Naučite djecu kako se odnosi prema novcu

27.08.2021#Općenito

Ispravan stav prema novcu važno je djetetu prikazati od rane mladosti. Za njegovu dobrobit, budućnost i financijsku stabilnost, te spremnost na eventualne financijske poteškoće u životu, razgovori su ti koji će potaknuti dijete da počne razmišljati na vrijeme.

Djecu učimo o tome što je dobro, a što nije, koja je hrana zdrava, kako pozdraviti, biti pristojan … Ulijevamo u njih informacije koje ponekad čak i nisu primjerene toj dobi, no jeste li znali da je jedna od najvažnijih stvari koje možete naučiti svoje dijete ispravno rukovanje i stav prema novcu?

Rano učenje osnova planiranja i upravljanja proračunom od presudne je važnosti za razvoj i formiranje djetetove osobnosti koja može u budućnosti odrediti njegovu financijsku moć i gledište prema novcu.

Važno je početi rano

Iako će vam se to možda činiti suludim, razgovor o novcu s djetetom možete započeti čim ono krene učiti brojeve. Iskoristite vrijeme pred praznik ili rođendan, te mu dajte manju količinu novca, a zatim vodite razgovor o tome kako ga najbolje potrošiti. Da li treba kupiti nešto nužno i potrebno, potrošiti jedan dio, a drugi staviti na stranu, raspodijeliti i racionalno trošiti.

Mnogi roditelji vjeruju kako nije dobro uplitati djecu u novac, pogotovo ne u ranoj fazi štiteći ih tako od svijeta odraslih i problema. Ono što je danas istina je to da novac znači previše u našim životima, a mi ne učimo djecu kako ga poštivati i pravilno njime raspolagati.

Naučite reći ne

Udovoljavate li djeci raznim igračkama, dopuštate li im da uvijek dobiju ono što žele, vrijeme je da naučite reći ne. Ako dijete ne može razumjeti zašto mu ne želite nešto kupiti, pokušajte mu objasniti vrijednost toga, tako da shvati. Naučite djecu da razumiju razliku kako bi kasnije znali cijeniti.

Štedite kroz igru

Djeca pogotovo u ranijoj dobi najviše znanja upijaju kroz igru. Kako bi ste im potaknuli svijest o vrijednosti novca pokušajte s njima napraviti neku igru. Ako je po njihovom mišljenju novac nešto hipotetski oni moraju vježbati i naučiti kako uopće do novaca dolazimo, što on za nas znači, kako, kada i gdje ga koristimo, zašto štedimo … Kreativne igre će vrlo brzo djetetu dati do znanja da prepozna kako pravilno postupati s novcem, te shvati da će puno brže dobiti neku skuplju i veću stvar ako će se ponekad odreći manjih i jeftinijih želja.

Dopustite im da griješe

Jedna od najvažnijih lekcija koju djeca moraju naučiti je ta da se novac troši. Ako se novac troši, on nestaje. Pustite ponekad dijete da potroši manje iznose do zadnje lipe što će značiti da ništa više neće dobiti dok ponovno ne sakupi novac. Loše iskustvo je velika pouka koja može pozitivno utjecati na odluke u budućnosti.

Budite im primjer

Djeca često kopiraju starije, zato budite primjer mlađima. Mali umovi uče imitirajući. Ako oni vide da je vaš odnos prema novcu bezbrižan i da ga lako trošite, očito je da će učiniti isto.

Ako ipak ne spadate u skupinu štediša, te vam trenutno nedostaje novac za plaćanje nepredvidivih troškova kao što su računi, opomene, servis vozila, registracija ili želite otići na putovanje te tako iznenaditi voljenu osobu Ferratum Bank vam može pomoći.

Zatražite brzi kredit s rokom otplate od od 15 do 150 dana i plaćajte s gotovinom već za 15 minuta od dostave potpisane dokumentacije.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: