Međunarodni ljetni barometar 2019.

0800 7707 ; Prijave 0-24h

Što je Ferratumov Barometar potrošačkih navika?

Od 2014. Ferratum Group traži od svojih kupaca da podijele svoje potrošačke navike. Istraživanje se provodi dvaput godišnje - jednom tijekom Ljetnih praznika i opet pred Božić.
Svrha istraživanja je pregled potrošačkih navika tijekom praznika, te saznati na što će se trošiti i kako se potrošnja razlikuje između zemalja.
 
Istraživanje također istražuje što će korisnici učiniti tijekom praznika, koja će zemlja potrošiti najviše novca tijekom tog razdoblja, tko će se koristiti Airbnb za svoj smještaj, a koje zemlje preferiraju online shopping u odnosu na tradicionalnu maloprodaju.
 
U našem jubilarnom 10., ujedno i najopsežnijem istraživanju do danas - s preko 22.000 ispitanika - uzbuđeni smo podijeliti rezultate FERRATUM LJETNOG BAROMETRA 2019 ™
Ferratum Grupa je provodila istraživanje i u Hrvatskoj, gdje smo prikupljali detalje o ljetnim potrošačkim navikama putem FERRATUM LJETNOG BAROMETRA 2019™.

Kako je proveden Ferratum Group međunarodni ljetni Barometar 2019.?

Istraživanje je provela Ferratum Grupa koja je putem internetske ankete anketirala svoje aktivne klijente u 17 zemalja standardiziranim upitnikom. Prihodi se iskazuju u lokalnoj valuti, a relativna ljetna potrošnja je dobivena omjerom mjesečnog raspoloživog dohotka kućanstva u svakoj zemlji
U anketi je sudjelovalo preko 22.000 kućanstava. Ispitanici su bili u dobi od 18 do preko 61 godine, a 53% sudionika bile su žene. Prosječni raspoloživi neto prihod kućanstava sudionika bio je između 827 do 3934 €.

Prosječna veličina kućanstva među ispitanicima bila je 2,9 osoba.
Osim demografskih čimbenika, ispitanici su upitani o svojim raspoloživim mjesečnim neto prihodima, o tome koliko troše na ljetnom odmoru, na koje aktivnosti troše svoj novac, da li planiraju koristiti Airbnb ili usluge mobilnog bankarstva prilikom putovanja u inozemstvo i sl.
Istraživanje je upotrijebilo određenu valutu svake zemlje. Odgovori su izjednačeni kako bi odražavali odgovarajuću kupovnu moć svake zemlje. Svi anketirani ispitanici bili su anonimni.

IZDANJE FERRATUMOVE MEĐUNARODNE ANKETE O PONAŠANJU POTROŠAČA POVODOM 10. OBLJETNICE DONOSI IZNENAĐUJUĆE REZULTATE

Objavljeni su rezultati Ljetnog barometra™ Ferratum grupe za 2019., čime je obilježena 10. uzastopna uspješna anketa. Više od 22.000 kućanstava sudjelovalo je u anketi koja se provodi dva puta godišnje i koja je istraživala ponašanje potrošača tijekom ljeta u 17 zemalja. Podaci su uključivali ljetne aktivnosti, jesu li sudionici kupovali putem interneta ili u tradicionalnim trgovinama i kako se potrošnja uspoređuje u različitim zemljama.

Ovogodišnji rezultati pokazuju da će 28% ispitanika potrošiti više novca tijekom ljetne sezone, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok je 39% njih izjavilo da će potrošiti jednako kao i prošlog ljeta.

Iznenađujući rezultati u vezi s potrošnjom po zemljama

U nekim su zemljama uočene dramatične promjene u usporedbi s prethodnim godinama. Na primjer, Norveška je bila na prvome mjestu kao potrošač s najvećim iznosom potrošenog novca (od raspoloživog prihoda kućanstva), što je 2018. godine iznosilo 68%. Međutim, ovogodišnji rezultati pokazali su da je Norveška na 10. mjestu sa samo 36% raspoloživih prihoda kućanstva za ljetovanje 2019. godine.

Rumunjska se spustila za jedanaest mjesta, prešavši sa 6. mjesta na posljednje na ljestvici, u još jednom iznenađujućem kretanju za ljetnu potrošnju među 17 zemalja. Rumunjski ispitanici bili su spremni potrošiti 58% svojeg raspoloživog prihoda kućanstva u 2018. godini, ali taj je broj pao na samo 12% u 2019. godini.

Što se tiče iznosa mjesečne plaće koja će se potrošiti tijekom ljetnih praznika, veliki potrošači su Meksiko (66%), Bugarska (56%), Španjolska (51%) i Latvija (43%). Najniži potrošači u ovoj kategoriji su nordijske zemlje poput Finske (28%) i Danske (26%), nakon kojih slijede Brazil (13%) i Rumunjska (12%).

Gotovina kontinuirano gubi naklonost u 2019. godini. Budućnost je mobilna!

Prema rezultatima ankete, 85% ispitanika u Švedskoj, Danskoj i Norveškoj odabralo bi kartice umjesto gotovine. Međutim, ovaj trend nije ograničen samo na Skandinaviju, a ukupno više od 60% sudionika u anketi navelo je da preferiraju kartice umjesto gotovine ovog ljeta, što je nešto veći postotak od prošlogodišnjih 50%.

Usluge mobilnog bankarstva također su u porastu: više od 80% ispitanika iz Švedske, Nizozemske, Kanade, Velike Britanije, Poljske i Brazila izjavilo je da će koristiti mobilno bankarstvo tijekom toga razdoblja. Anketa pokazuje da sve više tržišta prelazi na digitalno za svoje bankarstvo.

Kupovina putem interneta i u trgovinama zastajkuje

Više od 35% ispitanika iz Velike Britanije, Španjolske i Nizozemske izjavilo je da će ovoga ljeta kupovati proizvode i usluge putem interneta, dok će Latvija i Finska i dalje obavljati svoju ljetnu kupovinu u tradicionalnim trgovinama.

Trendovi u putovanjima baziraju se na ostanak blizu kuće

Putovanje unutar zemlje odnosi nagradu za aktivnost koja predstavlja najveću potrošnju ovoga ljeta, kao što je bio slučaj u 2018. godini. Putovanje u inozemstvo zauzima tek 8. mjesto na popisu potrošnje za ispitanike. Oni koji su planirali izdvojiti najveći dio svojeg ljetnog budžeta za putovanje bili su iz Njemačke (65%), a odmah iza toga Danska (61%) te zatim Nizozemska (57%).

Ispitanici iz Kanade (54%) najspremniji su potrošiti više od 100 € po noćenju u hotelu. Sudionici iz Njemačke (73%), Bugarske (45%) i Rumunjske (37%) bili su otvoreniji za opcije poput Airbnb-a za smještaj na putovanjima.

Najveća ljetna potrošnja za 2019. godinu

Ispitanici iz svih 17 zemalja potrošili bi najviše novca na sljedeće tri aktivnosti: putovanje unutar zemlje (15% budžeta), osobne/obiteljske rekreacijske aktivnosti (12%) i ljetne aktivnosti kao što su odlazak na plažu, na zabave i objedovanje u restoranima (12%).

Britanski ispitanici u anketi bili su jedini sudionici koji su visoko ocijenili modu u ovoj anketi, budući da su jedina zemlja koja je navela ljetnu odjeću kao glavni izvor potrošnje tijekom ljetnog razdoblja. Norveška i Danska dobivaju nagradu za svjetskog putnika jer su jedine dvije zemlje koje su navele putovanje u inozemstvo kao aktivnost koja im je na prvom mjestu za ljetnu potrošnju.

Kako je proveden Ljetni barometar Ferratum grupe za 2019.™?

• Anketu je provela Ferratum grupa koja je ispitala svoje aktivne klijente u 17 stranih zemalja putem internetske ankete sa standardiziranim upitnikom. Prihodi su iskazani u lokalnim valutama, a relativna ljetna potrošnja izračunava se omjerom mjesečnog raspoloživih prihoda obitelji u svakoj zemlji. Raspoloživi prihodi prilagođeni su prema svakoj zemlji, a paritet individualne kupovne moći temelji se na podacima Svjetske banke iz 2014. godine.

• U anketi je sudjelovalo više od 22,000 kućanstava (između ostaloga i korisnici Ferratumovih usluga iz Hrvatske). Ispitanici su bili u dobi od 18 do 61 godinu. 53% sudionika bile su žene. Prosječni raspoloživi neto prihod kućanstava koja su sudjelovala u anketi iznosio je između 827 i 3.934 EUR. Prosječna veličina kućanstva među ispitanicima bila je 2,9 osoba.

• Osim demografskih čimbenika, ispitanicima su postavljena pitanja o njihovim raspoloživim mjesečnim neto prihodima, koliko će novca odvojiti za ljetovanje, koje su glavne aktivnosti ovoga ljeta te hoće li koristiti usluge Airbnb-a ili internetskog bankarstva prilikom putovanja u inozemstvo.

• Svi odgovori na anketu bili su anonimni.

U ovo neizvjesno i nepredvidivo vrijeme, savjetujemo Vam da Vaše radno i slobodno vrijeme provedete u toplini svoga doma. A kada je hitno samo jedno je bitno - Ferratum je tu uvijek za Vas!

#ostanidoma

VAŽNO: S OBZIROM NA IZVANREDNU SITUACIJU FERRATUM BANKA ZADRŽAVA PRAVO DODATNO PROVJERITI KREDITNU SPOSOBNOST KORISNIKA (PLATNA LISTA ILI BANKOVNI IZVADAK)

 

Koliko novaca trebate?

Koji rok plaćanja želite?