Što kaže zakon: Do kada se moraju kupiti zimske gume?

0800 7707 ; Prijave 0-24h

Iako zima klimatološki počinje u prosincu, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo je u Narodnim novinama odluku o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj koja vrijedi od 15. studenog tekuće godine do 15. travnja sljedeće godine.

Upotreba obvezne zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na stanje kolnika i vremenske uvjete. Želite li sigurno prometovati cestama u svim uvjetima, ne ugrožavajući sebe niti druge sudionike u prometu, nemojte se oglušiti na zakon i promijenite gume!

Razlika između ljetnih i zimskih guma

Mnogi ne polažu mnogo računa o gumama, jer smatraju da je redovno servisiranje automobila bitnije za prometovanje. No, varaju se! Gume su jedan od najvažnijih dijelova automobila, a kako su glavni posrednik između ceste i automobila, tako su i presudne za sigurnost. Da biste vi i vaši putnici bili sigurni u svakom trenutku kako zimi, tako i ljeti, važno je uložiti novac i u kvalitetne gume!

Ako ste jedni od onih koji ne mijenjaju ljetne i zimske gume, trebate znati da ljetna guma pri temperaturi već od 7 stupnjeva gubi elastičnost te više ne prianja dobro na podlogu. Zimske gume su puno mekanije i po sebi imaju lamele koje isto tako nisu dobre za vožnju ljeti jer se mogu pregrijati i rastopiti te tako i uništiti. Stoga, 15. studenog posjetite vulkanizera i stavite sve četiri zimske gume (istog proizvođača, dimenzija, modela i marke koje je propisao proizvođač automobila).

U zimskim uvjetima kada su prometnice prepune snijega i leda, ljetna guma nema gotovo nikakve šanse u tome da vas održi sigurnima. Ljetnim gumama se produljuje zaustavni trag, što može biti jako opasno. Što su niže temperature, zaustavni trag kočenja ljetnih guma je veći pa će tako pri brzini od 60 kilometara na sat on biti čak 55 metara! Želite li riskirati ili smatrate da život nema cijenu?

Uložite u kvalitetne gume uz promo akciju

Cijene kvalitetnijih zimskih guma kreću se od 500-tinjak kuna na više, i iako se ne radi o malom izdatku, on bi trebao biti vaš prioritet. Olakotna okolnost ove sezone svakako je velika promotivna akcija Ferratum banke Posudi 3, vrati 3!“ uz pomoć koje svi novi korisnici banke do svojih zimskih guma mogu doći brzo i jednostavno uz kredite s 0 kn bankovnih naknada! Besplatni krediti vrijede za sve nove korisnike i iznose od 300 do 3000 kn uz rok otplate od 30 dana. 

Mijenjajte gume svakih 5 godina

Pri zamjeni guma, važno je da one koje ne koristite pravilno skladištite i čuvate jer o tome, između ostalog, ovisi i dužina trajanja guma. Većina tvornica preporučuje da se gume koriste do maksimalno pet godina, o čemu ovisi i kvaliteta gume, stil vožnje i broj prijeđenih kilometara. 

Prema odluci Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture u zimske dionice javnih cesta ulaze autoceste u dužini od 839,2 kilometra, državne i županijske ceste u dužini od 1523,3 kilometra te državne ceste za tranzitni promet (iz trajektnih luka Osijek, Vukovar i iz rafinerije i luke Sisak) u dužini od 68,1 kilometar. 

Putujete li autocestom ili važnijim državnim i županijskim cestama, ne zaboravite u prtljažnik staviti i lance koji su također dio obvezne zimske opreme. Zatekne li vas policijski službenik bez obvezne zimske opreme, udaljit će vas iz prometa ili ćete platiti kaznu za prekršaj u iznosu od 700 kuna.

 

 

Koliko novaca trebate?

Koji rok plaćanja želite?