Mjesec poezije - 5 naslova koji se moraju naći na vašim policama

06.09.2021#Općenito

Poezija kao vrsta umjetnosti prethodi čak i prvim pisanim zapisima. Vjeruje se da su najraniji oblici poezije bili recitirani ili pjevani, a služili su kao način prenošenja povijesti, rodoslovlja i zakona. Riječ poezija potječe od grčke riječi poiesis koja znači stvaranje, a neki od najranijih zapisa poezije sežu do čak 25. stoljeća prije Krista. Tradicija pisanja poezije protegla se sve do danas, a zahvaljujući  tehnologiji, ali i globalnom tržištu dostupne su nam knjige poezije svjetskih autora. Ovaj mjesec ožujak obilježava se mjesec poezije, a kako bismo ga obilježili i proslavili, predlažemo vam 5 naslova koji će vas oduševiti i koji se moraju naći u vašoj kućnoj biblioteci.

Mlijeko i med, Rupi Kaur

Rupi Kaur mlada je, a već svjetski proslavljena autorica koja je u posljednjih desetak godina objavila nekoliko značajnih knjiga poezije koje su instantno postale svjetski bestselleri. Rupi se između ostalog, proslavila i objavljivanjem svoje poezije na društvenim mrežama dijeleći svoju kratku vizualnu poeziju. Rupina prva knjiga Mlijeko i med, ubrzo nakon objavljivanja došla je do samog vrha New York Times bestseller ljestvice s preko 1.5 milijun kopija prodanih diljem svijeta. Ova zbirka poezije i proze bavi se tematikom preživljavanja,  nasiljem, zlostavljanjem, ljubavlju, gubitkom i ženstvenošću. Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja, od kojih se svako bavi jednom emocijom. Mlijeko i med vodi čitatelja na putovanje kroz najteže momente u životu i pronalazi u njima ljepotu i pozitivno razmišljanje, tvrdeći da ono postoji svugdje, samo ga treba pronaći. Rupi je u svojoj poeziji direktna i obraća se mlađim generacijama koji se s njenom poezijom mogu itekako poistovjetiti.

Vrijeme prije jezika, Monika Herceg

Monika Herceg mlada je nagrađivana hrvatska autorica, koja je svoju prvu knjigu objavila 2018. godine i od tad niže same uspjehe, što dodatno potkrepljuje činjenica da je osvajala i međunarodne nagrade i da su joj djela prevedena na nekoliko stranih jezika. Osim nagrađivane poezije, Monika je pobijedila na Natječaju za suvremeni dramski tekst pri HNK-u u Zagrebu, koji je i izveden u siječnju ove godine u HNK-u u Zagrebu. No čini se ipak kako poezija ostaje njezina prva ljubav. U svojoj knjizi Vrijeme prije jezika Monika piše o ljubavi i o životu, a dodatne detalje nećemo vam otkrivati, već ćemo vam savjetovati da prvom prilikom ugrabite djela ove mlade pjesnikinje i uvjerite se sami u njezin nevjerojatan talent.

Voli nju divlju, Atticus

Pjesnička zbirka Voli nju divlju djelo je anonimnog autora koji piše pod pseudonimom Atticus. Ova knjiga nije jedino djelo ovog anonimnog autora, nakon Voli nju divlju izdao je još i The Dark Between Stars. Obje knjige prvo je objavio (ili objavila!) na svom Instagram profilu gdje se okupilo preko pola milijuna pratitelja! Ova zbirka poezije piše o stvarnim životnim trenucima, sa željom da se čitatelj poistovjeti s njima. Voli nju divlju je iskrena i žestoka, a istovremeno ljubavna i romantična, stihova koji se urezuju duboko u pamćenje. Atticus je ubrzo stekao titulu jednog od najprodavanijih pisaca New York Timesa i jednog od najprodavanijih pjesnika. Ako ste fan stila Rupi Kaur, onda vam svakako predlažemo da se upoznate s djelima Atticusa koja vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

100 soneta o ljubavi, Pablo Neruda

Pablo Neruda jedan je od najutjecajnijih i najčitanijih američkih pjesnika 20. stoljeća. Rođen kao Ricardo Eliezer Neftali Reyes y Basoalto, Neruda je počeo pod svojim pseudonimom pisati poprilično rano, a sa svojom poezijom i iznimnim talentom proslavio se još dok je bio tinejdžer. Neruda je tijekom svog burnog života napisao brojne pjesme, a 1971. njegov pjesničku opus okrunjen je i Nobelovom nagradom za književnost. Malo tko Nerudu nije pročitao u skopu lektire u srednjoj školi, a da na njega nije ostavio dubok dojam. I upravo zato, kao je dan klasik barem jedna od Nerudinih zbirki pjesama morala bi se naći u vašoj kućnoj kolekciji knjiga.

Sestra, Nada Topić

Nada Topić hrvatska je spisateljica poezije i kratke proze i do sad je izdala 10 knjiga. Tekstovi su joj objavljivani i izvođeni na radiju, u časopisima, zbornicima i internetskim portalima. Sestra je njezina najnovija knjiga, zbirka poezije koju je izdala 2020. godine, u kojoj je kao što i sam naslov govori, pjesme posvetila svojoj sestri. Nada svoju sestru pomno promatra te opisuje svakodnevne situacije, s kojima se gotovo svatko može poistovjetiti, ali ne otkriva ju potpuno i prikazuje samo crtice iz njezinog života i njezine osobnosti.

Poezija je manifestacija ljepote koju možemo naći u svojim svakodnevnim životima, ona je ljubavna, sjetna, tragična, smiješna i dramatična. Kroz poeziju osjećamo, proživljavamo emocije i sanjarimo.

Ako vi sanjarite o nečem što vas veseli, ali u tom trenutku možda nemate potreban iznos gotovine na raspolaganju, Ferratum je tu za vas. Mi u Ferratumu želimo osigurati da se vaši snovi ostvare i zato su Ferratum online krediti brzo i jednostavno rješenje kad vam je potrebna gotovina u kratkom roku. Kad je bitno, tu je Ferratum.

Prijave za naše online kredite traju svega nekoliko minuta, a ako su svi dokumenti u redu i kredit je odobren, isplata na vaš račun stiže u roku od jednog dana! Zahvaljujući Ferratumovoj revoluciji u digitalnom bankarstvu, cijeli proces prijave za brze kredite bez papirologije možete u potpunosti riješiti online.

Takva realizacija brzih gotovinskih kredita najbrži je način da ostvarite svoje želje.

Kako biste provjerili detalje o visinama pozajmica i rokovima otplate, obavezno provjerite naš kreditni kalkulator uz koji možete lako saznati izračun rate kredita.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: