6 načina da uštedite novac za idući financijski cilj

30.08.2021#Općenito

Vjerujemo kako postizanje financijskih ciljeva svima ponekad može biti izazovno. Ferratum brzi krediti najjednostavniji su način da dođete brzo do gotovine i ostvarite svoje želje no važno je imati i novac koji ćete alocirati na financijske ciljeve poput životne štednje, štednje za novo vozilo, edukaciju, itd. Pozajmice također mogu biti jedan od financijskih ciljeva. Kad se odlučite za koje financijske ciljeve ćete izdvajati novac, važno je naučiti kako uštedjeti i kako smanjiti vaš kućni budžet. Što ćete više uštedjeti, brže ćete biti u mogućnosti ostvariti svoje ciljeve, bilo da se radi o kupnji nekretnine, investicijama ili nečem drugom.

Što su zapravo financijski ciljevi?

Vjerojatno ste do sad razmišljali o raznim životnim ciljevima: educirati se, naći dobar posao, bolje upravljati vlastitim vremenom ili možda naučiti novu vještinu. No što je s novčanim ciljevima? Financijski ciljevi predstavljaju ono gdje želite financijski biti iduće godine, idućih pet, deset ili možda dvadeset godina. Kad definirate svoje financijske ciljeve, bitno je obuhvatiti sve vaše planove, male i velike. Prvi korak u realizaciji financijskih ciljeva je njihovo zapisivanje. Kad planove pretočite u riječi, imate podsjetnik koji vam ujedno služi i kao motivacija da krenete svoje ciljeve ostvarivati.

Sljedećih 6 savjeta mogu vam pomoći da počnete štedjeti novac i krenete ostvarivati svoje financijske ciljeve, pomažući vam da uštedite novac na svakodnevnim troškovima.

Postavite specifične ciljeve

Postavljanje ciljeva uštede pomoći će vam da počnete štedjeti novac. Kad samo redovno štedite novac za nedefinirane ciljeve, puno ga je lakše potrošiti. Kad definirate svoje ciljeve, oni vam ujedno služe i kao motivacija. O vašim željama i potrebama ovisi hoćete li se odlučiti za nekoliko financijskih ciljeva odjednom ili ćete biti fokusirani na jedan specifičan cilj koji želite ispuniti.

Napravite plan

Izrada liste vaših financijskih ciljeva odličan je način da se dodatno organizirate i motivirate za ostvarivanje vaših ciljeva.

Ako niste sigurni kako započeti, zapišite jedan financijski cilj. Vaši ciljevi moraju biti specifični, mjerljivi, usmjereni na konkretnu namjenu, realni i moraju imati rok do kojeg ih planirate ostvariti.

Zatim, odlučite je li vaš cilj kratkoročan, srednjoročan ili dugoročan i postavite realne rokove u kojima smatrate da biste ih mogli ostvariti. Naravno, sve ove stvari podložne su promjenama ovisno o vašoj životnoj situaciji. Utvrdite koliko novaca trebate uštedjeti kako biste ostvarili svoje ciljeve i podijelite taj iznos po mjesecima ili godinama.

Postoji nekoliko načina na koje možete postići financijske ciljeve, razmislite o uštedama, smanjenju troškova ili razmislite kako do novca ili dodatnog izvora zarade te odlučite koja je za vas najbolja kombinacija.

Za početak, postavite si ciljeve koji su jednostavniji i lakši, a nakon što ih ostvarite dobiti ćete dodatnu motivaciju za postizanje težih ciljeva koji zahtijevaju više vremena i discipline.

Aplikacije za uštedu novca

Već nekoliko godina, mobilne telefone osim za pozive i poruke koristimo i za još mnoštvo stvari, a jedan od trikova za ostvarivanje financijskih ciljeva mogu biti i aplikacije za uštedu novca. S tim aplikacijama možete pratiti sve svoje mjesečne troškove i pomoću njih imati pod kontrolom sve svoje izdatke te pratiti koliko vam mjesečnog budžeta preostaje za uštedu.

Također, postoje mobilne aplikacije koje svaku vašu kupnju određenu svotu novaca prebacuju na štedni račun što je isto jedan praktičan način uštede.

Plaćate u gotovini

Plaćanje dnevnih troškova u gotovini je još jedna strategija za uštedu novca. Znate li zašto?

Mnogi ljudi prestanu razmišljati o novcu kad plaćaju debitnim i kreditnim karticama, što ponekad može dovesti do toga da potroše više nego što su planirali. Ova taktika može vam pomoći da ne potrošite novac koji nemate, no imajte na umu da u tom slučaju za kupovinu ne možete koristiti svoje debitne ili kreditne kartice.

Pratite svoje ciljeve

Ako namjeravate ostvariti nekoliko financijskih ciljeva, izuzetno je bitno pratiti njihov napredak. Možda ćete se odlučiti izdvajati novac na jedan račun ili ćete jednostavno bilježiti u svoj mobilni telefon, računalo ili rokovnik. Možete se primjerice odlučiti da novac na jednom štednom računu čuvate kao vaš hitni fond, a novac na drugom računu alocirate samo za vaše financijske ciljeve.

Podijelite velike ciljeve u nekoliko malih

Što je cilj koji želite ostvariti veći, to će ga biti teže postići. Kako bi si malo olakšali postizanje takvih ciljeva, možete ga podijeliti na mjesečne ili tjedne iznose koji ne predstavljaju tako velike izdatke. Ako imate djecu, uključite ih u raspravu kako možete postići taj cilj, jer uključujući djecu u razgovore o financijskim temama učite ih kako štedjeti za stvari koje trebaju ili žele.

Savjesnim raspolaganjem vašim novcem, uz malo volje i uz kvalitetan plan uštede, sigurni smo da će vam vaši financijski ciljevi biti nadomak ruke i prije nego što očekujete.

Ferratum brzi krediti nude vam oslonac u financijski najizazovnijim trenucima i kad ostvarivanje vaših financijskih ciljeva ne može čekati. Prijave za online kredite traju svega nekoliko minuta, a ako su svi dokumenti u redu i kredit je odobren, isplata na vaš račun stiže u roku od jednog dana! Takva brza realizacija kredita najbrži je način da ostvarite svoje želje.

Kako biste provjerili detalje o visinama pozajmica i rokovima otplate, obavezno provjerite naš kreditni kalkulator uz koji možete lako saznati izračun rate kredita.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: