posudite novac odmah!