Božićna jela iz cijelog svijeta - 2. dio

0800 7707 ; Prijave 0-24h

U ovo neizvjesno i nepredvidivo vrijeme, savjetujemo Vam da Vaše radno i slobodno vrijeme provedete u toplini svoga doma. A kada je hitno samo jedno je bitno - Ferratum je tu uvijek za Vas!

#ostanidoma

VAŽNO: S OBZIROM NA IZVANREDNU SITUACIJU FERRATUM BANKA ZADRŽAVA PRAVO DODATNO PROVJERITI KREDITNU SPOSOBNOST KORISNIKA (PLATNA LISTA ILI BANKOVNI IZVADAK)

 

Koliko novaca trebate?

Koji rok plaćanja želite?

Ako ste se ikada zapitali koja se jela konzumiraju u drugim zemljama diljem svijeta za vrijeme Božića, ne tražite dalje!

Ovdje u Ferratumu nedavno smo proširili naše poslovanje na 25 zemalja od osnutka 2005. godine. Da bi se poklopilo s Božićem, odlučili smo istaknuti tradicionalna božićna jela koja se konzumiraju u svakoj zemlji u kojoj trenutačno poslujemo.

Prošlog tjedna smo objavili prvi dio koji možete pronaći ovdje: Božićna jela iz cijelog svijeta - 1 dio. Ali sada, bez daljnjeg otezanja, nastavljamo s drugom dijelom. Uživajte!

Litva

U Litvi je tradicija da ljudi poste tijekom 24. prosinca i jedu glavno jelo, poznato kao kūčios, u večernjim satima.

Glavno jelo sastoji se od 12 jela bez mesa i uključuje ribu (najčešće haringu), kūčiukai (mala slatka peciva), salatu od povrća, juhu od cikle s okruglicama punjenim gljivama, kuhani ili pečeni krumpir, kiseli kupus i zobenu kašu s medom i kruhom.

Poslužuju se i slatka jela, uključujući kissel (gustu voćnu juhu) i pirjano voće.

Meksiko

Kao i u mnogim drugim zemljama, Božić u Meksiku nije jednodnevni događaj nego fiesta koja traje mjesec dana.

Na Badnjak se obično konzumira glavno jelo pavo - puretina punjena mljevenim mesom i poslužena s povrćem i rižom. Pečena Adobada svinjska noga još je jedno popularno tradicionalno jelo.

A kakav bi meksički Božić bio bez tamalesa? Favoriti su pileći, goveđi i svinjski tamales sa sušenim umakom od paprike ili piletine.

Pozole je tradicionalna juha spravljena od svinjetine ili piletine, začinjena češnjakom i paprikom, te ukrašena tanko narezanim listićima salate, kupusa, origana, avokada i limete.

Bacalao a la Vizcaina je gulaš od sušenog slanog bakalara koji se, osim za Božić, kuha za svaku posebnu meksičku proslavu tijekom cijele godine.

Nizozemska

Nizozemci započinju božićno jutro s kerststolom - doručkom koji se sastoji od kruha s grožđicama punjenog orasima, suhim voćem i pastom od badema. Tijekom doručka mogu se pronaći i razne vrste kruha, sireva i mesa.

Božićna večera započinje s koktelom od škampi kao predjelom, čemu slijedi ili pečena govedina, patka, kunić ili pečena ili premazana šunka, posluženi s povrćem, krumpirom i salatama.

Međutim, mnoge obitelji sada uživaju u gurmanskoj poslastici zvanoj gourmetten koja ima mnogo zajedničkog s bivšom nizozemskom kolonijom Indonezijom. Gourmetten je poput slanog fondua i za njega domaćin priprema sjeckano povrće i odabrano meso, ribu i škampe zajedno s odabranim začinima i salatama. Svakom gostu se daje mala tava i pribor za jelo da skuha i začini vlastitu hranu, koja se jede u malim porcijama.

Novi Zeland

Kao i u Australiji, božićne tradicije na Novom Zelandu slične su tradicijama u Velikoj Britaniji. Pečenje za ručak ili šunka, puretina, pečeno povrće, umak i krumpir za večeru, zajedno s pitama s nadjevom i božićnim pudingom obilježja su Božića.

Nigerija

Jollofrice i pržena riža dva su obilježja svakog nigerijskog Božića. U stvari, može se naići mnogo jela od riže tijekom Božića u Nigeriji.

Dok je puretina tradicionalno božićno meso u mnogim zemljama, u Nigeriji se također može naići na puretinu, ali i na piletinu, ovčetinu, kozetinu ili govedinu. Meso se poslužuje s raznovrsnim jelima od riže, jelima od slatkog krumpira i brašnaste banane te odabranim juhama od povrća.

Želim Ferratum gotovinski kredit

Norveška

Tradicionalna božićna jela uključuju julepølse - kobasicu od svinjetine s đumbirom, klinčićima, muškatnim oraščićima i senfom, ribbe - pečena svinjska potrbušina uz koju prija kiseli kupus, kuhani krumpir i mesne okruglice s umakom, pinnekjøtt - posoljena i sušena ili dimljena janjeće rebarca poslužena s kuhanim krumpirom i pireom od repe, te sossier - male kobasice poslužene s crvenim kupusom sa strane.

Ponuda od najmanje sedam vrsta kolačića (småkaker) također je neizostavna za svaki norveški Božić. Ovi kolačići uključuju pepperkaker, krumkaker, goro, berlinekranser, fattigmann, sirupssnipper, bordstabel, smultringer i sandkake, te brune pinner.

Poljska

Badnjak je dan posta, ali u večernjim satima božićna večera sastoji se od dvanaest jela koja sva tradicionalno ne sadrže meso. Poslužuje se samo riba - obično haringa, šaran ili štuka.

Ostala tradicionalna jela uključuju poljske okruglice s različitim punjenjem, juhu od cikle, gljiva ili ribe, kiseli kupus s divljim gljivama ili graškom, kompot od sušenog voća i desert kutia koji je osobito popularan u istočnoj Poljskoj.

Rumunjska

Proslava Božića u Rumunjskoj traje mjesec dana i uključuje post bez mesa, jaja i mlijeka, a odvija se od 14. studenoga do 24. prosinca.

Većina božićnih jela vrti se oko svinjetine i uključuje dimljenu šunku, slaninu, kobasice, jetrene kobasice i nožice.

Ostala jela uključuju sarmale - svitke od kupusa sa svinjetinom, govedinom i rižom, kuhane u umaku od rajčice - poslužene s palentom. Ostala jela uključuju ukiseljeno povrće i Ciorba de perisoare, juhu od povrća s fermentiranim mekinjama i svinjećim mesnim okruglicama.

Cozonac - bogat, voćni kruh sličan biskvitu - i gogos - krafne u rumunjskom stilu - također su neizostavni za Božić.

Rusija

Kao i u Rumunjskoj, Badnjak u Rusiji uključuje dan posta. Nakon posta, tradicija je da ljudi jedu sochivo ili kutiu - kašu od pšenice ili riže koja se poslužuje s medom, sjemenkama maka, sjeckanim orasima ili čak s voćnim želeom.

Ostala popularna jela za Badnjak uključuju borsch (juhu od cikle), pite od povrća, kiseli kupus, heljdu s prženim lukom i gljivama, krumpir i druge salate od korjenastog povrća.

Na Božić se konzumiraju jela poput pečene svinjetine, guske i okruglica, zajedno s voćnim pitama, običnim medenjacima - epryaniki.

Španjolska

Tradicionalna španjolska božićna večera, poslužena kasno na Badnjak, sadrži nekoliko jela. To svakako uključuje božićne tapase, koji su slični običnim tapasima tijekom cijele godine, ali za vrijeme Božića većina tapasa sadrži ribu i morske plodove. Također su uključeni dimljeni losos, chorizo, artičoke i inćuni.

Glavno jelo sastoji se od juhe kao što je escudella, bogata juha od mesa i povrća, čemu slijedi pečena janjetina s pečenim krumpirom i salatom. Druga tradicionalna jela koja se poslužuju jesu suho soljena šunka, poznata i kao jamón.

Turrón, vrsta nugata, popularni je desert kao i rosquillos de vino (kolačići s vinom) i polvorones (izmrvljeni kolač). Postoji mnogo kolača koji se povezuju s Božićem, a svi sadrže bademe i marcipan.

Švedska

Tradicionalni božićni julbord koji podjeća na švedski stol poslužuje se kao glavno jelo za ručak 24. prosinca.

Glavna značajka je hladna riba poput haringe (servirane na različite načine) i gravlaxa (sušeni losos sušen sa šećerom, soli i koprom) i dimljeni losos.

Ostala jela uključuju: köttbullar (mesne okruglice), hladne nareske poput puretine, prinskorv (kobasice), kåldolmar (svitci od kupusa punjeni mesom), julskinka, (božićna šunka), kao i crveni kupus, razne sireve, krumpir, salate, kisele krastavce i razne vrste kruha.

Ujedinjena Kraljevina

Božićna večera se jede u poslijepodnevnim satima 25. prosinca, a sastoji se od pečene puretine - i, u manjoj mjeri, pečene govedine - poslužene s pečenim krumpirom, biljnim nadjevom, pečenim povrćem, uključujući prokulice, umak od brusnica, male kobasice umotane u slaninu („pigs in blankets“), i, naravno, jorkširski puding s umakom (tijesto koje sadrži jaja, mlijeko i brašno).

U Ujedinjenom Kraljevstvu su za desert neizostavni trifle (kolač u nekoliko slojeva napravljen od kreme, biskvita, voća, želea i šlaga, poslužen u staklenoj zdjeli), pite s nadjevom, puding od šljiva (koji se u biti sastoji od grožđica, a ne od šljiva) i kreme od jaja.

Dakle, koja će tradicionalna jela iz cijelog svijeta biti uključena u Vaš božićni obrok?

Označite ovu objavu sa „sviđa mi se“ ako smatrate da vam je pomogla. Podijelite ovu objavu ako znate neke druge osobe koje bi mogla inspirirati. Više odličnih priča i savjeta na našem blogu!

Zatražite Ferratum kredit i uživajte u Božićnim praznicima