Požurite s kupnjom eko automobila i ostvarite do 80 tisuća kuna poticaja

31.08.2021#Općenito

Razmišljate o kupnji električnog automobila? Sada je pravo vrijeme da to i učinite. Osim potrebne papirologije, skupite novac ili dignite neki od brzinskih kredita, jer kupnja električnih automobila nikada nije bila povoljnija. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je 20. lipnja 2018. godine novi javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila koji je ovog puta namijenjen obrtnicima, tvrtkama i jedinicama lokalne samouprave.

Najvažniji razlog zašto biste se trebali odlučiti za kupnju električnog vozila je čak do osam puta manja potrošnja od motora s unutarnjim izgaranjem, niži troškovi održavanja te smanjenje emisije ugljičnog monoksida.

Postoje dvije vrste električnih vozila, a to su ona potpuno električna te hibridi. Potpuno električna vozila obično imaju domet do 160 kilometara po punjenju, a važno je napomenuti da se ta granica stalno podiže. Hibridi, s druge strane, koriste električni pogon i pogon na fosilna goriva. Doseg s električnim pogonom je oko 60 kilometara nakon čega se vožnja prebacuje na motor s unutarnjem sagorijevanjem.

Fond nudi čak 13 milijuna kuna, a ako želite doći do poticaja, požurite, jer u prvom krugu poticaja za građane, Fond je nakon jednog i pol dana zatvorio natječaj zbog velikog broja prijava. Naime, građani su pokazali veliki interes za električna vozila te je u samo nekoliko sati od objave poziva iskorišteno 12 milijuna kuna. Iz Fonda su sigurni da će i tvrtke i jedinice lokalne samouprave također prepoznati vrijednost ove hvalevrijedne akcije.

Poticaji se mogu dobiti za električne automobile i električne bicikle, vozila L kategorije te za terenska i putnička vozila kategorije M1–M3 i N1-N3. Spomenuta vozila će kao pogonsku tehnologiju moći imati stlačeni prirodni plin (SPP) ili ukapljeni prirodni plin (UPP).

Poticaji iznose do 40 posto od cijene vozila. Ako se želite prijaviti za poticaj za električni bicikl, možete dobiti čak do 5000 kuna po biciklu dok se za električne motocikle, četverocikle i skutere na struju može dobiti do 20 tisuća kuna. Za plug-in hibridne automobile i vozila N1 kategorije s pogonom na stlačeni ili ukapljeni prirodni plin dostupno je do 40 tisuća kuna. Poželite li kupiti električni automobil možete dobiti i do 80 tisuća kuna, a za vozila kategorije N2, N3, M2 i M3 čak do 400 tisuća kuna. Korisnici će moći nabaviti jedno ili više vozila, no neovisno o kombinaciji, maksimalni iznos koji će moći dobiti je 400 tisuća kuna.

Želite li se prijaviti na javni poziv, posjetite internetske stranice Fonda gdje je objavljeno sve što bi vas moglo zanimati, a na dnu stranice nalazi se i prijavni obrazac, kako bi se odmah mogli prijaviti za podnošenje zahtjeva.

Do kraja 2018. godine Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost planira poticati i druge elemente ekološki prihvatljivijeg razvitka prometa. Sljedeći javni poziv bit će onaj kojim će se sufinancirati postavljenje punionica za električna vozila. Objava spomenutog poziva očekuje se u srpnju.

Time će biti obuhvaćen cjeloviti prometni sustav čime će se utjecati na njegovu daljnju transformaciju, jer s jedne strane poticat će se građane i tvrtke na kupnju ekoloških vozila, a s druge strane, potiče se i razvoj pripadajuće infrastrukture.

Plan Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je da cijeli prometni sustav za desetak godina izgleda drukčije nego danas, a njihov glavni cilj je da se smanji negativan utjecaj prometa na okoliš.

Smatra se da će do 2030. godine na cestama u cijelom svijetu biti više od 140 milijuna električnih automobila. Hoćete li i vi biti među mnogobrojnim vlasnicima jednog od njih ili hibrida? Prednosti električnih automobila su goleme. Njihova cijena je sve niža, baterije su sve izdržljivije, a i sve je veći broj punionica tako da se gotovo bez brige možete uputiti i na neko dalje putovanje.

Iskoristite priliku Fonda i prijavite se za poticaje. Kod kupnje električnih automobila tako ćete ostvariti velike popuste, a ako se još uz to odlučite na online pozajmice, kupovina nikada neće biti lakša!

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: