Najbolje metode za ljetno raščišćavanje

Pospremanje se pretvorilo u više od čišćenja, to je gotovo vrsta umjetnosti. Ideja da se riješimo starih stvari kupnjom novih privlačna je mnogim ljudima. Postoje različiti pristupi ljetnom čišćenju koje mogu donijeti različite pogodnosti - kao što je duševni mir, kuća koju je lakše održavati čistom, pa čak i ušteda novca zbog boljeg čuvanja Vaših stvari.

1. metoda: Učite od Marie Kondo

Čak i ako niste čuli za ime Marie Kondo, vjerojatno ste čuli izraz koji je povezan s njom: Čuvajte samo ono što Vam „donosi radost“. „KonMari metoda“ je privukla veliku pozornost diljem svijeta, a Netflix je čak ove godine pokrenuo i seriju pod nazivom „Čišćenje s Marie Kondo“ - njezini profesionalni organizacijski talenti za brzo su osvojili svijet.

Princip je relativno jednostavan: zamislite životni stil koji želite živjeti i čistite u skladu s tim, raščišćavajte po kategoriji stvari umjesto sobe i pokažite Vašu zahvalnost (shvatite da određeni predmeti zaslužuju određeno poštovanje), ali se ipak riješite stvari koje Vam više ne donose radost u život. Ona čak nudi savjete korak-po-korak o pravilnom načinu slaganja odjeće.

Ako se odlučite za KonMari metodu čišćenja doma, razmislite o tome da to učinite za vrijeme praznika ili vikenda kada imate vremena završiti razvrstavanje svih Vaših stvari. Ili možete odabrati jednu po jednu kategoriju i vidjeti kako će Vam ići.

2. metoda: Jesam li koristio ovu stvar ove godine?

Druga metoda za rješavanje nepotrebnih stvari nije filozofiranje, nego, umjesto toga, razmatranje korisnih potreba. Zapitajte se: „Jesam li to koristio tijekom prošle godine?“ Ako je odgovor ne, možda je vrijeme da se toga riješimo. Dobro sljedeće pitanje je također: „Koja je vjerojatnost da ću to koristiti sljedeće godine?“

Naravno, postoje stvari koje bi mogle biti u sivoj zoni, pogotovo sezonske stvari: Vaš set za badminton kojeg niste koristili već neko vrijeme, ali ste sasvim sigurni da ćete ga kasnije koristiti. Ili skije koje su savršeno korisne za odlazak na skijanje sljedeće zime.

Odjeća, s druge strane, može imati koristi od ove metode. Mnogi ljudi čuvaju odjeću koju zapravo ne vole, ne pristaje im dobro ili im uopće ne pristaje. Ako imate nekoliko kilograma manje ili više da stanete u traperice, možda mogu stajati na polici do sljedećeg čišćenja. Ali također imajte na umu da ako će Vam trebati nekoliko godina da opet nosite nešto - bolje da donirate ili prodate te stvari koje su u trendu, jer ih vjerojatno nećete nositi još godinama.

3. metoda: Eksperiment Oprah Winfrey s vješalicama za ormar

Iako to nije baš njezina metoda, američka legenda talk showa Oprah Winfrey skrenula pozornost je na jednostavan način raščišćavanja Vaše odjeće. Vezano za metodu „Jesam li to koristio prošle godine?“, ova Vam tehnika pomaže da jasnije vidite što ste nosili.

Sve što trebate učiniti jest objesiti odjeću koja je u kategoriji „možda će otići“. Ključ je da ju objesite obrnuto i da ju objesite na pravi način nakon što ste ju nosili. U 6 mjeseci ćete moći vidjeti koju ste robu nosili, a koju niste. Ako živite u mjestu s drastično različitim godišnjim dobima, možete isprobati verziju ove metode za toplo i hladno vrijeme.

Naravno, postoji mogućnost da ćete ove stvari nositi više jer su dostupne i obraćate pažnju na njih. Unatoč tome, ako ju niste nosili kad Vam je bila na dohvat ruke - kao što kaže Marie Kondo, to nam vjerojatno ne donosi radost.

4. metoda: Čišćenje sobu po sobu

Čišćenje sobu po sobu je klasična metoda. Jedna od pozitivnih strana toga jest činjenica da možete završiti projekt u kraćem vremenu nego ako se odlučite raščišćavati cijelu kuću. Iako postoje iznimke, tipična moderna kuća ima mnogo spremljenih stvari koje nisu nužno korisne - ili više nisu od koristi za Vaše kućanstvo. Možda je vrijeme da pregledate Vaše kuhinjske ormare.

Nakon svih razgovora o odjeći, kuhinje se često zanemaruju jer se pretpostavlja da su posuđe i mali aparati korisni. Prije nego što dođete do toga, zavirite u Vaš hladnjak i ostavu za hranu. Ako pratite datume isteka na Vašim prehrambenim proizvodima i imate dobru predodžbu o tome što imate na zalihi, možete uštedjeti novac i smanjiti bacanje hrane.

Kada ste pregledali prehrambene artikle, možda bi bilo dobro i ovdje primijeniti KonMari metodu - donosi li Vam to staro posuđe radost? Trebate li desetak šalica sa smiješnim izrekama na njima? Možete donirati posuđe koje je u dobrom stanju Vašoj lokalnoj dobrotvornoj organizaciji, pogotovo ako se radi o setu jer je vjerojatnije da će ih netko kupiti i dobro iskoristiti.

Nakon što ste se reorganizirali i pregledali Vaš dom, što onda? Pokušajte pronaći odgovarajuće mjesto za sve stvari kojih se želite riješiti - bilo da je to trgovina rabljene robe, nešto što prodajete putem interneta ili stvari koje se trebaju reciklirati. I ne zaboravite kupovati ono što Vam je potrebno ili ono što zaista cijenite, a kvaliteta prije količine pomoći će da svačiji dom ostane malo čišći.

NOVOST U FERRATUMU: ZAPOSLENI STE I NAŠ POSTOJEĆI KORISNIK? ZA VAŠE ODOBRENJE KREDITA NIJE VIŠE POTREBNA PLATNA LISTA! 

ZA NOVE KORISNIKE KREDITI DO 3000 KN SA ROKOM OTPLATE DO 30 DANA BEZ BANKOVNIH TROŠKOVA! UZMI 3 I VRATI 3 I NITI KUNU VIŠE!

 

Koliko novaca trebate?

Koji rok plaćanja želite?