Kako se financijski pripremiti za roditeljstvo?

Postati roditeljem najuzbudljiviji je i najljepši događaj u životu. Mnogim roditeljima, financijske odgovornosti počinju i prije dolaska bebe, stoga je u tijeku priprema za roditeljstvo bitno razmotriti nekoliko stvari. Financijska situacija u kojoj se roditelji nalaze prije dolaska bebe potpuno će se promijeniti, pogotovo ako jedan od roditelja odluči produžiti porodiljni dopust na duže vrijeme kad će se zbilja osjetiti promjena u visini zajedničkih prihoda. Novi roditelji često se u tim situacijama pokušavaju dosjetiti kako zaraditi novac na brzinu, mogu li uz redovne prihode raditi još neki posao od kuće ili mogu li aplicirati za brzu pozajmicu.  Kako bi vam pomogli da se što bolje financijski pripremite za ovaj period u životu, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako se nositi s nadolazećim troškovima.

Ako već niste - počnite štedjeti

Jedna od najvažnijih financijskih odluka koje roditelji mogu donijeti je početi štedjeti. Bitno je imati hitni fond i prije roditeljstva, a nakon što u obitelj stigne dijete, izdvajanje novca za nepredviđene situacije postaje još bitnije. Uz štednju vezanu za hitni fond, dobra je ideja početi štedjeti i za troškove vezane za dijete, od odjeće i pelena do brojne opreme potrebne za bebe. Štednju bi bilo idealno započeti u trenutku kad se roditelji odluče imati dijete, ali zbilja je poželjno početi štedjeti prije porodiljnog dopusta, jer se za prvih godina djetetova života zna zaredati mnogo malih neočekivanih troškova koji mogu imati značajan utjecaj na vaš budžet. Bez obzira na štednju koju imaju, ponekad se roditelji nađu u neočekivanim situacijama kad se radije odlučuju za kratkoročne pozajmice, što uz dobro razrađeni plan otplate može biti jedno od najbržih rješenja za trenutne probleme.

Kreirajte zajednički roditeljski budžet

Dok traju pripreme za dobrodošlicu novom članu obitelji, pravo je vrijeme da se sastavi budžet koji uključuje sve nove troškove. Za vrijeme sastavljanja budžeta, vjerojatno ćete morati ponovno procijeniti svoje financijske prioritete. Novo dijete sa sobom nosi puno novih troškova, što znači da će stvari koje su vam se činile važnim prije roditeljstva poput, možda pasti u drugi plan nakon dolaska bebe.

Razmislite postoje li troškovi koje možete smanjiti, bez da ih u potpunosti eliminirate? Ako primjerice zaista volite izlaziti vikendom, imajte na umu da ćete možda morati smanjiti broj vaših izlazaka, bez da ih u potpunosti eliminirate. U budžet nemojte zaboraviti uzeti u obzir i stvari poput zdravstvene njege, zubarskih pregleda i drugih potencijalnih troškova povezanih sa zdravljem.

Nije loše ni precijeniti nove troškove koji vas očekuju. Za slučaj da predviđeni novac ne potrošite, možete ga samo preusmjeriti u bilo koji fond za štednju.

Kako uštedjeti kao novi roditelj?

Beba je tek stigla, nakupilo se mnoštvo troškova, a želite i dalje stavljati dio mjesečnog proračuna sa strane i planirate uštedjeti određenu svotu novaca? Ne brinite se, moguće je štedjeti čak i kad postanete roditelj. Vaši troškovi razlikovat će se ovisno o vašoj specifičnoj situaciji.

Jedan od glavnih načina uštede je pametno kupovanje dječje odjeće. Začudili biste se koliko brzo bebe rastu i da će većina beba za čas prerasti veličinu odjeće za novorođenče, a neke čak ni ne stanu više u tu odjeću kad dođu iz bolnice. Ako imate obitelj ili prijatelje koji su postali roditelji prije vas, svakako ih pitajte mogu li vam posuditi ili prepustiti odjeću koju njihova djeca više ne nose. Na taj način uštedjet ćete znatnu količinu novaca budući da bebe trebaju novi set garderobe gotovo svakih mjesec - dva. Još jedan jednostavan načina na koji možete uštedjeti novac i ujedno zdravije hraniti dijete je kuhanje i priprema dječje hrane kod kuće. Kupovna hrana za bebe je praktična, ali ujedno košta i puno više nego sami sastojci koje biste koristili kad biste ih sami kuhali. Naravno, ponekad je jednostavnije koristiti kupovnu kašicu, no pokušajte ih što više kuhati kod kuće i osjetit ćete značajnu uštedu u svom kućnom budžetu. Također, nemojte se ustručavati napomenuti svojoj obitelji i prijateljima koji će kupovati poklone za bebe, što vam doista treba. I njima, a i vama bit će puno draže ako vam kupe ono što vam je stvarno potrebno u tom trenutku.

Ako vam se dogode iznenadni troškovi na koje niste spremni, Ferratum brzi krediti pravo su rješenje za vas! Prijave za naše online kredite traju svega nekoliko minuta, a ako su svi dokumenti u redu i kredit je odobren, isplata na vaš račun stiže u roku od jednog dana! Zahvaljujući Ferratumovoj revoluciji u digitalnom bankarstvu, cijeli proces prijave za brze kredite bez papirologije možete u potpunosti riješiti online.

Takva realizacija brzih gotovinskih kredita najbrži je način da ostvarite svoje želje. Kako biste provjerili detalje o visinama pozajmica i rokovima otplate, obavezno provjerite naš kreditni kalkulator uz koji možete lako saznati izračun rate kredita.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: