Uložite u budućnost kupnjom solarnih panela

30.08.2021#Općenito

Nestalne cijene struje i stalni rast plina dovodi do sve većih troškova režija koji mnogima financijski dolaze preko glave. To je jedan od razloga zbog kojeg se neka kućanstva odlučuju prikloniti Suncu kao izvoru energije. Nije to u današnje vrijeme ni malo kontroverzna ideja. Propisi Europske unije, ali i zdrava pamet, nalažu da se trebamo sve više okretati obnovljivim, ekološkim izvorima energije, a  s obzirom na to da živimo u zemlji koja je na samom vrhu europskih država s najviše sunčanih dana godišnje, solarni paneli čine se kao logičan izbor. 

Istina, ulaganje u solarne panele traže investiciju od barem nekoliko tisuća eura, ako ne i desetaka, ali ona se, kako statistika kaže, višestruko isplati. Ne samo da možemo dobiti besplatnu struju za vlastite potrebe, nego je i prodavati drugima. Tako solarni paneli u samo nekoliko godina isplate sami sebe, a nakon toga postaju izvori zarade.

Druga, možda i najveća prednost solarnih panela je da su posve ekološki i ni malo ne štete prirodi. Možda vam se u ovom trenutku to ne čini kao velika stvar za vas osobno, ali ako pogledamo trend globalnog zatopljenja i općenitog onečišćenja planete, ovo je od velikog značaja za sve koji ostaju ovdje poslije vas.

Zato vrijedi ispitati što znači koristiti energiju iz solarnih panela.

Ugradnja solarnih panela na vlastitu kuću

Ako posjedujete kuću, na njen krov možete staviti solarne panele. Oni mogu biti fotonaponske ćelije za proizvodnju struje ili kolektori za zagrijavanje vode, te naravno, kombinacija to dvoje. Upravo se ovo posljednje, po riječima stručnjaka, najviše isplati za stambenu kuću. Ako želite u svojoj kući zagrijavati bojlere sunčevom energijom, kolektori su odličan izbor jer su jeftiniji i imaju veću iskoristivost. Fotoćelije, za prikupljanje energije za električnu struju, skuplje su i manje iskoristive, stoga je neracionalno njima zagrijavati i bojlere.

Ugradnjom panela s fotonaponskim ćelijama više nećete morati plaćati račune za struju, a sav višak energije možete dalje preprodati. Što više uložite u sustav, to će se on više isplatiti. Izračun kaže da uloženo možete vratiti  za 4 do 7 godina, a nakon toga početi zarađivati, odnosno dobivati struju besplatno.

Većim i boljim panelima ne samo da prikupljate više energije, što znači i veću zaradu, nego kvalitetom osiguravate i njihovu učinkovitost i trajnost. Ako dvoumite oko kvalitete panela samo zbog novca, radije posegnite za kreditom, nego da potrošite ono što imate, koliko god povoljno bilo, na nešto nepouzdano. Ferratum banka nudi zajmove u samo par klikova, koje vas mogu spasiti loše odluke.

Iznajmljivanje krova

Ako ipak ne želite uložiti u solarni panel, ali vam se sviđa pomisao da na njima zarađujete, možete pokušati iznajmiti svoj krov. Tada cijelu ugradnju panela plaća tvrtka kojoj ste krov iznajmili (najčešće su to tvrtke koje se bave solarnom energijom), a vi dodatno od njih dobivate i mjesečnu naknadu. Ta naknada nije velika, tek oko 500 eura godišnje, ali pozitivna strana je da, nakon što ugovor istekne, solarni paneli ostaju vama i možete ih početi koristiti za vlastite potrebe.

Ipak, da biste uopće mogli ugraditi solarni panel, vrlo je važno imati odgovarajući krov. On mora biti površine najmanje 80 kvadrata i biti okrenut prema sjeveru. Orijentacija krova, njegov nagib i površina ključni su u proizvodnji struje te o njima ovisi koliko ćete energije prikupiti. Također, i mjesto gdje se kuća nalazi je važno, odnosno klima vašeg kraja i broj sunčanih dana. Zimi, kada su dani kraći i vrijeme lošije, paneli skupljaju i do deset puta manje sunčeve svjetlosti nego ljeti. Ipak, ljetni dani nekako sve to nadoknade.

Ulaganje u solarne panele ulaganje je u budućnost i to na više načina. Isplativiji je način korištenja električne energije (i tople vode), a s vremenom može postati i izvor zarade. Ne zaboravimo da njime čuvate okoliš i klimu, što će vašim potomcima osigurati bolji život na ovoj planeti.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: