Važnost glazbe u djetetovom razvoju

0800 7707 ; Prijave 0-24h

 

 

Koliko novaca trebate?

Koji rok plaćanja želite?

Kada bi roditelji znali koliko je glazba važna za razvoj njihova djeteta, sigurno bi joj se više posvećivali sa svojom djecom. Mnoge su studije potvrdile da aktivno bavljenje glazbom u najranijoj dobi utječe ne samo na kognitivni razvoj dječjeg mozga, nego i na razvoj motorike, sluha, govora, pokreta, pa sve do audio-vizualne percepcije, kombinatorike i apstraktnog, a time i logičnog, razmišljanja. Uzrok svemu ovome leži u konstrukciji čovjekova mozga. Dokaze koliko su glazba (ritam i melodija) povezani s govorom i kognitivnim razvojem, možemo pronaći u čovjekovoj dalekoj prošlosti.  Govor i mentalne sposobnosti kod čovjeka kao vrste razvijali su se na isti način kao što se danas razvijaju kod djeteta. 

Povezanost između glazbe i kognitivnog razvoja

Prvi oblici komunikacije među ljudima u prapovijesti odvijali su se kroz ritam. Zbog toga se vjeruje da je osjećaj za ritam i melodiju prirodno usađen u čovjeku. Ni danas govor bez ovo dvoje ne bi bio moguć, jer svaka rečenica koju izgovorimo definirana je ne samo značenjem riječi, nego i ritmom i melodijom.

Nakon ritmičkog glasanja kao načina komuniciranja, ljudi su počeli govoriti prve slogove. Slogovi su prelazili u riječi, a riječi u rečenice. Što je govor postajao kompleksniji, to su više rasle i ljudske kognitivne sposobnosti i apstraktno razmišljanje. Kod djeteta se govor razvija na jednak način. Dojenče najprije ispušta nekontrolirane zvukove i s vremenom ti zvukovi postanu smisleni. Zatim počinju izgovarati slogove, slogovi postaju riječi, a riječi rečenice. Kako razvija govor, tako dijete razvija i mogućnosti kretanja. Budući da se u mozgu centar za govor i pokret nalaze na istom mjestu, vježbanjem jednoga utječemo na drugo.  Upravo zbog toga dijete prohoda otprilike u isto vrijeme kada i progovori.

Bavljenje glazbom –  kod najmlađih u obliku brojalica, a kasnije i pjesmica – uvelike ubrzava taj proces. Temelj brojalica je ritam, stoga učenje brojalica za dijete znači učenje ritma govora i pokreta. Brojalice u sebi sadrže i jednostavne melodije, koje uvode najmlađe u melodiju rečenice. I upravo ih tako pripremamo za svijet verbalne komunikacije.

Razvijene komunikacijske vještine utjecat će na razvoj ostalih kognitivnih sposobnosti. Jednom kada dijete preraste brojalice i počne sudjelovati u stvaranje i izvođenje glazbe, njegov mozak morat će evoluirati s tim. Usvajanjem kompleksnijih melodija, razviti će i kompleksnije razmišljanje.

Kako glazbeno osvještavati dijete?

Kao i sve ostalo, tako i glazbu kojom stimuliramo razvoj djece trebamo prilagoditi njihovom uzrastu. U najranijoj dobi treba ih izlagati ritmičkim brojalicama, lupkanju dlanova od dlan, pjevanju uz poskakivanje i slično. Kako dijete raste, tako i brojalice, odnosno pjesmice, trebaju postajati kompleksnije. Do 6 godine, kada završava jedna faza kognitivnog razvoja, dijete već može pjevati u tonalitetu i kretati se u skladu s ritmom. U to doba, pravo je vrijeme za upoznavanje djeteta sa stvaranjem glazbe, odnosno sviranjem ili pjevanjem. Ako su zainteresirana, neka počnu učiti svirati neki instrument ili pjevati u zboru.

Važno je da u ovoj dobi i glazba bude povezana s igrom. Još je prerano da ona postane nešto ozbiljno. U glazbenu školu upisujte ih tek u drugom osnovne, kada će, ako to žele, biti zrelija i discipliniranija za redovito vježbanje. Do tada im kupite neki instrument, ali ne ih tjerajte da se isključivo njime bave.

Klavijature i slični instrumenti s tipkama, odlični su za predškolsku djecu. Ako vam se to čini kao skupa investicija, zatražite malu i brzu sms pozajmicu od Ferratum banke. Tako ćete djetetu moći priuštiti instrument i potaknuti ga da se bavi glazbom, barem rekreativno.

Cijelo vrijeme djetetova rasta, upoznajte ga s različitom glazbom. Ne moraju to biti samo jednostavne pjesmice, puštajte mu i klasiku, rani rock'n' roll, žanrove s istaknutim ritmom, poput hip hopa i slično. Iako u početku možda neće razumjeti ozbiljniju glazbu, ona će ipak utjecati na razvoj njihovih mentalnih sposobnosti i apstraktnog mišljenja. 

Rana osnovna škola idealno je vrijeme za upis djeteta u glazbenu školu. Naravno, ono mora imati interesa za to. Učenje kompozicije ima veliki utjecaj za kognitivni razvoj, zbog čega će dijete kasnije lakše shvaćati neke druge logičke probleme, poput onih matematičkih i slično. Ne brinite za novac, uz brzinske kredite za kratko vrijeme možete doći do njega i priuštiti djetetu najbolju glazbenu naobrazbu, već od malih nogu.

Želim Ferratum gotovinski kredit