Kako možete smanjiti Vašu potrošnju tijekom ljeta

0800 7707 ; Prijave 0-24h

Ako je Vaša obitelj poput većine drugih obitelji, velike su šanse da je ovo ljeto do sada bilo skupo. Bilo da putujemo u inozemstvo ili ostanemo kod kuće, izgleda da novac jednostavno nestaje iz naših novčanika tijekom ljeta. Od obroka do aktivnosti za obitelj, čini se kako nema kraja našoj potrošnji.  

Gotovo 22 000 domaćinstava sudjelovalo je u godišnjem ljetnom barometru Ferratum grupe, koji istražuje osobnu potrošnju tijekom ljeta. U ovogodišnjoj anketi, 26% ispitanika izjavilo je kako očekuju da će potrošiti više novca ovoga ljeta nego prošle godine, dok je njih 40% izjavilo da će potrošiti jednako.

Iako se približavamo zadnjim tjednima ljeta, još uvijek ima puno sunca i  predviđa e još puno toplog vremena. No, hoće li stanje Vašeg bankovnog računa to izdržati? Pa, imamo savjet za Vas.

Pozdrav velikim potrošačima

Kada je riječ o tome koliki dio naših mjesečnih plaća planiramo potrošiti tijekom ljeta, rezultati su pokazali da će sudionici iz Norveške potrošiti 68,5% svoje mjesečne plaće, čemu slijede sudionici iz Latvije sa 67%, Hrvati sa 61,2% i Meksikanci sa 60,3%.

Dakle, na što svi troše svoj novac? Rezultati naše ankete pokazali su da su domaća putovanja (11,3%) bila najpopularniji trošak ovoga ljeta, čemu slijedi ljetna moda (10,7%) i društvene aktivnosti kao što su izleti na plažu, zabave i restorani (10%).

Oni koji su planirali putovati rekli su da će gotovo 40% njihova čitavog ljetnog budžeta biti raspoređeno na to. U stvari, njemački ispitanici rekli su da će 50,8% njihova budžeta biti raspoređeno na putovanja, čemu slijede Bugari s 45,8%, Finci s 41,1% i Poljaci s 40,1%.

Najbolje stvari u životu su besplatne

Činjenica je da ljeto ne mora nužno biti preskupo. Kao i mnoge druge obitelji, ako ste previše potrošili ovoga ljeta, najbolji način da smanjite svoju potrošnju je pronaći besplatne (ili gotovo besplatne) zabavne stvari koje možete činiti i vidjeti sa svojom obitelji.

Prvo, umjesto kupovanja svakog obroka u kafiću ili restoranu, napunite košaru za piknik s omiljenom hranom i pićem i uživajte u opuštanju u parku ili vrtu.

Odlazak na plažu sinonim je za ljeto, a dan proveden na plaži je dobro proveden dan. Najbolja stvar je što Vas dan na plaži ne mora ništa koštati osim, možda, plaćanja parkinga ili karata za vlak ili autobus. B.E.A.C.H. je, uostalom, kratica za Best Escape Anyone Can (= najbolje mjesto na koje se može pobjeći).

Razgledajte obližnji grad ili atrakciju. Dnevni izleti automobilom ili vlakom puno su jeftiniji od putovanja u inozemstvo. Većina gradova nudi besplatne izložbe u galeriji određenim danima ili tijekom određenih sati. Potražite putem interneta informacije o besplatnim izložbama u lokalnim muzejima. Pri planiranju dnevnih izleta pripremite hranu kod kuće koju ćete ponijeti sa sobom. Puno ćete uštedjeti samo uz ovaj savjet.

Bez obzira na Vaš budžet, budimo iskreni - odlazak u kino nije jeftin čak i ako su ulaznice za djecu određene dobi (obično 6 godina) besplatne. Osim ulaznica, kupnja hrane i pića u kinu vrlo su skup izlazak. Umjesto toga, unajmite ili kupite film na iTunesu i uživajte u svim grickalicama koje volite, kao što su kokice iz mikrovalne i bezalkoholna pića.

To je jedan od način kako provesti ostatak ljeta bez puno troškova!

Koliko novaca trebate?

Koji rok plaćanja želite?