Euro dolazi, a mi vam donosimo sve važne informacije o uvođenju nove (ali poznate) valute!

Što je ERM2 tečajni mehanizam, odnosno prema kojem tečaju će se mijenjati kune u eure?

Uključeni smo u europski tečajni mehanizam (ERM II), prema kojem je formiran fiksni tečaj konverzije u iznosu 7,53 kune za euro. Ovo je pravilo prihvatilo 19 zemlja članica EU, a Hrvatska nije iznimka. Po spomenutom će se tečaju, bez ikakvog troška za građane, plaće, krediti i depoziti na računima, preračunati u euro.

Hoće li doći do povećanja cijena?

Zbog uvođenja eura cijene se u biti ne bi trebale povećavati. Postoji naravno strah od taktike zaokruživanja cijena, na primjer 2,88 će se zaokružiti na 3 eura. Vlada bi trebala veliku pozornost posvetiti upravo zaštiti potrošača i poduzeti mjere kako bi spriječila neispravno preračunavanje cijena i eventualne zlouporabe pri zaokruživanju cijena u novoj valuti te iskorištavanje zamjene valute za povećanje cijena. Cijene proizvoda i usluga će se prilikom preračunavanja iz kune u euro, moći zaokružiti naniže, ali zabranjeno je zaokruživanje naviše. Iz navedenih razloga posebno će se pratiti postupak konverzije, a među glavnim mjerama je i dvojno iskazivanje cijena u razdoblju prije i nakon uvođenja eura.

Pod kojim uvjetima će se moći promijeniti ušteđena gotovina?
Godinu dana nakon uvođenja eura svi građani će moći, bez ikakve naknade, zamijeniti svoje kune u eure, a nakon isteka 12 mjeseci zamjena će se vršiti u Hrvatskoj narodnoj banci, bez naknade i bez vremenskog ograničenja za novčanice, odnosno do isteka tri godine od datuma uvođenja eura za kovanice.

Primjer iz prakse
Ako se osvrnemo na primjere drugih zemalja, primjerice naših prvih susjeda, za početak moramo znati da je Slovenija uvela euro puno ranije (1. siječnja 2007. godine) i u drugačijim okolnostima. U prve tri godine bilježili su inflaciju tek nešto višu od 5%, no osjećaj građana da su cijene porasle iznosio je visokih 80%. Istraživanje je pokazalo da je percepcija inflacije ostala visoka iako su cijene porasle oko 26%, dok su plaće narasle čak 48%. Istraživanje je pokazalo kako su od uvođenja eura poskupjeli su kafići, restorani, usluge prijevoza te rekreativne i sportske usluge. Kako bi zaštitila potrošaće, slovenska Vlada je osim dvojnog iskazivanja cijena, uvela i crne liste na kojima su se našli svi trgovci koji su neopravdano podigli cijene proizvoda i usluga.

Što je s korisnicima Ferratum kredita?

Za sve postojeće kredite, koji su realizirani prije 1. siječnja 2023. godine, bit će izvršena konverzija prema spomenutom fiksnom tečaju, bez ikakvog dodatnog troška. Svi krediti realizirani nakon 1. siječnja 2023. godine bit će ugovarani u novoj valuti.

Niti jedan naš postojeći ili novi klijent, zbog konverzije, neće biti doveden u nepovoljniji položaj u odnosu na položaj u kojem bi bio da nije došlo do uvođenja eura.

 

Želimo i dalje biti Vaš pouzdani partner i oslonac u svim situacijama koje život nosi. Tu smo da vam pomognemo kada zaškripi s novcem! Naši online krediti i zajmovi, sigurno su i brzo rješenje kada vam je bitno i kada trebate novac danas!

Prijave za naše online kredite traju svega nekoliko minuta, a ako su svi dokumenti u redu i kredit je odobren, isplata na vaš račun stiže u roku od jednog dana! Zahvaljujući našoj revoluciji u digitalnom bankarstvu, cijeli proces prijave za brze kredite bez papirologije možete u potpunosti riješiti online.

Naši brzi nenamjenski krediti najbrži su način da riješite problem nedostatka novca onda kada vam je on potreban.

Kako biste provjerili detalje o visinama pozajmica i rokovima otplate, obavezno provjerite naš kreditni kalkulator uz koji možete lako saznati izračun rate kredita.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: