Mit 1: Potrošački krediti imaju skrivene naknade i troškove

Bilo koji kredit da odaberete, jedno je sigurno - morate računati na određene troškove, a potrošački kredit tu nije iznimka.

Praćenje troškova bilo kojeg zajma nije uvijek lako, a naknade se razlikuju po vrsti, veličini i trajanju.

Većina banaka nudi kredite s kombinacijom više različitih troškova i naknada, ali kako banke nemaju uvijek iste uvjete, teško ih je usporediti i predvidjeti ukupne troškove.
Koju god banku da odaberete, morte tražiti pojašnjenje svih troškova i naknada pije sklapanja ugovora o kreditu. Uz Ferratumu uvijek znate sve troškove kredita unaprijed,  tako da kasnije nema iznenađenja ili naknadnih troškova.

 

Izbjegnite zabune i saznajte više o uvjetima i odredbama prilikom uzimanja potrošačkog kredita, kao i o uobičajenim naknadama i troškovima:
 

 • Kamatna stopa

Nominalna kamatna stopa određuje se na temelju trajanja i visine iznosa potrošačkog kredita, kao i vaše financijske situacije. To će se razlikovati ovisno o tome u kojoj ste banci klijent, a nominalna kamatna stopa određuje koliko plaćate banci svakog mjeseca uz plaćanje rata kredita. Efektivna kamatna stopa odnosi se na sve troškove povezane s zajmom uvećane za nominalnu kamatnu stopu.

 • Naknada za osnivanje

Uobičajena jednokratna naknada prilikom sklapanja ugovora s bankom.

 • Naknada za oročenje

Mjesečni troškovi uz ono što već plaćate u kamtama i ratama.

 • Naknada za obradu ili podnošenje zahtjeva

Trošak koji nastaje ako želite izmijeniti ugovor tijekom ugovornog razdoblja.

 • Godišnja naknada

Godišnja naknada za trošak kredita.

 • Naknada za povlačenje

Naknade za podizanje novca naplaćuju se svaki put kada podignete novac ili izvršite prijenos s računa kredita. Većina banaka nudi određeni broj isplata bez naknade preij nego se primijeni ovaj trošak.

 • Naknada za račun

Ako račun primite poštom, uobičajena je manja naknada. Odaberite opciju e-računa (ako je u ponudi banke) ako želite izbjeći ovaj dodatni trošak.

 

Jednostavnim promatranjem jediničnog iznosa, mjesečnog iznosa ili prosječne kamatne stope nećete dobiti realnu sliku cjelokupnog troška kredita. Iako svaki iznos sam za sebe može izgledati kao malen, zbrajajući se, oni mogu stvoriti značajnu svotu.

 

5 savjeta koji vam mogu pomoći da lakše predvidite koji su troškovi vezani za vaš potrošački kredit i u kojim iznosima:

 1. Pogledajte efektivnu kamatnu stopu kako biste razumjeli ukupne naknade i troškove

  Svi troškovi povezani s kreditom trebali bi se prikazati u vašoj efektivnoj kamatnoj stopi, za razliku od vaše nominalne kamatne stope. To znači da za potpuni pregled troškova povezanih s potencijalnim kreditom, pogledajte efektivnu kamatnu stopu.
   

 2. Prikazuje li banka prosječnu, najnižu ili maksimalnu kamatnu stopu?

  Kamatne stope i naknade prikazane na web stranicama banaka često su primjeri onoga što biste mogli očekivati. Mnoge se banke kod prikaza kredita pozivaju na prosječnu ili najnižu kamatnu stopu. U tom ćete slučaju, nakon što banka izvrši kreditnu provjeru na temelju vaše financijske povijesti, vjerojatno završiti s višom kamatnom stopom od one prikazane. Pogledajte prikazanu maksimalnu kamatnu stopu kako biste imali bolji uvid u ono što vam se može naplatiti, a da pritom budete sigurni da vam se neće naplatiti veći iznos.
   

 3. Provjerite lokalni registar dugovanja (HROK ili slično) kako biste vidjeli koje kamatne stope možete očekivati

  Vaša financijska situacija, naplate potraživanja, obavijesti o zakašnjenju (kreditne ocjene) utjecat će na visinu kamatne stope. Prijavom u Registar dugova možete vidjeti pregled svih svojih neosiguranih dugova ili potrošačkih dugova. To uključuje, ali nije ograničeno na: kreditne kartice, potrošačke zajmove i kartice za naplatu. Koliko postojećih dugova imate i imate li kašnjenja u plaćanju, može utjecati i na odobrenje kredita, kao i na pripadajuću kamatnu stopu.
   

 4. Odlučite o roku otplate i komunicirajte s bankom oko mogućnosti otplate

  Što brže vraćate kredit, to su troškovi manji. Imate pravo otplatiti kredit i prije datuma dospijeća. Ako ga možete otplatiti brže nego što je prvotno dogovoreno, krenite. Obratitet se svojoj banci kako biste povećali iznos rata, ali imajte na umu da su moguće naknade za obradu.
   

 5. Izračunajte ukupni trošak kredita

  Izračunavanjem ukupnih troškova kredita lakše je napraviti stvarnu usporedbu svih opcija. Ukupni trošak uključuje nominalnu kamatnu stopu, naknadu za osnivanje i naknadu za oročenje, a na temelju vremena koje vam je realno potrebno za otplatu kredita.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: