Kako uz dobar san imati uspješan dan?

25.02.2022#Općenito

Vjerojatno već i vrapci na grani znaju koliko je kvalitetan san bitan za zdravlje. No, zašto mi uopće spavamo? Spavanje je jedna od osnovnih funkcija koja našem umu i tijelu omogućuju da se odmori i regenerira kako bi se osjećali dobro, zdravo i funkcionalno kad smo budni. Dakako, spavanje nije tijelu potrebno samo zbog odmora, kvalitetan san veoma je bitna sastavnica našeg zdravlja. Većini odraslih potrebno je između sedam i devet sati sna svaku noć, dok je maloj djeci i tinejdžerima potrebno daleko više posebice djeci mlađoj od pet godina.

Ali kako naše tijelo zna kad treba ići spavati? Svi mi imamo jedan mali “interni sat”, odnosno bioritam koji regulira ciklus našeg spavanja, upravljajući kad se trebamo uputiti na spavanje jer smo umorni i spremni za krevet ili pak kad trebamo biti budni i spremni za sve što nas očekuje u danu. Naravno, količina sna ne znači ujedno i kvalitetan san. Na kvalitetan san može utjecati i stres, osvjetljenje u sobi, krevet i madrac, jastuk, temperatura u domu, prehrambene navike, kofein i ono o čemu se o posljednje vrijeme puno raspravlja, gledanje u ekrane prije spavanja.

Ipak, postoje neke stvari kojima si možemo olakšati i omogućiti kvalitetnije spavanje kako bismo se svako jutro probudili svježi, odmorni i veseli!

Kvalitetan madrac i dobar krevet

Može li površina na kojoj spavate učiniti razliku u kvaliteti sna? Itekako! Zamislite da spavate na madracu koji vam nije ugodan, možda je premekan, možda je pretvrd ili pak star i previše korišten. Prosječan madrac trebalo bi promijeniti svakih 10 godina, ako se ne možete sjetiti koliko je vaš madrac star - vrijeme je za novi! Kvalitetan madrac i dobar krevet s podnicom prema vašim potrebama ozbiljne su investicije, no tu vam mogu pomoći brzi i jednostavni Ferratum online krediti! Bez papirologije, rješenja koja su vam dostupna već isti dan! Učinite nešto za sebe već danas, vaše tijelo i vaša kralježnica bit će vam zahvalni, a vi ćete se osjećati odmornije i bolje!

 

 

Odgovarajući jastuk

Malen, a tako bitan! Uz dobar madrac, veoma je bitno imati i odgovarajući jastuk. Budite se umorni, pospani, s glavoboljom? Uzrok je možda neodgovarajući jastuk. Možda vam je trenutni jastuk prenizak, previsok, a možda bi vam idealno odgovarao anatomski jastuk. Ako vam jastuk ne odgovara, vjerojatno se čitavu noć vrtite i pokušavate namjestiti, a da tog niste ni svjesni i stoga se budite umorni bez obzira što ste možda odspavali punih osam sati. Moderna vremena donijela su nam i sjedilački način života što znači da naša kralježnica trpi dodatan stres i potreban joj je kvalitetan odmor tijekom noći. Omogućite svom tijelu da se kvalitetno naspava tako što ćete uz dobar madrac pridodati i jastuk koji vam savršeno odgovara!

Na vrijeme na spavanac!

Naporno radite cijeli dan i volite se navečer opustiti uz dobru seriju ili film i to je odličan način za relaksaciju, no koliko god vas vukao još jedan nastavak budite odlučni i odite na vrijeme spavati jer će vam vaše tijelo biti zahvalno idući dan! Pokušajte uspostaviti raspored spavanja, jer ćete na taj način uspostaviti kvalitetan ciklus spavanja i bolje spavati po noći.

 

 

Bez ekrana 30 minuta prije

A to znači, bez televizije, bez laptopa, tableta i mobitela prije spavanja. Koliko god volimo naše male ekrane, ipak biste ih trebali ugasiti prije odlaska u krevet. U prirodi je ova svjetlost dio sunčevog spektra, a sunce aktivira naše tjelesne funkcije. Tijekom dana ono utječe na naš bioritam, raspoloženje pa čak i pamćenje! Po noći i prije spavanja to je jedna potpuno druga priča jer se naš biološki sat ravna prema izmjenama dana i noći i ako po noći gledamo u plavo svjetlo, svom tijelu dajemo signal - Hej, dan je! Nije vrijeme za spavanje! Što se potom odražava na naš cijeli organizam zbog čega teže zaspimo i lošije spavamo.

 

 

Pravilna prehrana i tjelesna aktivnost

Ako se i dalje mučite s kvalitetnim spavanjem možda ključ dobrog sna leži u vašim prehrambenim navikama. Teški obroci i kasni noćni zalogaji mogu vašem tijelu otežati da zaspi i ostvari dobar san jer će se namučiti probaviti ono što ste objedovali neposredno prije odlaska na spavanje. Osim zdrave i pravilne prehrane, umjerena tjelesna aktivnost tijekom dana također će vam pomoći da lakše i bolje spavate. Ne samo što će vas blago umoriti i pripremiti vaše tijelo za dobar san, već će vas opustiti jer ćete tako moći izbaciti i višak stresa koji je također jedan veliki krivac za loše spavanje!

Spremni ste se dobro naspavati i spremni ste za investiciju koja se zove novi krevet i novi jastuk? Ferratum je tu za vas da vam pomogne da ostvarite svoj san iz snova! Mi želimo da se vaše želje za kvalitetnim spavanjem ostvare i zato su Ferratum online krediti brzo i jednostavno rješenje kad vam je potrebna gotovina u kratkom roku. Uz Ferratum, spavajte mirnije jer kad je bitno, tu je Ferratum.

Prijave za naše online kredite traju svega nekoliko minuta, a ako su svi dokumenti u redu i kredit je odobren, isplata na vaš račun stiže u roku od jednog dana! Zahvaljujući Ferratumovoj revoluciji u digitalnom bankarstvu, cijeli proces prijave za brze kredite bez papirologije možete u potpunosti riješiti online.

Takva realizacija brzih gotovinskih kredita najbrži je način da obnovite svoju kuhinju i uživate u čarima kuhanja, svakodnevno.

Kako biste provjerili detalje o visinama pozajmica i rokovima otplate, obavezno provjerite naš kreditni kalkulator uz koji možete lako saznati izračun rate kredita.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: