7 prilika za uštedu i siguran mjesečni budget

Vjerojatno smo se svi ponekad našli u situaciji da se još nije približio kraj mjeseca, a mjesečni budžet na tekućem računu kao da je ispario. Ne brinite, događa se svima. Koliko god se trudili držati svoje troškove pod kontrolom, mogu nas zadesiti neki izdaci na koje nismo računali. Ili za koje jednostavno nismo mislili da bi trebali obraćati pažnju na njih. Svaki od tih pojedinačnih troškova ne čini se velikim, no kad se zbroje, na mjesečnoj razini mogu oduzimati popriličan dio raspoloživog budžeta.

U nastavku vam donosimo nekoliko tipičnih troškova na koje biste trebali prestati tratiti novac kako biste sačuvali svoj mjesečni budžet.

Popusti i rasprodaje

Koliko vam se puta dogodilo da kupite nešto samo zato što je na rasprodaji i zato što ne želite propustiti tako dobar popust, a onda shvatite da vam ta stvar uopće nije bila potrebna? Veoma je lako upasti u klopku posebnih popusta, akcijskih cijena i sezonskih rasprodaja. Neki trgovački lanci imaju strateški postavljene razne proizvode niskih cijena na putu prema blagajni, jer znaju da o tome nećete puno razmišljati, a možda ćete ih dodati u svoju košaricu. U redu je ponekad popustiti rasprodajama, dobrim cijenama i spontanim odlukama. Naravno često su to stvari koje nas vesele, no nastojite to ne činiti stalno, jer možda se pojedinačno čine kao mali troškovi, ali na kraju mjeseca s vašeg računa mogu skinuti popriličan iznos novca!

Pretplate

Jeste li se kad pitali zašto sve više i više usluga, ali i proizvoda funkcionira na temelju pretplate? Između ostalog, zato što su ljudi manje skloni otkazivanju pretplata. Što ne znači da trebate otkazati sve pretplate koje imate, već da biste s vremena na vrijeme trebali revidirati pretplate koje plaćate, bile one za razne softvere, streaming servise, online izdanja novina i časopisa… Kad primijetite da nešto niste već mjesecima koristili, vrijeme je da tu pretplatu otkažete kako biste otklonili nepotrebne troškove.

Obroci

easteregg3.gif

Oni svakodnevni, na poslu, ali i kod kuće. Koliko ste se puta našli u situaciji da niste imali vremena pripremiti ručak tijekom radnog tjedna ili vam je naprosto bilo jednostavnije naručiti hranu, umjesto da ste ju doma skuhali? 40-50 kuna dnevno za ručak ne čini se puno, no ako odvojite vrijeme kako biste hranu pripremili doma, posebice ako kuhate za obitelj, uštede koje bi ste tako mogli ostvariti zbilja su značajne.

 

 

Stvari van popisa

Koji je najbolji način za otići u shopping? Na pun želudac i s popisom! Je li vam se koji put dogodilo da odete gladni u kupovinu namirnica i vratite se doma prepunih kolica, a zapravo ste samo trebali kupiti recimo… kruh i mlijeko? Šalu na stranu, prije nego krenete u kupovinu najučinkovitije bi bilo napraviti popis namirnica i potrepština koje želite kupiti. Dok ćete raditi popis za kupovinu, svakako provjerite imate li već neku namirnicu doma kako bi izbjegli nepotrebno gomilanje i eventualno propadanje hrane koju ne stignete pojesti. A ono što je najbitnije - držite se popisa i ne kupujte stvari koje se ne nalaze na njemu. Tijekom kupovine često vidimo stvari za koje mislimo da su nam baš potrebne ili zgodne, koje bi nam “nekad” dobro došle. Ne upadajte u tu klopku! Ako se ne nalazi na popisu, to je s razlogom - da ne trošite uzalud novac. Naravno, uvijek postoje iznimke kad nešto zaboravite uključiti na popis, ali pokušajte se generalno držati samo onog što ste i isplanirali. Vaš mjesečni budžet bit će vam zahvalan.

Vježbanje

Kreću topliji proljetni dani, otvorile su se teretane i sportski centri, vi niste vježbali mjesecima i odmah ste pojurili obnoviti svoju mjesečnu članarinu. Vježbanje i tjelesna aktivnost odlična su stvar i to biste svakako trebali redovito činiti za svoje zdravlje. Međutim, ako ste jedna od onih osoba koje imaju mjesečnu ili čak godišnju pretplatu na treninge i teretanu, a zbog poslovnih i obiteljskih obveza stignete tamo otići jedva 2 puta mjesečno, možda je vrijeme da razmislite kako biste to mogli drugačije organizirati? Zašto se onda ne odlučiti na plaćanje pojedinačnih treninga u kombinaciji s vježbanjem od kuće? Profesionalni treneri sigurno će vas moći bolje usmjeriti u vježbe koje su vam potrebne, a dolazi i toplije vrijeme što znači da biste mogli i sami vježbati u prirodi.

 

 

Brendirani proizvodi

U nekim slučajevima ime sigurno znači i kvalitetu, no ponekad možete jednako dobro proći ako i zaobiđete neki dobro poznati brend. Primjerice, većina trgovačkih lanaca ima svoje robne marke koje su cijenom značajno prihvatljivije od dobro poznatih brendova, a kvalitetom im zasigurno mogu parirati. To se odnosi od prehrambenih proizvoda do proizvoda za čišćenje pa sve do odjeće i obuće. Niža cijena ne znači i nižu kvalitetu, već jednostavno to da su trgovački lanci mogli ispregovarati bolju cijenu s dobavljačem zbog količine robe koju će kupiti. Pokušajte jedan mjesec kupovati samo proizvode koji su robna marka i začudit ćete se uštedi na kraju mjeseca!

 

 

Sezonsko kupovanje odjeće i obuće

U prvoj stavci spomenuli smo rasprodaje i sezonska sniženja. To se naravno odnosi na stvari koje vam možda nisu prijeko potrebne no kad pričamo o odjeći i obući, plansko kupovanje na sezonskim sniženjima itekako je dobrodošli i može vam uštedjeti nevjerojatne količine novaca. Potrebno je uključiti samo malo strategije u vaše kupovne navike! Dobro je poznato da su artikli najskuplji upravo onda kad dođu na police i kad je sezona u tijeku. Ako vam je tijekom zime jasno da ćete iduće godine trebati novi kaput ili nove zimske cipele, počnite ih tražiti već krajem ove ili još bolje, u proljeće ili tijekom ljeta kad se zimski odjevni predmeti mogu kupiti po smiješno malim cijenama.

Ovo je samo nekoliko stvari na kojima možete uštedjeti ako revidirate troškove u svom kućanstvu. Naravno, uvijek je moguće da vam se dogode neki nepredviđeni troškovi ili da si jednostavno želite priuštiti nešto što vas veseli, ali u tom trenutku nemate dovoljno gotovine na raspolaganju. Mi u Ferratumu želimo osigurati da se izvrsne ideje ostvare i zato su Ferratum online krediti brzo i jednostavno rješenje kad vam je potrebna gotovina u kratkom roku. Kad je bitno, znajte da je Ferratum tu za vas.

Prijave za naše online kredite traju svega nekoliko minuta, a ako su svi dokumenti u redu i kredit je odobren, isplata na vaš račun stiže u roku od jednog dana! Zahvaljujući Ferratumovoj revoluciji u digitalnom bankarstvu, cijeli proces prijave za brze kredite bez papirologije možete u potpunosti riješiti online.

Takva realizacija brzih gotovinskih kredita najbrži je način da ostvarite svoje želje.

Kako biste provjerili detalje o visinama pozajmica i rokovima otplate, obavezno provjerite naš kreditni kalkulator uz koji možete lako saznati izračun rate kredita.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: