8 vještina za kontroliranje impulzivne kupnje

31.08.2021#Općenito

Impulzivna kupnja: izvor trenutačnog zadovoljstva i uzrok mnogih razmirica kod kuće.

Bez obzira koliko ste pažljivi s vašim novcem, ponekad je nemoguće odoljeti impulzivnoj kupnji. No, ona češće nije dobra pogodba ili predmet koji morate imati za razliku od onoga u što ste sebe uvjerili. Ovdje možete pronaći naše najbolje savjete o tome kako izbjeći nepotrebne kupnje.

1. Ignorirajte popust na cedulji s cijenom. Izračunajte pravi trošak.

Nemojte dopustiti da Vam rasprodaja i smanjenje cijena pomute rasuđivanje. To je dobra pogodba samo ako to stvarno trebate. Pokušajte razmišljati o cijeni proizvoda na praktičan način prije nego što ga kupite. Koliko dana biste trebali raditi da zaradite dovoljno da kupite taj novi TV? Na što biste drugo mogli potrošiti taj novac?

Kada je riječ o odjeći, cipelama ili priboru, drugi način na koji možete gledati na to jest da pokušate razmisliti o tome koliko puta mislite da biste to nosili/koristili i koliko će to svaki put koštati. Naravno, izgledat ćete super s tim dizajnerskim sunčanim naočalama koje koštaju 250 eura, ali koliko često ima dovoljno sunca da ih nosite? Ako imamo sreće pa sunca nema polovicu ljeta, to se svodi na 5 eura svaki put kada ih stavite.

2. Prespavajte tu odluku. Zatim je još malo prespavajte.

Kada vidite nešto što jednostavno morate imati, dajte sebi određeno vrijeme da najprije razmislite o tome. Pokušajte odgoditi odluku na tjedan dana – ili duže – prije no što se odlučite. Ako i dalje očajnički želite nešto mjesec dana nakon što to vidite, kupnja ima smisla. Ali vjerojatno ćete shvatiti da, nakon što ste sebi dali vremena da istražite proizvod, to u konačnici možda i nije tako dobra prilika, te ćete odustati od te ideje.

3. Kada ste tužni, ne idite u kupovinu.

Lako je gledati na impuls, luksuznu kupnju kao na brzi način za popravljanje Vašeg raspoloženja, ali od toga se nećete osjećati bolje i to često pogoršava situaciju. Kada trošite novac kako biste se oslobodili stresa, to što radite u biti kasnije povećava stres, uz dodatni trošak.

Negativne osjećaje ne možete ispraviti negativnim postupcima. Umjesto toga, pokušajte se osloboditi stresa ili nezadovoljstva tako što ćete raditi nešto pozitivno i konstruktivno. Odite u šetnju vježbajte ii provedite vrijeme s prijateljima ili voljenim osobama. Ili se barem počastite nečim jeftinijim!

4. Umjesto toga kupujte putem interneta.

To zvuči proturječno kada pokušavate smanjiti impulzivno trošenje, ali kupovina putem interneta može vam pomoći da manje potrošite. Već ste na internetu kako biste mogli istražiti određeni proizvod i pokušali ga pronaći negdje po nižoj cijeni. Koliko puta su Vas loše recenzije s Amazona spriječile da kupite nešto u posljednji trenutak? Nitko vam ne može reći da to ne vrijedi tih novaca kada se pokušavate odlučiti usred kupovine, zar ne?

Druga velika prednost kupnje putem interneta jest to što se ukupan iznos koji namjeravate potrošiti nalazi u košari kako biste ga mogli vidjeti. Nema iznenađenja na blagajni.

5. Kupujte kod prave tvrtke.

Vaši prijatelji su vaši prijatelji jer imate nešto zajedničko. Ako je jedna od tih stvari kupovanje stvari koje se nitko od vas ne može priuštiti, jednostavno ne idite u kupovinu zajedno. Prilikom odvagivanja troška za te skupe nove cipele, trebate prijatelja koji kaže NE, a ne nekoga tko već traži odgovarajući par cipela u svojoj veličini. Netko mora biti glas razuma.

6. Nosite gotovinu sa sobom.

Teže je opravdati nepotrebne kupnje kada doista vidite kako Vam novac nestaje pred očima. Plaćanje u gotovini može vam pomoći da se ne želite odvojiti od tog novca.

7. Napravite zaseban budžet za sebe.

Nije nimalo zabavno toliko se truditi da budete dobri u svojim financijama ako se tu i tamo ne nagradite. Povremeno se počastite iz svojeg mjesečnog budžeta kao zahvalu samome sebi.

Moglo bi se naći nešto novca za hranu za van jednu noć tjedno ili lijepu večeru u restoranu krajem mjeseca. Možete si dopustiti da kupite novi komad odjeće kada primite plaću, ili biste si jednostavno mogli dati malo džeparca svaki tjedan koji ćete potrošiti na što god Vam se sviđa.

8. Uštedite novac koji ste spremili kako biste nešto dokazali sebi.

Za nekoliko mjeseci mogli biste doći na ideju da uzmete novac koji biste potrošili na impulzivnu kupnju i stavite ga sa strane. Nemojte ga dodirivati, ostavite ga da leži negdje na računu. Nakon otprilike dva ili tri mjeseca pogledajte koliko se novca nalazi na računu i neka Vam proradi mašta!

Koliko ćete imati nakon godinu dana? Možete li time platiti svoj godišnji odmor? Financirati kupnju novog automobila? Da ste to učinili prije, jeste li mogli imati polog za kuću do sada?

Sada uzmite taj novac i iskoristite ga u dobru svrhu. Potrošite ga na nešto pozitivno što će poboljšati Vaš svakodnevni život. Stavite ga na štednju i okrenite novi list. Ili potrošite dio tog novca na nešto glupo kao posljednji doticaj sa starim, neodgovornim sobom!

Ako ove savjete primijenite u praksi, nadamo se da ćete razviti zdraviji razum u pogledu novca. Recite to svima, možete pomoći svojim prijateljima da i oni poprave svoje navike trošenja.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: