Domino efekt ostvarenja cilja

0800 7707 ; Prijave 0-24h

Prošlo je gotovo godinu dana otkako smo pri put pokrenuli natjecanje Nadmašite sami sebe i za pobjednike Lucasa iz Francuske i Liisa Lottu iz Estonije dugogodišnji je san sada postao stvarnost.

„Nemoj odustati od sna samo zbog vremena koje ti treba da ga ostvariš. Vrijeme će ionako proći.“
— Earl Nightingale

U našim prethodnim ažuriranjima natjecanja Nadmašite sami sebe izdvojili smo videozapise u kojima smo vidjeli Lucasa i Liisa Lottu kako se pripremaju za svoje velike avanture u Africi i Južnoj Africi, te smo ih pratili na njihovim odredištima dok su ostvarivali svoje snove - Lucasa koji je bio okružen uzbuđenom djecom u afričkim školama i Liisa Lottu širom otvorenih očiju dok je bila na safariju. Sada, u našem posljednjem nastavku, oni sagledavaju svoja putovanja i projekte koji su ima pomogli da ostvare svoje snove.

Čestitamo Lucasu i Liisa Lotti na ostvarenju svojih snova!

Što se događa nakon toga?

Kada postignemo cilj, naš mozak shvati koji osjećaj izaziva uspjeh i što je potrebno za postizanje naših ciljeva. Stoga, nakon što postignemo cilj, shvatimo da imamo podstrek da riješimo druge ciljeve i započnemo nove projekte. Možemo koristiti podstrek iz jednog uspjeha kako bismo planirali naš sljedeći uspjeh.

Iz jednog pozitivnog utjecaja na drugi

Još bolje, često nakon postizanja jednog cilja, dolazi do domina efekta.

Članak iz časopisa Sydney Morning Herald opisuje priču 32-godinje žene koja se zove Laura i koja je, nakon što je nekoliko godina ranije sudjelovala u prometnoj nesreći i nakon toga upala u kolotečinu, odlučila da je vrijeme da vrati svoj život u normalu. Najprije je počela ponovno vježbati s ciljem da se natječe u ekstremnim trkama s preprekama.

Laura kaže da je jedna jedina odluka bila početna točka i inspiracija za sve promjene koje su joj se tada dogodile u životu. Osim što se natječe u triatlonima, Laura je dala otkaz kako bi nastavila svoju strast da postane životni trener. Kao što piše u članku, „Samo tom jednom početnom radnjom, Laura je pokrenula lavinu pozitivnih učinaka: jedno poboljšanje povuklo je za sobom drugo.“

Domino efekt

Pojam domino efekta sugerira da kada jednom doživite uspjeh u jednom području života, počnete doživljavati uspjeh u drugim područjima Vašeg života.

Dr. Greg Wells, autor knjige Domino efekt, kaže: „Spavaj bolje i bolje ćete jesti. Jedi bolje i više ćeš se kretati. A ako se više krećeš, bolje ćeš spavati i u konačnici misliti i osjećati se bolje.“

Ovo je prekrasan primjer kako domino efekt djeluje.

Domino efekt na druge ljude

Časopis Business Insider čak opisuje kako se domino efekt može dogoditi i u slučajevima gubitka kilograma. U članku se raspravlja o rezultatima nove studije koju financiraju Weight Watchers o tome kako Vas udruživanje s partnerom može potaknuti da izgubite težinu. U vezi sa studijom, profesorica psihologije ponašanja na Sveučilištu Connecticut, Amy Gorin, kaže: „Kada jedna osoba promijeni svoje ponašanje, ljudi oko nje se mijenjaju“.

„Počnite tamo gdje ste sada. Koristite ono što imate. Radite ono što možete.“

— Arthur Ashe

Hvala Vam što ste se pridružili našem putovanju uz Nadmašite sami sebe! Sada nam se pridružite i čestitajte Lucasu i Liisa Lotti!

 

 

Koliko novaca trebate?

Koji rok plaćanja želite?