Novac govori: Kako razgovarati s djecom o novcu

Nedavno su provedene brojne financijske ankete čiji rezultati pokazuju da oko 50 % roditelja izbjegava razgovarati o ekonomiji ili financijama s djecom jer smatraju da je to nevažno ili previše komplicirano.

Međutim, razgovaranje s Vašom djecom o novcu ne mora biti teško.

Ako je istina to što kaže poslovica - da „novac govori“ - onda, kao roditelji, počnimo razgovarati. U nastavku se nalazi nekoliko korisnih smjernica o tome kako započeti i voditi razgovor s Vašom djecom:

Započnite što ranije

Počnite poučavati svoju djecu o financijama od mlade dobi. Koristeći svakodnevne primjere i situacije, Vaše će dijete bolje razumjeti ekonomiju na razini koja se lako može shvatiti. S vremenom ćete moći objasniti složenije stvari poput štednje novca za studij ili kupnju kuće.

Rano započinjanje jedna je od najvažnijih stvari kada je u pitanju pomaganje Vašem djetetu da razumije financije, jer postavlja temelje tome kako će upravljati novcem u budućnosti.

Naučite svoju djecu da postavljaju ciljeve i dugoročne planove za štednju

Svi znamo da djeca uvijek žele nove stvari, bilo da je riječ o novom tenisicama, najnovijoj video igri, ili bilo kakvom izvrsnom, novom „buzz gadgetu“. Dakle, zašto ne naučiti svoje dijete kako da uštedi vlastiti novac za kupnju nekih stvari koje želi? Objašnjavanje cijene određenog predmeta i pokazivanje vašem djetetu koliko će novca morati uštedjeti svaki tjedan nije samo praktično, nego i pomaže Vašem djetetu da cijeni upravljanje troškovima i novcem.

Objasnite kako funkcionira kredit

Djeca možda ne razumiju da Vaša obitelj ima financijske obveze, poput kredita ili hipoteke. Dajte djeci do znanja koje obveze imate i kako to funkcionira. Ako želite da Vaše dijete nauče što je kredit, posudite im nešto novca i pokažite im kako funkcionira otplata. Kod starije djece također možete uključiti kamatne stope i natjerati ih da Vam vrate malo više od posuđenog.

Iskoristite igre s financijskim temama

Korištenje igre ili aktivnosti za objašnjavanje svih strana financija korisni je alat za roditelje koji oklijevaju razgovarati o novcu sa svojom djecom. Svako se dijete želi zabaviti, stoga to iskoristite i uključite ih u igre poput Monopola ili aplikacija s novčanim temama koje će vam pomoći da podučite Vaše dijete o ekonomiji.

Budućnost Vašeg djeteta je najvažnija investicija koju ćete ikada napraviti, pa počnite već danas.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: