Jesen donosi mnoge zanimljivosti - evo koje ne smijete propustiti!

Rujan se uvijek obilježava kao jesenski mjesec, iako ona kalendarski počinje tek 23.9. No, bila jesen kalendarski ili meteorološki – najbolji dio su sva ona rujanska događanja i festivali.

Pa zato što je najbolje isplanirati barem okvirno vrijeme koje ćemo negdje provesti ili putovati, zato smo vam napravili mali popis zanimljivosti koje ne biste trebali propustiti ovog rujna.

Istra

Ako volite ovaj dio Lijepe naše onda će vas sigurno razveseliti da se u Istri tijekom rujna može uživati u raznim jesenskim slavljima. Hrana, glazba i druženje uz more – može li bolje, dok vas “bablje ljeto“ grije još uvijek?

Tako ne propustite već 3. Međunarodni turnir u lovu na veliku ribu u Poreču koji spaja 48 međunarodnih ekipa koje će se boriti u Big Game ribolovu – Offshore World Challenge. Ako ništa, tijekom ova 3 dana uživat ćete u fantastičnim gastro iskustvima uz fino istarsko vino.

Ako ste više umjetnički tip osobe, onda ne smijete propustiti Festival Visualia u Puli, gdje vas čeka 3 dana audiovizualnog uzbuđenja. Najnovija tehnologija osvjetljavanja, 3D mapping, spektakularne instalacije – prošle je godine ovaj festival ušao na popis svjetskih festivala svjetlosti. Isplati se pogledati ga.

No, ako je ipak sport ono što vas pokreće, predlažemo da ne propustite sudjelovati u ovogodišnjoj tradicionalnoj Pulskoj Xici, noćnoj utrci gradom. Trči se na 5 ili 10 kilometara, a cijelu ugođaj još više naglašavaju noćna svjetla festivala svjetlosti.

Slavonija

Nađete li se na ravnicama lijepe nam Slavonije tijekom rujanskih dana, ne propustite Vinkovačke jeseni. Tradicija, običaji, humor i neosporiva gostoljubivost Slavonaca, kao i inače, oduševit će vas bogatstvom i raznolikošću.

Dalmacija

Najjužniji biser našeg predivnog Jadrana pun je događanja. Glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto odvija se u samom starom gradu. Stoga, ako ste izbivali iz ovih divnih zidina već neko vrijeme, najbolji trenutak da se vratite jest rujan.

Kad smo već kod zidina, a još se k tome bavite trčanjem, ne smijete propustiti i ove godine Ston Wall Marathon u Stonu. Trčati naužim zidinama u Europi, uživati u kulturnoj baštini, arhitekturi i netaknutoj prirodi – jedinstveni je doživljaj koji svaki trkač koji drži do sebe mora barem jednom iskusiti.

Ako vas otoci dubrovačkog arhipelaga više vesele, onda je Korčulanski barokni festival za vas. Najprestižniji svjetski i domaći ansambli i solisti nezaobilazni su kulturni događaj.

Ako vam je Dubrovnik daleko, pokušajte doći barem do Makarske na Dan Hrvatske ratne mornarice i uživajte u prizorima bitke “Mucules Neretvani su nanijeli Mlečanima katastrofalan poraz“.

Povijest se ne smije zaboraviti, a može nas itekako zabaviti ako smo nešto iz nje i naučili. Tako i ove godine možete uživati u događanju Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku povodom dana Sv. Mihovila.

Starine, tradiciju i autohtone domaće otočne proizvode ne propustite tijekom cijelog rujna u sklopu sajma Hrvatski otočni proizvod u Tkonu na Pašmanu.

Središnja Hrvatska

Ako ipak pripadate skupini onih koji ljeto radije provode izvan gužve na obali, imamo i za vas rujanskih poslastica.

Jeste li znali da je festival Lepoglavske čipke nositelj oznake “Remarkable festival“? Zato ne propustite ovogodišnji 21. međunarodni festival čipke u Lepoglavi.

Niste još bili u Velikom Taboru? Sad je odličan trenutak da posjetite Srednjovjekovne svečanosti u Velikom Taboru i uživate u prizoru arhitekture i povijesnim rekonstrukcijama života iz naše daleke povijesti.

Ljeto nije završilo dok se na zagrebačkom Štrosu čuju zvuci ljetne romantike i duh pariških četvrti. Ovo prekrasno šetalište usred Zagreba posebna je priča koja se tijekom ljetnih mjeseci pretvara u Ljeto na Štrosu, pozornicu na kojoj se događa glazbeni, instalacijski i društveni život  prožet nostalgijom prošlog stoljeća.

Sad je samo na vama da planirate vikend za uživanje u zadnjim danima ljeta. Ako još niste bili na godišnjem odmoru – još bolje! Iskoristite neki od naših prijedloga i uživajte u “babljem ljetu“. Sve ostalo prepustite nama. Što god zatrebali ili poželjeli, bila to Vaša potreba ili luksuz, tu smo za Vas!

Označite ovu objavu sa „sviđa mi se“ ako smatrate da vam je pomogla. Podijelite ovu objavu s drugima za koje mislite da bi uživali u njoj! Više odličnih priča i savjeta na našem blogu!

Želite li saznati kako vam Ferratum može olakšati život? Saznajte više ovdje!

Obratite nam se s povjerenjem,

Vaš Ferratumbank.hr