Kako i kada dati džeparac Vašem djetetu

27.08.2021#Općenito

Džeparac je jedan od prvih načina na koji Vaše dijete razvija svoj odnos s novcem, uči osnove upravljanja financijama te počinje cijeniti novac.

Koliko džeparca trebate dati, kada i zašto, to su sve važna pitanja o kojima morate odlučiti. U nastavku teksta Vam pomažemo da odgovorite na ta pitanja.

1. Kada?

Ovdje nema pravila. Stvarna vrijednost džeparca nije samo financijska, ona se odlikuje po tome što Vašem djetetu omogućava razumijevanje i cijenjenje novca, te zašto i kako zaslužuje dobiti džeparac.

Kada odlučite da je pravi trenutak za davanje džeparca Vašem djetetu, tada će Vas dijete prestati tražiti ovo ili ono kada nešto želi te će umjesto toga razviti neovisnost.

Niste sigurni kada da djeci date džeparac? Predlažemo da Vašem djetetu objasnite što je džeparac i da ga zatim pitate je li spremno primati džeparac zajedno s odgovornošću koju to nosi sa sobom.

2. Za što?

Cilj davanja džeparca trebao uvijek bi trebao biti da Vaše dijete naučite osnovama odgovornosti i neovisnosti, ali nikada da pošaljete negativnu poruku poput „Sine, evo ti 10 eura, kupi što god želiš, a sada molim te prestani gnjaviti svoju majku".

Džeparac će Vaše dijete naučiti kako se zarađuje novac, kao na primjer u zamjenu za kućanske poslove. Naučite djecu kako se odnosi prema novcu pravovremeno i oni će to znati cijeniti.

3. Koliko?

To može biti teško za mnoge roditelje. Najbolji način pristupa je da počnete s malom količinom novca i povećavate je kako dijete postaje starije.

U početku, iznos džeparca treba biti dovoljan za kupnju bombona ili slatkiša, a kako Vaše dijete stari džeparac se može povećati za kupnju knjiga, računalnih igara ili odjeće.

Zarađivanje džeparca također će naučiti Vaše dijete da je važno štedjeti za nešto što stvarno želi.

4. Koliko često?

Učestalost davanja džeparca ovisi o dobi djeteta i na što će potrošiti novac. Još jednom, bilo bi dobro započeti s manjim iznosima, ali koji se redovito isplaćuju.

5. Za što?

Mnogi se roditelji pitaju trebaju li se džeparac i njegov iznos temeljiti na sustavu nagrađivanja naspram kažnjavanja, npr. za školske ocjene, za obavljanje kućnih zadataka, za dobro ili loše ponašanje itd.

Ne bismo preporučili sustav nagrađivanja naspram kažnjavanja za džeparac, no zarađivanje džeparaca u zamjenu za kućanske poslove, na primjer, često je dobar pristup jer uči Vaše dijete da je važno pomagati, raditi i zarađivati plaću.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: