Božićna jela iz cijelog svijeta - 1. dio

NOVI KORISNICI: ODOBRENJE MIKRO KREDITA SA ROKOM OTPLATE DO 30 DANA JE BEZ PLATNE LISTE!

 

Koliko novaca trebate?

Koji rok plaćanja želite?

Jeste li se ikada zapitali koja se jela jedu u drugim zemljama diljem svijeta za vrijeme Božića? I dok su jedni zaokupljeni kupovinom Božićnih poklona drugi razmišljaju o jelovniku.

Ovdje u Ferratumu proširili smo naše poslovanje na 25 zemalja od osnutka 2005. godine. Dakle, odlučili smo istaknuti neka božićna jela koja se konzumiraju u svakoj zemlji u kojoj trenutačno poslujemo.

Po abecednom redu, evo prvog od dva dijela:

Australija

Božić u Australiji slavi se 25. prosinca, a božićne tradicije potječu od Britanaca doseljenih u 18. stoljeću.

Božićni ručak ili večera sastoji se od pečene janjetine, puretine ili druge peradi s nadjevom, pečenim krumpirom, umakom i pečenim povrćem. Ostale božićne poslastice uključuju božićni puding od šljiva, voćne kolače i kekse s maslacem.

Budući da je na južnoj polutki tijekom Božića ljeto, u posljednjih nekoliko desetljeća Australcima je postalo popularnije slaviti Božić uz roštilj.

Brazil

Brazilsko stanovništvo je mješavina kultura iz mnogih zemalja i to se može vidjeti u odabiru božićnih jela. Glavni obrok poslužuje se kasno u noći 24. prosinca.

Tradicionalna božićna večera može se sastojati od svinjetine, puretine, šunke i salata posluženih uz rižu s okusom grožđica i oraha. Popularni prilozi su majoneza, salata od krumpira s jabukama i grožđicama.

Božićni deserti uključuju tropsko voće i sladoled. Drugo omiljeno jelo je Rabanada, vrsta francuskog tosta punjenog kremom i lagano poprženog sa šećerom od cimeta.

Bugarska

Proslava Božića počinje 24. prosinca s obrokom koji se sastoji od velikog broja jela s neparnim brojevima (npr. 5, 9, 11 itd.). Jelo je u potpunosti vegetarijanko i sastoji se od juha od graha, slatkih i slanih peciva, listova kupusa punjenih rižom, povrćem, te obilja voća i orašastih plodova (orasi su posebno važni).

Štruca kruha zvana pita koja peče sa sretnom kovanicom unutra je još jedna bugarska božićna tradicija.

Iako Badnjak može biti vegetarijanki, večera 25. prosinca uglavnom uključuje meso, često svinjetinu.

Kanada

U dijelu Kanade u kojem se govori engleski jezik, tradicionalno božićno jelo je mješavina tradicionalne engleske i tradicionalne američke hrane. Božić se slavi 25. prosinca, a tradicionalna večera sastoji se od puretine s nadjevom, povrćem, pire krumpirom, preljevom i umakom od brusnice. 

Tradicionalna božićna večera za Franko-Kanađane, s druge strane, jest gulaš zvan Ragoût aux pattes de cochons napravljen od svinjskih nogu ili tourtière koji se sastoji od svinjetine ili govedine koja je usitnjena, mljevena ili u kockicama, u kori pite, koji se poslužuje s ketchupom ili drugim prilogom.

Hrvatska

Kao u nekoliko zemalja Srednje i Istočne Europe, Hrvati se na Badnjak suzdržavaju od jedenja crvenog mesa. Stoga se kao glavno jelo konzumira sušeni bakalar i druge vrste riba.

Na Badnjak se poslužuju guska, puretina ili patka s pecivima s makom, listovi kupusa punjeni mljevenim svinjskim mesom (sarma) i kolač od smokava. Keksi i kolači također su popularne poslastice, osobito krafne punjene džemom, želeom, marmeladom ili čokoladom.

Želim Ferratum gotovinski kredit

Češka Republika

Božićna večera u Češkoj Republici jede se tijekom večeri 24. prosinca. Tradicionalno božićno jelo sastoji se od juhe od šarana, prženog šarana i salate od krumpira.

Ostala češka božićna jela uključuju ukusne palačinke (palačinky) koja u slične francuskim crępes i mogu biti slatke ili slane. Mogu se pronaći voćni nadjevi poput jagode ili marelice, kao i šunka i sir ili špinat i češnjak. Roštiljske kobasice, Klobása, vrlo su popularne, kao i Pražská Šunka - dimljena praška šunka.

Štrudle, medenjaci i ostali božićni kolačići, i preukusna vánočka - pleteni kolač napravljen od slatkog bijelog tijesta s grožđicama i bademima - također obilježavaju Božić.

Danska

Kao i u svim ostalim nordijskim zemljama, tradicionalno božićno jelo u Danskoj poslužuje se 24. prosinca. Glavno jelo sastoji se od pečene svinjetine, guske ili patke poslužene s krumpirom, crvenim kupusom i umakom. Puding od riže je popularan desert.

Naravno, danski keksi s maslacem kao što su vaniljeranse neizostavni su za Božić. Ovi svepopularni keksi postali su dio božićne tradicije u mnogim drugim zemljama diljem svijeta i prodaju se kao popularni pokloni u limenim kutijama.

Estonija

Tradicionalna estonska božićna hrana uključuje verivorst (krvavica), sült (tlačenica), hapukapsas (kiselo zelje) i svinjetinu posluženu s pečenim krumpirom i jede se kao glavno jelo na Badnjak.

Božićni kruh poput medenjaka peče se i konzumira kao poslastica.

Finska

Tradicionalni finski Božić je gozba. Slično švedskom stolu koji uključuje dva ili tri slijeda jela, božićni stol pod nazivom Joulupöytä sadrži mnogo različitih jela koja često uključuju veliku božićnu šunku koja se jede sa senfom i kruhom.

Ostala ponuda uključuje raznovrsna jela od ribe, složence od jetrice i grožđica, krumpira, riže i mrkve.

Francuska

Slavljena na Badnju večer, duga večera poznata kao réveillon tradicija je u Francuskoj gdje se mogu pronaći jela poput puretine punjene kestenom, guščja ili pačja jetrica (foie gras), kamenice, dimljeni losos i pečena patka.

Niti jedan Božić u Francuskoj ne bi bio potpun bez deserta Bûche de Noël, kremastog kolača dostupnog u različitim okusima poput čokolade i lješnjaka.

Njemačka - Stollen

Kobasice kao što su Wiener, Bockwurst ili Knacker poslužuju se sa salatom od krumpira i kelja (grünohl) kuhanog zajedno s vrhnjem i začinima, i sve su to osnovne božićne namirnice koje su poslužuju na Badnjak.

Šaran (Karpfen) i pečena guska (gänsebraten) također su popularni izbori hrane koja se poslužuje s crvenim kupusom i ranije spomenutim keljem (grünkohl).

Kada je riječ o tradicionalnim božićnim poslasticama, Njemačka ima mnoge tradicije koje su postale obilježja Božića u cijelom svijetu. To uključuje paprenjake (Pfefferkuchen) ili kolače od meda (Honigkuchen), medenjake (Lebkuchen), začinjene kolačiće (Spekulatius) i, naravno, voćni kolač  marcipanom, bademima, sušenim voćem (Stollen).

Latvija

Tradicionalni latvijski Božić sastoji se od dvanaest jela (iako se ovaj broj promijenio u modernim vremenima). Jela uključuju svinjsku njušku, kuhani smeđi/sivi grašak s umakom od svinjetine, kupus i kobasice, pite sa slaninom, haringu s repom, mrkvom ili jabukama, i hladetinu - slanu želatinu napravljenu s mesom i posluženu s majonezom, hrenom ili octom.

Medenjaci i tradicionalni kolačići ili poslastice Kūčiukai popularni su slatkiši.

Imate li neko omiljeno tradicionalno jelo koje smo izostavili s popisa?

Drugi dio ove objave nastavlja se sljedeći tjedan.

Označite ovu objavu sa „sviđa mi se“ ako smatrate da vam je pomogla. Podijelite ovu objavu ako znate neke druge osobe koje bi mogla inspirirati. Više odličnih priča i savjeta na našem blogu!

Zatražite Ferratum kredit i uživajte u Božićnim praznicima