5 načina na koje obitelji mogu smanjiti financijski pritisak za Božić

Do Božića ima samo nekoliko dana, ali za mnoge mlade obitelji Božić je financijski i emocionalni teret koji stvara pritisak da potroše novac koji nemaju.

Kada kupujete božićne poklone, uvijek se javlja pitanje koliko biste trebali potrošiti. Koji je „normalni“ iznos potrošnje? Što ako netko potroši više novca na poklon za Vas nego što ste Vi potrošili na poklon za nju/njega?

Imajući na umu ta pitanja, osmislili smo pet savjeta koji pomažu oslobađanju financijskih pritisaka u vezi Božića.

1. Određivanje limita potrošnje

Najbolji način da se spriječi prekomjeran pritisak i bilo kakav osjećaj manje vrijednosti jest da se dogovorite oko limita potrošnje sa svojom obitelji. Možda se odlučite za limit po poklonu, npr. 20 € ili iznos po obitelji, npr. 100 €.

„Tajni Djed Božićnjak“ je još jedan učinkovit način da se spriječi prekomjerno trošenje na poklone. Radi se o tome da svatko u obitelji stavi svoje ime u šešir, a svaki član obitelji izvuče ime i kupuje poklon samo za tu osobu. Većina ljudi primjenjuje limit potrošnje i za poklone Tajnog Djeda Božićnjaka.

Bez obzira koji pristup odaberete, provjerite može li Vaš budžet to podnijeti. Uostalom, nitko ne želi započeti Novu godinu sa stotinama dolara duga.

2. Nemojte prekomjerno trošiti na poklone za djecu

Znamo da želite sve priuštiti svojoj djeci, ali važno je zapamtiti da kad se radi o kupnji poklona za djecu, mlađa djeca ne mare za robne marke ili iznos novca koji potrošite. Saznajte kako kupovati pametnije i uštedjeti ovog Božića.

Također je važno da se prisjetimo da Božić nije natjecanje. Potrošite samo onoliko koliko možete.

Djeca vole dobivati poklone, ali često je najjednostavniji i najjeftiniji poklon onaj u kojem najviše uživaju. Stoga se oslobodite pritiska od prevelike potrošnje ili kupovanja brendiranih stvari - djeca ne znaju razliku i zadovoljna su stvarima koje ih zabavljaju.

3. Kupujte poklone po najboljoj cijeni

Prije odlaska u trgovački centar, malo se raspitajte koje trgovine imaju najjeftiniju cijenu. Provjeravanjem cijena na internetu i usporedbom cijena u raznim trgovinama možete uštedjeti mnogo novca.

Kupnja putem interneta je često, ali ne i uvijek, jeftinija. Kada kupujete putem interneta, imate širi raspon za odabir, uključujući dostupnost veličina, boja i stilova. Međutim, svakako provjerite troškove dostave. U nekim slučajevima, nakon što dodate troškove dostave, može biti jeftinije kupiti predmet u trgovini.

4. Recite svojoj djeci kakva Vam je financijska situacija

Svaki roditelj želi svojoj djeci pružiti najbolji Božić. I to možete učiniti bez da previše košta.

Nastavno na gornji savjet #2, ključno je da potrošite samo onoliko koliko realno možete. To također znači, koliko god neugodnim se čini, da budete iskreni i date svojoj djeci do znanja kakva je financijska situacija Vaše obitelji.

Ako Vam je Božić financijski težak i ne možete si priuštiti poklon koji Vaše dijete stvarno želi, pažljivo obavijestite svoju djecu o financijskoj situaciji Vaše obitelji. Vaša će djeca razumjeti i cijeniti iskrenost koja će također smanjiti osjećaj razočaranja kada ne dobiju određeni poklon kojem se nadaju.

5. Smanjenje opterećenja

Ako priređujete božićni ručak ili večeru za širu obitelj, to može biti prilično skup pothvat. Osim troškova hranjenja velike skupine ljudi, tu je i trošak ukrašavanja među mnogim drugim stvarima.

Zamolite svakog člana obitelji da donese nešto za jelo. Netko može kupiti vino, druga osoba može donijeti desert, netko treći može donijeti povrće. Dijeljenje troškova božićnog ručka bit će puno jeftinije i daleko manje stresno za Vas i Vašu obitelj.

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: