Koliko vrijedi blagdanska trpeza na hrvatski način

30.08.2021#Općenito

Svake godine u vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana želimo svojoj obitelji priuštiti jedinstveni i najbolji doživljaj. Božićno vrijeme je vrijeme mira, ljubavi i veselja, ali i zajedništva i obiteljskog okupljanja. Većina obiteljskog druženja odvija se uz blagdanski stol prepun delicija, najčešće u skladu s hrvatskim običajima.

Gotovo svaka gurmanska faza božićnog veselja ima svoja pravila i ustaljenu obiteljsku tradiciju. Tako se za stolom u tim danima izmjenjuju riblja jela, mesno pečenje, purica s mlincima i raznorazne prigodne pogače i domaći kolači. Posebna se pažnja pridaje dekoriranju blagdanskog stola, osobito ako nam u posjetu dolazi obitelj.

No, često nam te lijepe trenutke pokvari i predblagdanska groznica tijekom koje kroz stresnu jurnjavu trgovinama kupujemo poklone najdražima, pripremamo hranu i slastice za obitelj i prijatelje i čistimo i ukrašavamo svoj dom. Kao da to nije dovoljno, sve to stvara nam još i veliki pritisak na kućni budžet. Kako se oduprijeti troškovima, na što potrošiti i kako uštedjeti novac i poštedjeti živce, donosimo u nastavku.

Sastavite popis troškova

Sastavite popis svih troškova, a posebno naznačite troškove za hranu i piće. Pokušajte uštedjeti na poklonima tako što ćete ih sami izraditi, a odlična ideja je i izrada božićnih kolačića za obitelj i prijatelje. Pogledajte akcije u katalozima jer upravo se u božićno vrijeme nude veliki popusti na namirnice za blagdanske kolače, francusku salatu i sve ostalo što se može naći na blagdanskom stolu. Unaprijed sastavljeni popis omogućit će vam da ne zaboravite kupiti sve što vam je potrebno, ali i da ne kupujete namirnice koje se ne nalaze na popisu.

Isplanirajte kupovinu

Planirajte kupovinu prije velikih gužvi. Izbjegavajte sve ostavljati za zadnji čas jer ćete tako upasti u gužvu, bit ćete pod stresom zbog nedostatka vremena, a i postoji mogućnost da kupite namirnice i po skupljim cijenama. Ako blagdanski stol planirate s još nekim iz obitelji, povedite i tu osobu u kupovinu kako biste lakše i brže obavili posao. Priprema blagdanskog stola lakša je i ako troškove podijelite unutar obitelji ili ako se spoje dvije manje obitelji. Ne sumnjamo da će slavlje biti veselo i prepuno nezaboravnih doživljaja.

Preuzmite kontrolu nad novcem

Uvijek budite sigurni koliko u datom trenutku imate novca i koliko ste potrošili. Priprema blagdanskog stola nije jeftina, ali sigurno je vrijedna izdataka jer ne postoji ništa bolje nego kada se vaši najmiliji okupe upravo u vašem domu i slave dolazak Božića. Preporučuje se plaćanje gotovinom i izbjegavanje kartica jer s karticom nećete imati dojam stvarnih troškova. A pošto je prosinac financijski zahtjevan mjesec i gotovo da ne postoji osoba koja tada nije u stisci s novcem, uvijek možete računati na zajmove i raspolagati dodatnom gotovinom već isti dan!

Za bezbrižne blagdane

Druženje s najmilijima tijekom blagdana nema cijenu. Naglašavamo druženje, jer ako ste u velikoj financijskoj stisci, predlažemo da se dogovorite s bližnjima da ćete ove godine preskočiti darivanje i umjesto toga provesti nezaboravne trenutke družeći se uz ukusnu hranu, domaće kolače i piće. Sigurno će se svi složiti s vašom idejom. Za sve što ne možete pokriti ili vam nedostaje još malo novca ne bi li doživljaj bio savršen, Ferratum banka je uz vas na uvijek dostupnoj adresi!

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: