Novogodišnja odluka: Financijska sloboda

Dok ispraćamo staru i veselimo se Novoj godini, mnogi od nas duboko u sebi donose važne novogodišnje odluke kojima žele poboljšati svoj život. U Hrvatskoj je osim odluka rekreativnog karaktera, popularno donijeti i pokoju financijsku odluku.

Mnogi razmišljaju kako zatvoriti gotovinski dug prema prijateljima i obitelji, kako izaći iz «crvenog» ili u potpunosti zatvoriti minus na računu i otplatiti razne kartičarske dugove. Uz male plaće i visoke troškove, to se čini gotovo nemoguće i samo nam uzrokuje stres. Nova godina je savršen trenutak da presiječete osjećaj nemoći i počnete kontrolirati svoj novac. Da biste to uspješno učinili, morate naučiti tajnu pametnog upravljanja novcem.

Uspješno upravljanje novcem

Često smo rastrgani na više strana i ne znamo što nam je činiti, koji račun prije platiti? Salijeću nas obračuni usluga sa svih strana dok pokušavamo pratiti tehnološke, modne, prehrambene i ostale društvene trendove, ili to barem omogućiti svojoj djeci. Uz to naravno mora biti za sve egzistencijalne potrebe, iako se prečesto dogodi da baš tu posrnemo. I koliko god racionalizirali, nekako se dogodi da trošimo daleko više od naših financijskih mogućnosti.

U tim trenucima, dobro je znati da postoji financijska podrška i da možemo zatražiti pozajmicu. Nemojte biti rob novcu! Koristite ponuđene resurse na način da izvučete maksimalno od njih.

Takvi alati ne bi trebali biti vaš štap za hodanje, već više s.o.s. uređaj. Dakle koristite ih kad je stvarno hitno, kad vam prijeti veća financijska ili zdravstvena opasnost, ili kad vam se ponudila fantastična prilika od koje ćete kasnije profitirati na vama bitan način, ali trenutno jednostavno niste pri novcima.

Kad osvijestite da tržište financijskim uslugama može raditi u vašu korist, vidjet ćete sve drugačijim očima.

Otkuda krenuti sa financijskom preobrazbom

Prvenstveno ćete morati promijeniti svoj stav. Volimo reći da nemamo otkud «uštipnuti» niti lipe da počnemo zatvarati svoje dugove. No takvi su slučajevi zaista ekstremno rijetki (iako postoje). To može značiti da ćete neko kraće vrijeme živjeti lišeni ijednog oblika luksuza (kava s prijateljima, cigarete, odlazak frizeru), ali ako ćete svoj fokus staviti na cilj – izdržat ćete čak i bez toga.

Za početak, počnite zapisivati sve svoje prihode, ali i rashode. Tako ćete se zapravo upoznati s vašim

Kako izraditi financijski plan

Financijski plan važan je kako bismo uspješno upravljali financijama i u konačnici postigli financijsku slobodu. On nam daje uvid u to kako ćemo upravljati budžetom u određenom razdoblju s ciljem ostvarenja ciljeva. Zapišite sve svoje troškove i prihode i odredite koliko ćete potrošiti te kolika je vaša zarada. Glavni cilj je da se troškovi smanje u odnosu na prihode i da na kraju razdoblja ostvarite pozitivnu razliku. Da biste bili motivirani, uvijek odredite razlog zbog kojeg to činite, bilo da je riječ o otplati nekog duga, ili štednji u neku točno određenu svrhu.

Kako smanjiti troškove

Postoji više načina kako se mogu smanjiti troškovi. Prije svake kupovine zapitajte se je li vam ona stvarno potrebna i kako će utjecati na vaš financijski plan. Smanjite troškove režija gašenjem svijetla, racionalnim korištenjem vode i sl. Napravite plan obroka i dobro sitražite kad kupujtete neki skuplji predmet, usporedite cijene i budite sigurni da ste pronašli onu najpovoljniju.

Financijska sloboda

Svi navedeni koraci dovode do financijske slobode, jer svjesnim raspoređivanjem zarađenog novca i planiranog trošenja istoga, možete uštedjeti i uložiti za bolji život. Samo uz financijsku slobodu možete doživjeti osjećaj zadovoljstva. I ako vam život ponovo pripremi iznenađenja, bit ćete spremni za njih!

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: