Povratak u školske klupe: Kako opremiti djecu za školu

30.08.2021#Općenito

Razumijemo da je pripremanje i opremanje djece za školu veliki udar na kućni proračun koji je i tako u granicama minusa za vrijeme i nakon ljetnih praznika. A svake je godine potrebno izdvojiti sve više novca za opremanje djece za školu. Naime, budući da je riječ o neophodnim stvarima, trgovci su neumoljivi i cijene udžbenika, torba i ostalog školskog pribora svake godine su u porastu.

Da i Vi ne biste morali brinuti o novcu, raditi tablice troškova, kalkulacija i pretakanja iz šupljeg u prazno, opustite se na godišnjem odmoru, a kada se vratite, ako shvatite da ste malo kratki za školske izdatke.

O kojim iznosima troškova opreme za školarce uopće pričamo?

Većina djece želi imaju najbolju i najmoderniju školsku torbu, s omiljenim likovima iz animiranih filmova, a cijene takvih školskih torbi kreću se od 400 kuna na dalje. Za roditelje prvašića popularne su anatomske torbe koje čuvaju osjetljivu kralježnicu malenih, a za cijenu jedne takve torbe valja izdvojiti oko 400 kuna. Želite li najskuplje i najkvalitetnije, trebat ćete izdvojiti i preko 1.000 kuna.

Za komplet školskih udžbenika za prvi razred osnovne škole izdvojit ćete 700-tinjak kuna, dok im je cijena za svaki sljedeći razred po nekoliko stotina kuna viša. Primjerice, udžbenici za osmi razred stoje oko 1.500 kuna, dok za komplet udžbenika za gimnazijalce treba izdvojiti i preko 2.500 kuna. Školski udđžbenici se mogu nabaviti i online, putem interneta, putem webshopova pa time možete i uštedjeti na gorivu i vremenu.

Niti školski pribor nije jeftin. Uz udžbenike, učenicima trebaju i bilježnice. Pisanke za prve razrede osnovne škole kreću se od 2 pa sve do 10 kuna, koliko koštaju bilježnice s likovima iz popularnih crtanih filmova. Bilježnice s tvrdim koricama stoje od 15 do 20 kuna. Najjednostavnija pernica košta oko 50 kuna, dok za one na dva ili tri kata treba izdvojiti i oko 200 kuna. Osim što su tražene bilježnice s likovima popularnih akcijskih junaka, tražene su i iste takve gumice, olovke i sve ostalo vezano uz školu. Što je pribor atraktivniji, to je traženiji i cijena mu je viša. Učenicima trebaju još ravnala, šestari, korice za knjige te kemijske i tehničke olovke, na što se potroši otprilike još 200-tinjak kuna.

Nije školska oprema samo ono što se nosi u torbi

Učenicima treba i nova odjeća i obuća. Naš prijedlog je da iskoristite ljetna sniženja jer tako možete pronaći tenisice, bijele pamučne majice za tjelesni odgoj i papuče po nižim cijenama. Roditelji manje djece proći će jeftinije jer je cijena odjeće i obuće za njih puno niža.

Roditelji djece koja pohađaju izvannastavne aktivnosti, kao što su neki od sportova ili strani jezik, morat će mjesečno izdvojiti još 200 do 300 kuna, a ako tome ubrojimo i džeparac za užinu od 200 do 300 kuna, troškovi ponovo rastu.

Sniženja školske opreme i pribora počinju početkom listopada pa je naša preporuka da za početak kupite ono najosnovnije, a ostalo kupite kasnije po sniženoj cijeni. Tako ćete uštedjeti i do nekoliko stotina kuna što nije malo, pogotovo ako imate dvoje, troje ili više djece. U listopadu možete kupiti zalihu bilježnica, olovaka, gumica i pribor za likovnu kulturu.

Razgovarajte s djecom i udovoljite nekim njihovim željama. Tako ćete im početak školske godine barem malo olakšati. Uvijek provjerite kvalitetu školske opreme, posebice torba. Možda je bolje uložiti u kvalitetniju školsku torbu koja će duže trajati i čuvat će osjetljivu kralježnicu djece u razvoju, nego svake godine kupovati manje kvalitetnu i jeftiniju torbu.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: