Saznajte je li vaš auto spreman za putovanje

0800 7707 ; Prijave 0-24h

Ako se odlučite za putovanje osobnim automobilom, prije samog puta trebali biste ga dobro pregledati kako biste bili sigurni da je vaš metalni ljubimac spreman za daleki put. Sigurno si ne želite pokvariti putovanje kvarom na automobilu te prouzročiti stresne trenutke u vrijeme kada ste stres odlučili ostaviti na poslu. Upravo vas pravilna briga o automobilu može poštedjeti takvih neugodnosti i gubitka vremena.

U nastavku vam donosimo popis redovnih provjera koje se preporučuju obaviti na autu prije odlaska na putovanje. Krenite na vrijeme i osigurajte si bezbrižne trenutke i savršen odmor.

Provjera motornog ulja i ostalih tekućina

Ono što nikada ne smijete preskakati prije odlaska na put je provjera razine ulja u motoru. Osim razine ulja, ispitajte i stanje ulja te ga po potrebi zamijenite novim. Preporučuje se da u automobilu uvijek imate rezervno motorno ulje. Potrebno je provjeriti i razinu rashladne tekućine i ulje za kočnice.

Ne zaboravite uliti i dovoljno tekućine za pranje stakla koja se jako brzo troši, posebice putujete li autoputom jer tada je stakla potrebno češće osvježiti. Uz tekućinu za stakla, bacite pogled i na brisače. Ako su metlice brisača jako izlizane i ostavljaju mrlje prilikom brisanja, zamijenite ih novima. 

Provjera automobilskih guma

Automobilske gume uvijek moraju biti u savršenom stanju jer o njima uvelike ovisi sigurnost automobila i putnika. Provjerite tlak zraka u gumama, pazite da ne bude previsok ili prenizak jer to može dovesti do oštećenja guma. Osim na sigurnost, povoljan tlak zraka u gumama utječe i na potrošnju goriva. Za sigurnost, bitno je pogledati i dubinu gaznog sloja koji kod ljetnih guma mora biti oko 2 milimetara.

Ne odlazite na put bez rezervne gume jer nikada ne znate kada ćete je probušiti. Bez rezervne gume osuđeni ste na šlepanje automobila do vulkanizera i na dodatne troškove. Tlak zraka na rezervnoj gumi mora biti jednak kao i na svim ostalim gumama.

Ispravan klima uređaj

Klima uređaj u automobilu često je spas tijekom nesnosnih ljetnih vrućina. Bilo da morate stajati u koloni ili ste se vratili u auto uslijed najvećeg sunca, klima će vas spasiti od toplotnog udara. Upravo zato njezin rad bi trebao uvijek biti besprijekoran. Preporučuje se da prije puta obavite kompletan servis klima uređaja kod stručnjaka.

Zapamtite da se tijekom putovanja automobilom ne preporučuju velike temperaturne razlike između temperature u autu i vanjske temperature. Pazite da ta razlika nikada ne bude veća od 5 stupnjeva.

Provjera svjetla, signalizacije i ostale sigurnosne opreme

Prije puta morate biti sigurni da vam dobro radi sva signalizacija na automobilu te da rade sva svjetla. Bilo bi dobro da uzmete dodatnu žaruljicu u slučaju da jedna pregori.

Provjerite i stanje sigurnosne opreme u koju je uključena prva pomoć, trokut i reflektirajući prsluk te alat za popravke na automobilu koje možete obaviti i sami. Ako nosite rezervnu gumu, ne zaboravite i dizalicu bez koje nećete moći zamijeniti gumu.

Putovanja s djecom

Putujete li s djecom, sigurnost automobila mora biti na zavidnom nivou. Nikada ne krećite na put bez ispravne autosjedalice primjerene dobu vašeg djeteta. U slučaju da vaš automobil ima ISOFIX vodilice, provjerite ima li sjedalica dobre vezice te je li dobro pričvršćena.

Obavite redovni servis i otputujte bez brige

Ako mislite da sve navedeno ne možete provjeriti sami, preporučuje se da prije odlaska na put obavite redovni servis automobila kod automehaničara. Jedino tako bit ćete sigurni da vam nešto nije promaknulo i da možete sigurno otputovati.

No ako vas troškovi prije puta stišću sa svih strana i ne znate gdje pronaći novac za servis automobila, Ferratum banka nudi besplatne kredite za nove korisnike uz koje možete podići kredit s 0 kuna kamata!

Na raspolaganju su vam on line krediti u iznosu od 300 do 3.000 kuna na rok otplate do 30 dana. Dovoljno je ispuniti zahtjev za on line kredit i već danas novac može sjesti na vaš račun. Uvjerite se i sami da je izračun rate kredita jako jednostavan. Koliko posudite, točno toliko ćete i vratiti!

Za postojeće korisnike na raspolaganju su Plus krediti u iznosu od 2.000 do 10.000 kuna, na rok otplate od 2 do 12 mjeseci.

Prije odlaska na put i za vrijeme njegova trajanja, ne zaboravite pratiti vijesti i informirati se o stanju na cestama. Uz takve informacije mogli biste skratiti put, čekanje i gužve na cestama te na granicama. Sve nabrojano uvelike vam može uštedjeti vrijeme i pomoći da sretno i bez velike muke stignete na svoje odredište.

U ovo neizvjesno i nepredvidivo vrijeme, savjetujemo Vam da Vaše radno i slobodno vrijeme provedete u toplini svoga doma. A kada je hitno samo jedno je bitno - Ferratum je tu uvijek za Vas!

#ostanidoma

VAŽNO: S OBZIROM NA IZVANREDNU SITUACIJU FERRATUM BANKA ZADRŽAVA PRAVO DODATNO PROVJERITI KREDITNU SPOSOBNOST KORISNIKA (PLATNA LISTA ILI BANKOVNI IZVADAK)

 

Koliko novaca trebate?

Koji rok plaćanja želite?