Putovanje u prvih 12 mjesta s UNESCO-ovog popisa svjetske baštine

0800 7707 ; Prijave 0-24h

UNESCO, ili Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu, pruža jedan od najširih popisa različitih mjesta za vidjeti širom svijeta. Neka od tih mjesta nalaze se na drugoj strani svijeta, dok su druga možda bliža domu nego što ste toga svjesni.

Prvih 12 inauguriranih mjesta nalazi se na popisu više od 40 godina. Možda je vrijeme da ih odemo vidjeti? Upoznajte prvih 12 mjesta i dodajte ih na Vaš popis putovanja ovoga ljeta:

1. Nacionalni povijesni lokalitet L'Anse aux Meadows, Kanada

Ako stignete na otok Newfoundland, Nacionalni povijesni lokalitet L'Anse aux Meadows je mjesto koje morate posjetiti. Smješteno u slikovitom krajoliku, ovo mjesto označava prvi potvrđeni dokaz da su se Europljani naselili u Sjevernoj Americi. Možete vidjeti ostatke sela u kojima su živjeli Vikinzi iz 11. stoljeća. Kada završite s tim, nastavite uživati u području s aktivnostima na otvorenom kao što su ribolov i šetnje u prirodi.

2. Nacionalni park Nahanni, Kanada

Nacionalni park Nahanni nalazi se u Sjeverozapadnim teritorijima u Kanadi. Od kanjona do slapova koji oduzimaju dah, park je poslastica za ljude koji žele uživati u ljepotama prirode i dobiti priliku da uoče grizlija. Iako je park otvoren tijekom cijele godine, ljetni mjeseci su najpopularnije vrijeme za posjet parku. Ulazak u neke dijelove parka zahtijeva prethodnu registraciju, stoga svakako planirajte unaprijed kada odlučite putovati na ovo predivno mjesto.

3. Otočje Galapagos, Ekvador

Otočje Galapagos bilo je prvo na UNESCO-ovom Popisu svjetske baštine i smješteno je na Tihom oceanu oko 1000 milja od obale Ekvadora. Područje se sastoji od 19 otoka koji imaju točno određena mjesta koja možete posjetiti uz službene turističke vodiče. Posjete su ograničene na nekoliko sati, stoga napravite što više slika jedinstvene flore i faune. Ne zaboravite paziti na divlje životinje koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje na svijetu - poput poznate morske iguane i galapagoškog pingvina. Čak i jarko crvenog raka Graspus graspus, iako se ne nalazi samo na ovim otocima, zabavno je gledati uz obalu.

4. Grad Quito, Ekvador

Daleko od otočja Galapagos i visoko u podnožju unutrašnjosti Ekvadora, grad Quito nudi jedinstveno iskustvo. Ovaj glavni grad smješten je na 2.850 metara nadmorske visine, što ga čini drugim najvišim glavnim gradom na svijetu. On također zauzima drugo mjesto na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine jer je dodano na popis odmah nakon otočja Galapagos. Dok ste tamo, uživajte u bogatoj kulturnoj baštini od civilizacije Inka do španjolskog utjecaja, pa sve do danas. Velik dio znamenitosti staroga grada ostao je dobro očuvan, uključujući popločane ulice i crkve.

5.  Nacionalni park Planina Semien, Etiopija

UNESCO opisuje Nacionalni park Planina Semien kao najspektakularniji krajolik na svijetu, sa šiljastim planinskim vrhovima, dubokim dolinama i oštrim liticama. Kao i otočje Galapagos, u parku se nalaze neke životinje koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje, kao što je koza Walia ibex. Ovo je dom i nekim drugim rijetkim životinjama poput gelada babuna i semienskog čaglja. Ovo je mjesto izvrsno mjesto za iskusne planinare jer nudi izazovne, ali zadovoljavajuće rute po kojima mogu hodati danima.

6. Crkve isklesane u kamenu, Lalibela, Etiopija

Crkve isklesane u kamenu upravo su ono što njihovo ime govori: 11 srednjovjekovnih crkava stručno isklesanih u stijeni - od zemlje prema dolje, umjesto da su izgrađene prema gore kao mnoge tipične građevine. Te se crkve pripisuju kralju Lalibeli, koji je navodno želio stvoriti sveto mjesto blizu kuće. I danas su ove crkve mjesto hodočašća za kršćanske Etiopljane. Za turiste, ako ne uspiju doći tijekom ljeta, razdoblje od listopada do ožujka je ugodno vrijeme za posjet. Preporuča se da posjetite područje s vodičem ili u sklopu organiziranog obilaska područja.

7. Aachenska katedrala, Njemačka

Aachenska katedrala nalazi se u Aachenu, najzapadnijem gradu u Njemačkoj. Nalazi se u blizini granica Belgije i Nizozemske. Aachenska katedrala spada među najstarije katedrale u Europi i ima kako vjerski tako i umjetnički značaj. Nakon što ste proučite arhitektonsku ljepotu katedrale, nastavite istraživati. Aachen također ima biciklističku stazu Vennbahn koja Vam omogućuje vožnju od 125 kilometara po napuštenoj željezničkoj pruzi koja Vas vodi kroz Njemačku, Belgiju pa sve do Luksemburga.

8. Povijesni centar Krakowa, Poljska

Jeste li znali da je Krakow bio glavni grad Poljske sve do 1500-ih? Kada posjetite Krakow, možete se vratiti u prošlost - ovaj grad ima jednu od najstarijih sveučilišnih četvrti u Europi i arhitekturu koja odražava promjene kroz stoljeća. Povijesna četvrt uključuje Stari grad, Kazimierz i dvorac Wawel. Sam Stari grad ima na tisuće povijesnih znamenitosti i široku lepezu umjetničkih ostvarenja. Ima dosta toga za vidjeti tijekom ljetnih dana.

9. Kraljevski rudnici soli Wieliczka i Bochnia, Poljska

Nevjerojatna povijest Poljske ponovno se vidi u kraljevskim rudnicima soli Wieliczka i Bochnia. Rudnici u Wieliczki prvi su dospjeli na UNESCO-ov popis 1978. godine. Dogovoreno je 2013. godine da se a popis dodaju i rudnici soli Bochnia. Predstavljajući više od pukog povijesnog interesa za povijest rudnika soli (koji su prestali s radom prije nekoliko desetljeća), oni također odražavaju kulturu. Vidjet ćete sve od rudarskih alata do podzemnih odaja, relikvija i kapelica.

10. Otok Gorée, Senegal

Otok Gorée je mali otok ispred obale Senegala. Dužine svega 900 metara, podsjeća na bolnu povijest transatlantske trgovine robljem. Povjesničari često raspravljaju o specifičnoj ulozi otoka u to vrijeme. Međutim, njegova poruka i njegova simbolika su nepogrešive. Otok je dodan na popis senegalske nacionalne baštine 1975. godine.

11. Nacionalni park Mesa Verde, Sjedinjene Države

Nacionalni park Mesa Verde nalazi se u državi Kolorado, u Sjedinjenim Državama. Uspostavljen je radi očuvanja arheološke baštine naroda Pueblo, koji ga je stoljećima živio na tome području. Park nudi različite ture uz vodiča (a neke se lokacije mogu posjetiti samo uz službenog vodiča) kako bi se pokazalo mjesto i ispričala povijest. Svakako provjerite unaprijed koliko je tura naporna, jer neka mjesta zahtijevaju penjanje.

12. Nacionalni park Yellowstone, Sjedinjene Države

Prvi nacionalni park SAD-a osnovan je 1872. godine - Nacionalni park Yellowstone, koji obuhvaća države Montana, Wyoming i Idaho. Danas je ovaj poznati park i dalje jedno od onih mjesta koja bi se trebala nalaziti na Vašem popisu želja. Gejzeri, vodopadi, jezera, kanjoni, medvjedi, divlji bizoni - ima puno toga za vidjeti. Park obuhvaća 8.983 četvornih kilometara uzbudljivog terena, stoga planirajte unaprijed i spakirajte se za avanturu na otvorenom.

Svijet je prepun prekrasnih mjesta - bogatih poviješću, prirodom i divljim životinjama - stoga krenite na put i istražite ga. Želite napraviti planove za putovanje u zadnji trenutak? Izradite budžet za putovanje i istražite opcije koje odgovaraju Vašoj financijskoj situaciji. Također možete dobiti više prostora za manevar s pouzdanim online kreditom koji može pretvoriti Vaš plan u avionske karte u svega nekoliko minuta.

U ovo neizvjesno i nepredvidivo vrijeme, savjetujemo Vam da Vaše radno i slobodno vrijeme provedete u toplini svoga doma. A kada je hitno samo jedno je bitno - Ferratum je tu uvijek za Vas!

#ostanidoma

VAŽNO: S OBZIROM NA IZVANREDNU SITUACIJU FERRATUM BANKA ZADRŽAVA PRAVO DODATNO PROVJERITI KREDITNU SPOSOBNOST KORISNIKA (PLATNA LISTA ILI BANKOVNI IZVADAK)

 

Koliko novaca trebate?

Koji rok plaćanja želite?