Najbolji TED govori o financijama

13.04.2022#Općenito

Znate li što su TED konferencije? Ako niste još čuli za TED, onda vjerojatno ne znate što propuštate. Povijest TED-a počinje još 1984. kad su Richard Saul Worman i Harry Marks organizirali prviu konferenciju, a od tada se TED (technology, entertainment, design) razvio u globalnu platformu za promociju ideja koje vrijedi dijeliti. TED konferencija održava se jednom godišnje u Vancouveru u Kanadi i na tom petodnevnom događanju sudjeluju iznimni pojedinci iz koji svojim idejama žele promijeniti svijet na bolje.

Za milenijalce, ali i sve druge TED može biti odličan izvor edukacija o raznim temama, kao što mu i sam naziv govori, TED se bavi idejama vezanim za tehnologiju, zabavu i dizajn no zapravo se bavi raznim zanimljivim temama vezanim i uz društvo, znanost, inovacije.. ukratko, idejama koje vrijedi širiti. Neki od poznatih govornika kroz godine bili su Steve Jobs, Serena Williams, Jane Goodall, Bill Gates, Jane Fonda, Elon Musk, Stephen Hawking pa čak i papa Franjo. TED je ugošćuje i dječje govornike, kao što je to recimo bio i 12-godišnji dječak iz Ugande, Richard Turere koji je izumio žmigavac na solarni pogon kojim je spasio selo od napada lavova.

Međutim, postoje i vrlo zanimljivi TED govori o financijama i novcu koji nas puno toga mogu naučiti, stoga smo za vas pronašli najzanimljivije koje zbilja vrijedi pogledati.

 

 

Cameron Herold - Let’s raise kids to be entrepreneurs (Odgajajmo djecu da budu poduzetnici)

Dosadno im je u školi, ocjene im nisu najbolje i odskaču od svojih vršnjaka… da, moguće je da su ta djeca rođeni da budu poduzetnici. Cameron Herold u svojem TED govoru priča o idejama da se za djecu stvori okolina u koja bi pomogla budućim poduzetnicima da procvjetaju, kao djeca i kasnije kao odrasli ljudi. Mnogi roditelji svojoj djeci daju džeparac, no to im ne pomaže naučiti kako financije funkcioniraju. Tako zapravo uče djecu da razmišljaju o poslu, umjesto da šire i grade svoje poduzetničke ideje. Vještine upravljanja novcem koje se nauče u mlađoj životnoj dobi itekako mogu biti korisne kad jednog dana budu samostalno odgovorni za upravljanje svojim financijama.

Sarah Potter - What you weren’t taught about making money (Što vas nisu naučili o zarađivanju novca)

easteregg1.gif

Sarah Potter profesionalna je trgovkinja opcijama specijalizirana za investiranje. U svojem TED govoru objašnjava kako funkcionalno primijeniti financijske savjete s kojima se susrećete svakodnevno. Sarah naglašava kako je financijska pismenost nešto što se uči iz raznih životnih situacija, ne samo kroz ekonomsko obrazovanje. Što ako zarađivanje novca nije poput vožnje biciklom: što više vozite, to ćete biti bolji? Kroz ovaj zanimljiv TED govor, Sara objašnjava razne mitove vezane uz zarađivanje novca, investiranje i financije.

Oliver Elfenbaum - How does the stock market work? (Kako funkcionira burza?)

Prije no što krenete investirati na burzi, prvo morate naučiti kako ona funkcionira. U svom TED govoru, Oliver Elfenbaum osvrće se na same početke trgovanja u 17. Stoljeću, kad je Dutch East India Company poslao stotine brodova kako bi trgovali s raznim dobrima diljem svijeta. Kako bi mogli financirati putovanja, kompanija se okrenula građanima i pozvala ih da investiraju svoj novac u zamjenu za profit. Ne znajući, na taj način pokrenuta je prva svjetska burza. Oliver Elfenbaum koristi povijest  kako bi objasnio osnovne principe na kojima funkcioniraju burze i dionice. Kroz ovaj TED govor naučit ćete o pravilima ponude i potražnje, o tome koji faktori sve utječu na vrijednost i performanse dionica te kako investiranje utječe na uspješnost poslovanja.

Michael Norton - How to buy happiness (Kako kupiti sreću)

Michael Norton je profesor na prestižnom sveučilištu Harvard koji kroz svoj TED govor priča o tome kako se sreća možda ne može kupiti, ali trošenje novca na druge može nam pomoći emocionalno, za što čak postoje podaci iz raznih istraživanja. Norton opisuje kako novac može biti društveno izolirajući, no dajući novac drugima, odnosno trošeći ga na druge može nam pomoći da se povežemo s ljudima. Poslušajte ovaj govor kako biste saznali kakav to učinak može imati pro-društveno trošenje novca.

Jer, novac nam doista može pomoći da kupimo sreću, ako ga potrošimo na pravi način.

Neha Narula - The future of money (Budućnost novca)

Neha Narula direktorica je istraživanja u Digital Currency Initiative-u koji je dio Media Laba na poznatom MIT-u. Nerula priča o tome kako novac nije ništa objektivno te objašnjava kako je novac zapravo kolektivna fikcija. Što se događa kad se promijeni način na koji kupujemo, prodajemo i plaćamo stvari, možda čak i kad banke više ne bi postojale? To je radikalno obećanje kriptovalute poput Bitcoina i Ethereuma, a Nerula objašnjava kako će one redefinirati način na koji vrednujemo i na kraju izmjenjujemo novac.

 

 

Jeste li već pogledali koji od gore navedenih TED govora? Edukacija je uvijek odlična investicija, a ako su vam potrebne dodatne financije koje trenutno nemate na raspolaganju, znajte da je Ferratum tu za vas. 

Prijave za naše online kredite traju svega nekoliko minuta, a ako su svi dokumenti u redu i kredit je odobren, isplata na vaš račun stiže u roku od jednog dana! Zahvaljujući Ferratumovoj revoluciji digitalnog bankarstva, cijeli proces prijave za brze kredite bez papirologije možete u potpunosti riješiti online.

Takva realizacija brzih gotovinskih kredita najbrži je način da ostvarite svoje želje.

Kako biste provjerili detalje o visinama pozajmica i rokovima otplate, obavezno provjerite naš kreditni kalkulator uz koji možete lako saznati izračun rate kredita.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: