Što biste učinili da dobijete na lotu? Zašto nas trošenje na obitelj, prijatelje i iskustva čini sretnima

30.08.2021#Općenito

Inspirirani našim popularnim Facebook natjecanjem Ferratum Fridays (#FerratumFridays) u kojem svakog tjedna nagrađujemo jednog sretnog pobjednika sa 100 € na temelju njegovog odgovora na to kako bi potrošio dobitak, u nastavku ćemo vidjeti istraživanje koje pokazuje zašto nas dijeljenje novca s drugima čini sretnima.

Dobivanje jackpota

Časopis Business Insider objavio je zanimljiv članak o tome kako su prijašnji dobitnici na lotu potrošili svoj novac.

Iako postoje ne tako iznenađujuće priče o dobitnicima koji troše dobitak na nove automobile i kuće iz sna, postoje i priče o dijeljenju i zajednici.

Na primjer, jedan je dobitnik započeo čašćenjem trinaest članova obitelji odmorom u Floridi, građevinski radnik je odlučio nastaviti raditi i donirao svoje plaće javnoj kuhinji, dok je drugi dobitnik otvorio zakladu za pomoć svojoj obitelji.

Otkako smo pokrenuli natjecanje Ferratum Friday, vidjeli smo mnoštvo primjera velikodušnosti i dijeljenja.

Trošenje novca na druge

U mnogim je istraživanjima donesen zaključak da nas trošenje novca na druge čini sretnijima nego trošenje novca na sebe. To je potvrdio Michael Norton, izvanredni profesor u Harvardskoj poslovnoj školi, koji je u svojem intervjuu za TED izjavio da nas trošenje novca na sebe ne čini sretnijima, dok nas trošenje na druge može učiniti sretnijima.

Kao što je objašnjeno u postu na web stranici Positive Psychology Program, zbog trošenja novca na druge se osjećamo dobro jer naš mozak ima ugrađen sustav nagrađivanja - oksitocin - koji upravlja našom interakcijom s drugim ljudima. Kad trošimo novac kako bismo usrećili prijatelje i obitelj, naš nas mozak nagradi, zbog čega se zauzvrat osjećamo dobro.

Trošenje novca na iskustva

Trošenje novca na stvaranje trenutaka i iskustava s našom obitelji i prijateljima pruža osjećaj trajne sreće, a ne privremenu sreću koju možemo osjećati pri kupnji materijalnih dobara.

Lako je zapeti u našim rutinama, ali ako se svjesno ne potrudimo, moguće je da ćemo ići kroz život živeći svaki dan jednako kao i dan prije.  Međutim, svaki put kad se potrudimo učiniti bilo što, vjerojatnost stvaranja trajnog sjećanja se povećava. Ne mora se čak ni raditi o izuzetno važnoj aktivnosti; radi se o tome da jednostavno svaki put kada učinimo nešto neuobičajeno, to postaje iskustvo.

Dar koji ne prestaje darivati

Želite dodatno obogatiti svoja iskustva? Podijelite ih s prijateljem ili voljenom osobom. Samo jedna ugodna večer s prijateljima ili obitelji stvara sjećanje na koje se može podsjetiti i koje se može iznova proživjeti.

Možda se radi o sjećanju na odmor, Vaše djetinjstvo ili čarobnu večer koju ste proveli zajedno s prijateljem, ali bez obzira o čemu se radi, to je iskustvo koje je ostavilo traga i iskustvo koje je bilo dovoljno značajno da ga upamtite.

Trebate više motivacije za provođenje vremena s obitelji ili prijateljima? Istraživanje koje obuhvaća više od 300 000 sudionika svih dobnih skupina pokazalo je da odrasli s učestalijim interakcijama, poput odlaska u kino, na večeru ili na piće s prijateljima, žive duže i manje su izloženi stresu.

Najbolja investicija koju možemo napraviti su trenuci provedeni s prijateljima i obitelji - to je dar koji ne prestaje darivati.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: