I najkraći mjesec u godini djeluje kao cijela vječnost kad ste bez novca

Iza nas je najdepresivniji i najstresniji mjesec u godini - siječanj. Osim standardnih troškova, u siječnju je na naplatu došlo sve što smo kupovali za blagdane i možda ste se nekako uspjeli provući i pokriti sve troškove do veljače, ali kako preživjeti taj mjesec?

Osnovno pravilo za ostanak "u plusu" je jako jednostavno i kaže da nikad ne smijemo potrošiti više nego što zaradimo. Iako svi znamo da je cilj uspješnog upravljanja kućnim budžetom to da nam prihodi budu veći od rashoda, stanje na kraju mjeseca nije uvijek tako i svjesni smo da često živimo život iznad vlastitih mogućnosti.

Troškovi života su sve veći

Prema podacima internetske stranice na kojoj se redovito objavljuju podaci o troškovima života u svjetskim gradovima, mjesečni troškovi jedne četveročlane obitelji iz Zagreba iznose oko 15.000 kuna, i to bez troškova stanarine.

Dubljom analizom potrošačkih navika zaključeno je da se više troši, primjerice, na alkohol i duhan nego na obrazovanje i zdravlje i upravo je to dio problema lošeg upravljanja kućnim budžetom - novac trošimo na krive stvari. Kako se pobrinuti da svakog mjeseca imamo novac potreban za sve troškove?

Ako uspijete kontrolirati vlastiti novac, bit ćete stabilniji i živjet ćete s manje stresa. Potrebno je poduzeti prvi korak, a to je da postanete svjesni stanja na vašem bankovnom računu i zatim napravite plan budžeta.

Kako pametno trošiti svoj budžet

Za početak je važno na papir staviti sve svoje mjesečne prihode i rashode. Plan budžeta može biti kratkoročni: tjedni ili mjesečni, ili dugoročni: godišnji ili višegodišnji.

Prihode podijelite na redovite u vidu plaće i slično, te izvanredne koji mogu biti zarada od honorarnih poslova, bonusi na plaće ili božićnica. Isto učinite s rashodima. U redovite rashode spadaju trošak stanarine, kredit, zajam, hrana, režije i prijevoz na posao, a izvanredni su nepredviđeni troškovi poput popravka kućanskih aparata i automobila.

Na kraju svakog mjeseca pregledajte svoje prihode i rashode kako biste znali jeste li na nuli, u minusu, ili ste čak uštedjeli nešto.

Neki od načina na koje možete smanjiti svoje mjesečne rashode su racionalnije trošenje, praćenje potrošnje i smanjenje režijskih troškova, dok su prodaja imovine, honorarna zarada, novi posao, unaprjeđenje ili povišica načini kako povećati prihode.

Rješenje za nepredvidive situacije: gotovinski krediti

Koliko god mi vodili brigu o našim financijama i radili planove, uvijek postoji mogućnost da se dogodi nešto što nismo planirali. Iznenada ste se razboljeli, automobil se pokvario, vaše dijete želi ići na školski izlet na koji vi niste računali i slično. Za pomoć u takvim situacijama, tu su besplatni krediti za mlade i one malo starije.

Sada je pravi trenutak da krenete preuzimati kontrolu nad svojim financijama, a dok vaši planovi i racionalizacija potrošnje ne urode plodom, pomoći vam mogu besplatni krediti bez kamata koji su idealan način da preživite veljaču koja, iako je najkraći mjesec u godini, može trajati cijelu vječnost ako nemate novca.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: