Koliko je novca potrebno za sreću

30.08.2021#Općenito

Željeli mi to priznati ili ne, novac utječe na naš život. Koliko puta vam se dogodilo da ste se osjećali nezadovoljno i bezvoljno pa ste se odlučili razveseliti nekom sitnicom ili odlaskom na putovanje? Osjećamo li se zaista bolje kada trošimo i je li to pravi put? Koliko novca nam je potrebno da bismo bili sretni?

Novac znači: kuća, stan, hrana, zdravlje, automobil, školovanje, putovanja... jednom riječju - sigurnost. Financijska sigurnost nam pruža slobodu da bezbrižno krenemo u potragu za srećom.

Istraživanje, koje su proveli znanstvenici s Fakulteta u Illinoisu, govori da je novac većini bitan i presudan za sreću. No, kada pogledamo životne priče nekih milijunaša, ostajemo iznenađeni, jer bez obzira na novac ima onih koji su u suštini nesretni. U čemu je problem? Možda nas novac ipak ne može usrećiti...

Kao i sa svime u životu pa tako i s onim dobrim, kada pretjeramo, ono gubi smisao. Nema više tu istu draž. Iako bogatstvo nudi mnoge prilike i mogućnosti, u njemu se kriju i zamke o kojima inače ne razmišljamo.

Bogatstvo se može povezati sa stalnim stresom, opsesijom novcem, nepovjerenjem u ljude, krivnjom, u nemogućnosti uživanja u sitnicama koje "obične" smrtnike neizmjerno vesele... Dakle, poanta nije veliko bogatstvo, već ravnoteža života. Cilj je pronaći ravnotežu između previše i premalo novca. Jedino prava mjera donosi kvalitetu života i sreću i blagostanje. To je ono čemu moramo težiti, a to se zove umijeće življenja.

Koliko novca nam je dovoljno?

Iako s puno novca dolazimo i do onih ranije spomenutih nepoželjnih posljednica, istraživanja su pokazala da je novac povezan sa srećom. Sa Sveučilišta Princeton dolaze podaci da ljudima godišnje treba 75.000 dolara da bi bili sretni. S druge strane Washington Post donosi podatke da ljudi uglavnom prepoznaju gdje se nalazi granica koja im omogućuje financijsku sigurnost.

Warren Buffett, treći najbogatiji čovjek na svijetu, kaže da mu je novac omogućio da može raditi sve što voli i što ga veseli, ali da drugih koristi od njega nije imao. Zbog toga se okrenuo humanitarnom radu i daje ga onima kojima je najpotrebniji.

No, istraživanja su jedno, a život je drugo. Količina novca koja svakog usrećuje ne može se generalizirati već zavisi i od pojedinca do pojedinca. Brojka s kojom ćemo biti zadovoljni ovisi o našim težnjama, uvjerenjima i okolnostima, no trebamo se zapitati jedno. Koliko ćemo biti sretni stečenim bogatstvom, a koliko ćemo s druge strane izgubiti težeći za njim?

Što je za vas sreća i koliko novca vam ja potrebno da biste bili sretni?

Ako želite otići na putovanje o kojem već dugo maštate, želite iznenaditi djecu poklonom o kojem već dugo pričaju ili želite udovoljiti sebi i priuštiti si odlazak na wellness, vrijeme je da odmah sada svoje želje provedete u djela. Sve to još uvijek spada u male stvari koje nas vesele, a ponekad je toliko teško ostvariti ih. Jeste li razmišljali o brzinskim kreditima koji će vam pomoći da se osjećate bolje i razveselite ljude do kojih vam je stalo?

Odlično rješenje u ovom slučaju bio bi zajam ili možda pozajmice. Brzizajam vam omogućuje da, nakon što novac sjedne na vaš račun, radite s njim što želite. Radi se o malim iznosima koje možete vratiti i uz rok otplate do 12 mjeseci. Isto tako, pozajmice možete dobiti i bez ovjere poslodavca. Sve je gotovo isti dan, u samo 15 minuta prijavom preko online obrasca. Ne odgađajte sreću svog djeteta, razveselite ga rođendanom koji priželjkuje.

Na kraju dolazimo do zaključka da je novac bitan za sreću, ali nije presudan. Ako ga nemamo s kime podijeliti i ako ga trošimo samo na sebe, nećemo biti sretni i nećemo se osjećati dobro. Sreća se na nalazi u izlozima shopping centara ako s druge strane nemamo obitelj i prijatelje koje možemo razveseliti, s kojima možemo provesti kvalitetno vrijeme i uživati malim stvarima i sitnicama. Upravo je to u životu i najvažnije.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: