7 savjeta kako upravljati financijama i uspješno dočekati novu školsku godinu

Rujan i početak nove školske godine već su iza ugla, što znači da mnoge obitelji čekaju poprilično veliki troškovi povratka ili prvog odlaska u školske klupe pa nije neobično da roditelji razmatraju i pozajmice kako bi se lakše nosili s ovim izdacima. Još je neizvjesno kako će zbog trenutne epidemiološke situacije izgledati sama školska godina, kako za djecu koja će se možda školovati doma, tako i za mnoge roditelje koji imaju posao od kuće no i dalje postoje određeni troškovi na koje se treba pripremiti.

Nakon ljetnog odmora, troškova za putovanje, smještaj i  raznu opremu za ljetovanje, ponekad roditelji nisu potpuno spremni suočiti se s još jednim velikim troškom koji nosi početak školske godine te razmišljaju kako do novca za sve što je potrebno kupiti njihovim mališanima.

Za mnoge obitelji kupovina školskog pribora, odjeće i opreme za školu predstavlja jedan od najvećih izdataka za njihov kućni budžet. Kupnja novih školskih potrepština, od torbi, obuće, odjeće i elektronike pa do kupnje pisaćeg stola i kvalitetne stolice, za obitelji predstavljaju pravu investiciju.

No postoji i jedna dobra strana ove situacije, kupovinu stvari za školu možete iskoristiti kao sjajnu priliku da naučite svoju djecu kako pametno raspolagati financijama. Zajedno s njima utvrdite što je sve potrebno kupiti i zašto te odlučite gdje ćete to kupovati. Razgovarajte sa svojom djecom i saznajte što im je važno. Možda će vas iznenaditi kada saznate da mogu ponovo upotrijebiti svoje omiljene pernice, torbe ili olovke iz prošle godine, a možda nisu ni koristili neke stvari pa su ih sačuvali za novu školsku godinu. Raspravite s njima strategiju potrošnje na dodatne stvari koje nisu na popisu za kupovinu i jesu li stvarno prijeko potrebne u tom trenutku.

Jedan od najboljih načina za organiziranu kupovinu školske opreme je unaprijed napraviti popis neophodnih stvari i odrediti budžet koji možete izdvojiti za kupovinu. Na taj način ćete moći držati troškove pod kontrolom, ali i izbjeći i nepotrebno trošenje novaca te razmišljanje kako zaraditi novac kako bi svojim školarcima priuštili sve što požele.

Donosimo vam nekoliko financijskih savjeta za kupnju koji će vam pomoći da maksimalno iskoristite svoj budžet za povratak u školu.

1. Definirajte budžet i popis stvari za povratak u školu kako biste što bolje alocirali financije za svoju kupovinu

Na ovaj način možete se usredotočiti na kupovinu samo stvari koje su vašoj djeci potrebne i pomoći će vam da izbjegnete kupovinu neplaniranih predmeta. Također, pomaže vam i da se pripremite za ovaj novčani izdatak te odredite prioritete u kupovini.

2. Prije odlaska u kupovinu napravite reviziju stvari

Jedan od najlakših načina da izbjegnete nepotrebne troškove je jednostavno revizija zaliha koje već imate. Na ovaj način ćete dobiti jasniju sliku što zapravo morate kupiti, a u idealnom slučaju spriječit će vas da kupite ono što već imate.

Napravite popis svih olovaka, bilježnica, likovnih potrepština, ruksaka, torbi i ostalih stvari koje već imate. Također, ovo možete iskoristiti i kao priliku za “jesensko” čišćenje ormara pregledavajući odjeću i obuću koju su vaša djeca prerasla i sastavljajući popis stvari potrebnih za kupovinu.

3. Usporedite cijene online

Iako sve možda nemaju webshop, većina prodavaonica će na svojim web stranicama imati online letke ili možda samo istaknute cijene svojih artikala, posebno onih na akciji. Postoje i brojne web stranice koje uspoređuju artikle iz raznih prodavaonica, gdje za pojedine artikle možete provjeriti točnu cijenu s više prodajnih mjesta. Ne biste vjerovali koliko vam uštede može donijeti malo vremena provedenog u online istraživanju.

4. Držite se popisa za kupovinu

Veoma je bitno vaše mališane uključiti u proces odlučivanja što se kupuje, no onda kad je to moguće pokušajte u kupovinu otići sami. Na taj način ćete najlakše ostati vjerni svom inicijalnom popisu za kupovinu te iako je nekad teško odoljeti onom “Mama/Tata, ali još samo ovo, mooooolim te” na ovaj način je puno lakše ostati usredotočen na one stvari koje su neophodno potrebne za početak školske godine.

5. Pretplatite se na newslettere raznih prodavaonica

Iako nam se nekad čini kako nam je  inbox pretrpan raznim newsletterima i reklamama web stranica kojima smo ostavili svoj email, jedna od najboljih stvari koju možete učiniti je prijaviti se za sve trgovine, popuste i letke koje možete. Mnoge prodavaonice tjedno šalju newslettere s popisom akcija, prodajnih mjesta, a u nekima ćete čak pronaći i kupone za popust. Ako smatrate da će vas zamarati svi ti newsletteri, uvijek u svom inboxu možete podesiti poseban filter za takvu e-poštu ili čak kreirati zasebnu email adresu samo za ovakve namjene.

6. Ako ste u mogućnosti, kupujte van sezone

Neke od najpovoljnijih ponuda za šoping školskih potrepština i odjeće za početak školske godine ćete pronaći upravo onda kad škola prestane i počnu ljetni praznici. Po završetku školske godine, mnoge prodavaonice imat će poprilično dobre akcije i popuste na školski pribor, a svima su nam dobro poznata lipanjska sniženja odjeće. Možda će vam biti teško pomisliti na kupovinu zimskog kaputa usred ljeta no uz malo “pred-planiranja” najvjerojatnije ćete naići na drastično niže cijene nego u rujnu, kad već počinje škola.

7. Odredite limit potrošnje i pridržavajte ga se

Ograničite dodatnu potrošnju tako što ćete odrediti granice vašeg budžeta izvan kojih nećete trošiti. Ponekad se dogodi da se nađu stvari van inicijalnog popisa i za neke stvari vrijedi izdvojiti više novca, ali nastojite sve isplanirati unaprijed kako bi izbjegli troškove na koje niste računali.

Premda planiranom i organiziranom kupnjom možete uštedjeti znatnu količinu novca, ponekad ni to nije dovoljno kako bi podmirili sve troškove, pogotovo one neočekivane. Ako vam je zbog takvih neplaniranih troškova potrebna kratkoročna pozajmica, Ferratum Bank vam nudi opciju mikrokredita za nove korisnike, s kojom možete posuditi do 3000 kn s rokom otplate do 30 dana i bez naknada. Sigurni i brzi krediti kada vam je bitno.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: