Kako postati sam svoj šef?

Postati sam svoj šef više nije tako neobično niti komplicirano kao što je nekad bilo. Štoviše, u posljednjih nekoliko godina zabilježen je veliki rast otvaranja obrta i malih tvrtki. Tome su svakako doprinijeli poticaji za samozapošljavanje koje dijeli Hrvatski zavod za zapošljavanje u suradnji s Europskom unijom. Za otvaranje vlastitih poslovnih objekata odlučuju se najviše mladi ljudi, koji to čine iz dva razloga – ili nakon školovanja ne mogu pronaći posao ili ne žele raditi posao koji ih ne ispunjava, pa se radije okreću vlastitom biznisu. Svakako pomaže i to što su doprinosi za obrtnike znatno manji nego za zaposlenike, pa se mnogima i isplati raditi za sebe te time zaraditi i više novca.

Postati sam svoj šef danas je zapravo vrlo jednostavno. Sve što vam treba je znanje, malo upornosti i početni kapital. Sigurni smo da prve dvije stavke nisu problem, ali većina se preplaši upravo posljednjeg – kapitala.

Poticaji za samo zapošljavanje

Ova vrsta poticaja idealno je rješenje za sve koji imaju isplativu i izvedivu poslovnu ideju, za koju je potreban veći novčani kapital. Pogotovo je privlačna mladima, koji teško ostvaruju kredite za mlade i ovo je skoro pa jedini način da dođu do investicijskog novca. Za dobivanje poticaja treba vam dobar poslovni plan, kojeg mora odobriti komisija HZZ-a. Jednom kada je odobren, potpisuje se ugovor s HZZ-om i novac sjeda na račun. Dobra strana ove vrste poticaja je da pokriva godišnje troškove doprinosa, troškove nabavka opreme, licenci, opremanja ureda i edukacije. Pri tome treba paziti da sve transakcije budu izvršene preko računa tvrtke ili obrta te da svi doprinosi budu plaćeni na vrijeme, jer u suprotnom će se tražiti povrat novca s kamatama. Kao dokaz izvršenja tih odredbi, dostavljaju se računi i izvodi iz banke.

Negativna strana ovih doprinosa je da pokrivaju samo troškove osnovice računa, dok porez, odnosno PDV, morate platiti sami. To znači da ćete na 55 000 kuna poticaja koji dobijete, morati izdvojiti barem nekoliko tisuća kuna vlastitog novca za porez. Ali ni to nije bezizlazna situacija, jer Ferratum banka nudi on line kredite upravo za takve namjene.

Krediti za ostale troškove

Ako odlučite otvoriti vlastitu firmu ili obrt, čak i ako ostvarite poticaje ne znači da nećete imati i druge troškove. Osobe koje su prije odluke da postanu svoji šefovi bile u radnom odnosu, možda i imaju neke ušteđevine, a za sve ostale najbolje rješenje su online pozajmice Ferratum banke. Ovo vrijedi pogotovo za one koji su tek izašli s fakulteta i kojima trebaju krediti za mlade kako bi ostvarili početni kapital. Uz Ferratum banku imate podršku u pokretanju vlastitog posla!

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: