Povratak u novo normalno

06.09.2021#Općenito

Rezultati 14. Ferratumovog ljetnog barometra

Već sedmu godinu zaredom, Ferratum grupa provodi međunarodnu anketu o navikama potrošača. Dva puta godišnje, ususret ljetnom i zimskom (blagdanskom) periodu, ispitujemo plan potrošnje tijekom praznika, na što je usmjerena i u kojem obimu.

Ovogodišnja ljetna anketa stoga nije bila iznimka, ali je svakako bilo zanimljivo vidjeti rezultate nakon izazovnog perioda uzrokovanog pandemijom. Kako je Covid utjecao na živote i navike ljudi, koji su planovi za nadolazeće mjesece, na što je fokusirana potrošnja te kako se upravljalo financijama, samo su neka od postavljenih pitanja na kojem smo dobili odgovore od gotovo 10.000 ispitanika iz 12 zemalja.

 

 

Ipak stabilnija 2021. godina

Prosječna planirana potrošnja se povećala se s prošlogodišnjih 802 na 958 EUR-a, a situacija u zapošljavanju se stabilizirala. Čak 72% ispitanika izjasnila su se da su i dalje zaposleni bez smanjenja plaće. Raspoloživi dohodak kućanstava se povećao u gotovo svim zemljama, a posebno se ističu Bugarska, Latvija, Rumunjska i Hrvatska.

Vraćamo se u novo normalno! Nakon perioda rada od kuće, ispitanike veseli povratak u ured. Sklonost cijepljenju je velika, a strah od novog vala Covida znatno manji nego prošle godine. Ljudi su naprosto naučili živjeti i funkcionirati u nastalim okolnostima.

 

 

Kupujemo tradicionalno, plaćamo digitalno

Na pitanje koji oblik kupnje preferirate, 64% ispitanika bira tradicionalni oblik, no valja izdvojiti Švedsku i Njemačku gdje više od polovice ispitanika ipak preferira online kupovinu.

 

 

Bez obzira na preferencije, plaćanja se sve više digitaliziraju, manje je gotovinskih plaćanja, a više online transakcija. Kartično poslovanje najpopularnije je u Danskoj (92%), Norveškoj (84%) i Australiji (75%), dok se u Bugarskoj (64%) ili Hrvatskoj (56%) preferira gotovinsko plaćanje.

 

 

A što je s putovanjima?

Odgođeni ili otkazani planovi za 2021. godinu, zbog Covida, najviše se odnose na međunarodna putovanja. Većina ispitanika i dalje oklijeva putovati u inozemstvo te bira istraživati vlastitu zemlju. Jedan od razloga je i taj što žele izbjeći potencijalne dodatne troškove osiguravanja putovanja.

Ispitanici koji planiraju putovati biraju mjesta koja ne uvjetuju karantenu te ugovaraju posebna osiguranja (Covid osiguranje) - tu se posebno ističu Finska, Švedska i Češka.

Pad broja zaraženih, rast broja cijepljenih te ukidanje mjera, svakako utječu na odluku - putovati ili ne. Ipak, čini se da će neometana, posebno inozemna, putovanja na kakva smo navikli, ipak još malo pričekati.

 

 

Potrošnja i štednja u 2021. godini

Ekonomska situacija se oporavlja sporo, ali u pozitivnom smjeru. Potrošnja na osnovne životne namirnice obilježila je isto razdoblje prošle godine (52%), dok je sada zabilježen pad (30%), odnosno troši se i na druge stvari, kao što su kućne potrepštine (18%) i odjeća (28%).

 

 

Većina ispitanika nije uspjela uštedjeti novac tijekom pandemije (62%), dok je za druge štednja značila čuvanje sredstva u banci (11%), ulaganje u kriptovalute (5%) i dionice (5%).

 

Financiranje ljetnih mjeseci

36% ispitanika troškove tijekom ljeta će pokriti iz štednje te u istom postotku djelomično uz pomoć Ferratum kredita.

Još zanimljivih detalja i rezultate 14. ferratumovog ljetnog barometra potražite na www.ferratumbarometer.com/hr/

 

 

Vjerujemo da svi jedva čekate odmor i odmak od svakodnevice. Godina iza nas bila je nepredvidiva i iscrpna, a da bi se što bolje pripremili za predstojeći period, dobro je napraviti predah. Bilo da priželjkujete dulji ili kraći ljetni odmor, financije su često te koje određuju naše planove i njihovu realizaciju.

Planirajte svoje ljetne aktivnosti, jer će vam predah od posla i obaveza svakako koristiti, a ako financije nisu u skladu s vašim željama, dobro je znati da postoje opcije. Ferratum online krediti su brzo i jednostavno rješenje kad vam je potrebna gotovina u kratkom roku. A budući da kontinuirano unaprjeđujemo svoje poslovanje i osluškujemo potrebe svojih korisnika, od sad imamo u ponudi i Plus kredit do 25.000 kuna uz produženi rok otplate do 18 mjeseci.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: