Brak i novac - Planiranje novog financijskog života zajedno

Planirate li ubrzo započeti zajednički život bilo stupanjem u brak ili ne, jedno je sigurno, vaše financijske brige od sada su zajedničke. Brak uvodi promjene u financijskoj život koji će kasnije utjecati na sve aspekte vašeg zajedničkog života. Baš sve, od osobnih financijskih ciljeva pa do dugova po kreditnim karticama nositi će izazov koji će vaš odnos ojačati ili kao u velikom broju slučajeva oslabjeti. Planiranje unaprijed omogućit će vam izgraditi snažnu financijsku osnovu koja će vas voditi kroz život.

Bankovni računi

Jedna od prvih prepreka koju trebate proći jesu bankovni računi.

Želite li imati zasebne račune ili stavljati novac na zajednički račun? Ili, trebate imati kombinaciju zajedničkih i zasebnih računa? Bez obzira što mislite, ovo je važna odluka koju treba odlučiti odmah nakon što krenete sa zajedničkim životom.

Složiti ćete se s nama kako je općenito dobra ideja razmotriti kombinaciju zajedničkih i individualnih računa. Zašto? Prije svega zajednički račun bi se trebao koristiti za obiteljske troškove kao što su krediti, režije, hrana i slično. Zasebni računi ipak predstavljaju diskreciju za osobnu potrošnju, zabavu i potrebe, kako kod žena tako i kod muškaraca.

Izrada proračuna

Ako ste osoba koja voli planirati unaprijed onda vam ovo sigurno neće predstaviti nikakav problem. Planiranje proračuna je vrijeme da se ozbiljno krene stvarati obiteljski proračun. Vaš partner sa sobom može donijeti dugove od ranije, no to vas ne bi trebalo omesti jer sada ste ipak jedno. Tok kojim se slijeva novac u vaš mjesečni budžet je potrebno racionalno podijeliti. Zato razgovarajte o štednji, troškovima i mogućnosti koje će vas pripremiti na neočekivano.

Spremni na neočekivano

Ako ste oženjeni ili živite zajedno, ponekad morate donositi važne odluke kao što su osiguranja. Ako ste samac i bez djece, vjerojatno vam neće biti interesantna niti jedna vrsta osiguranja, no ako je vaš supružnik ostavljen sam s teretom cijelog kućanstva razmotri ćete koje je osiguranje prikladno za vas. Nagli gubitak dohotka može uništiti obitelji.

Pričajte o financijama

Na kraju se ipak sve svodi na komunikaciju. Mnogim parovima teško je govoriti o novcu, a to može dovesti do problema u braku ili vezi. Sjetite se samo kakav stres uzrokuje nedostatak novaca i loša financijska situacija. Vjerujemo kako ne želite to proživljavati zato ne dopuštajte da mali problemi prerastu u one velike. Iskrena i otvorena komunikacija bez skrivanja i laganja očuvati će vaš zajednički život. Jedino tako kao čvrsti par možete donositi najbolje odluke o svom novcu i proračunu.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: