Rallycross utrke - od jučer do danas

30.08.2021#Općenito

Rallycross je mjesto na kojem se stapaju reli i utrkivanje na kružnim stazama za ljubitelje uzbudljivih utrka na stazi. Ovi automobili koji su snažniji od automobila i vozača F1 testiraju granice na mješovitim stazama koje su djelomično brdske, a djelomično asfaltirane, jer pobjednik mora savršeno vladati objema vrstama staze.

Povijest rallycrossa

Rallycross (RX) je izumio televizijski producent Robert Reed 1967. godine. Britanski televizijski kanal ITV okupio je skupinu vozača relija za paljenje guma na utrci Lydden Hill Circuit u Kentu, Velika Britanija. Ubrzo je popularnost snažno porasla i to je postao događaj koji se mora obavezno pogledati na televiziji u Velikoj Britaniji. Odatle je nastao međunarodno priznati sport.

RX utrke proširile su se preko Engleskog kanala u Europu tijekom sljedećih godina. Prve kopnene igre održane su 1969. godine u Nizozemskoj, a prve utrke održane su 1971. godine u Švedskoj. Do 2014. godine održano je prvo FIA Svjetsko prvenstvo u rallycrossu (RX-u) kojim su dominirali Europljani. Norveški vozač Petter Solberg odnio je pobjedu u inauguracijskoj sezoni Svjetskog prvenstva u rallycrossu 2014.

Zašto rallycross?

U Red Bullovom vodiču za početnike u rallycrossu dobro je rečeno: „Automobili koje ove gomile ljudi dolaze gledati kako se bacaju naokolo nalik su super automobilima kompaktne klase s visokim performansama, samo su mnogo snažniji. Razmislite o vožnji u automobilu s ručnim mjenjačem, 600 konjskih snaga i pogonom na sva četiri kotača, s turbo napajanjem koje postiže ubrzanje od 0-100 km/h za manje od dvije sekunde.“ A sve se to može vidjeti iz udobnosti Vašeg sjedala u amfiteatru. To jest, ako možete ostati sjediti.

Utrke u 2019. godini krenule su sa Svjetskim prvenstvom u RX-u - koje počinje u Barceloni, u travnju - prvenstvo će dospjeti u desetak zemalja tijekom godine. Popularnost Svjetskog prvenstva u RX-u nastavlja rasti, s povećanjem gledanosti od 22 % od 2017. do 2018. godine, doprijevši do otprilike 678 milijuna kućanstava. Čak i danas povijest rallycrossa ostaje u blizini, a Lydden Hill Circuit je i dalje dom rallycrossa i mjesto na kojem se održava testiranje zaSvjetsko prvenstvo u RX-u.

RX inovacije: partnerstva za tvrtke koje nadahnjuju

Sve su oči uprte u ovogodišnje Svjetsko prvenstvo u RX-u kako bi se vidjeli najbrži i najinovativniji automobili na svijetu, s momčadi STARD u glavnoj ulozi kao ponosnim sudionikom u utrkama u 2019. godini. STARD (Stohl Advanced Research and Development) je tvrtka specijalizirana je za istraživanje i razvoj koja je aktivna u naprednoj tehnologiji moto-utrka, utrkivanja i visokih performansi.

Tamo gdje se uzbuđenje od utrkivanja stapa s tehnologijom mjesto je na kojem treba biti i na kojem se rađaju partnerstva. Budući da trkaća momčad STARD i Ferratum imaju sličnu viziju o brzini i inovaciji - Ferratum je ponosni sponzor na Svjetskom prvenstvu u RX-u 2019., u partnerstvu s momčadi STARD.

„Naše partnerstvo sa STARD-om u FIA Svjetskom prvenstvu u rallycrossu omogućuje nam da približimo naš brand i usluge još široj publici - neki od najbržih automobila u utrkama reklamiraju jednako brze usluge koje pruža Ferratum - to je savršeno podudaranje“, objašnjava Jorma Jokela, izvršni direktor i osnivač tvrtke Ferratum.

STARD nastavlja svoju uspješnu povijest s rallycrossom i natječe se na svjetskim RX događajima sa Supercar automobilima koje sam razvija od 2015. godine. Partnerstvo uključuje nabavu i upravljanje dvama novim Supercar automobilima Ford Fiesta RXS Evo 5 od strane STARD-a, s logotipom tvrtke Ferratum. Pročitajte više o Ferratumu čije će se ime pojaviti na stazama tijekom prvenstava u 2019. godini. Vidimo se na Svjetskom prvenstvu u RX-u!

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: