5 načina da uvijek budete spremni za izvanredne troškove

30.08.2021#Općenito

Ništa nas ne može toliko izbaciti iz financijskog balansa kao neplanirani troškovi. Veći ili manji, uvijek su neugodni. Da biste uvijek bili spremni za izvanredne troškove, morat ćete malo promijeniti svoje navike i planirati ih unaprijed.

Kako planirati neplanirane troškove?

Postoje načini kako se pripremiti za ovakve šokove. Zanimljivo je to da je većina izvanrednih troškova zapravo vrlo predvidljiva, samo što nikada ne planiramo toliko unaprijed na ih uvrstimo u svoju financijsku računicu. Na primjer, ako imate auto, možete računati na to da će se pokvariti, čak i ako ste izvrsnog zdravlja, ponekad vam se može dogoditi manja nesreća ili oboljenje koje će imati izvjesni trošak, čak i posve isplanirano putovanje, može koštati više od predviđenog.

Ako uvijek razmišljamo o najboljim i najgorim mogućim scenarijima, troškove je vrlo lako predvidjeti. Evo kako se u pet koraka spremiti za sve izvanredne troškove.

1. Računajte na „crne dane“

Iako se svi nadamo da nikada neće doći, dobro je razmišljati i o crnim danima. Oni mogu donijeti bilo kakav negativan scenarij – oboljenja, nezgode, nesreće, otkazi – ali to ne znači da se iz njih ne možemo izvući. Imajući na umu da će se tako nešto dogoditi, lakše ćemo se i pripremiti za takav scenarij i uvijek je bolje biti realan nego živjeti u ružičastom oblaku. Proučite koliko vam novaca treba za život na mjesečnoj bazi, i pokušajte uštedjeti minimalno za jedan mjesec života, a ako imate prostora uštedite za čak 3-6 mjeseci kako biste bili financijski pokriveni u slučaju najgoreg. Kad uštedite taj iznos, pretvarajte se da ne postoji, i novac koji ste dotada štedjeli za vaš «fond za crne dane» možete prenamijeniti u nešto drugo.

2. Ostavljajte novac sa strane

Napravite popis svega što bi se moglo potrgati ili pokvariti u kućanstvu i koliko bi vas to moglo koštati. Pokušajte uštedjeti onaj iznos popravka koji bi vam najviše narušio financijsku stabilnost. Ne morate taj iznos spremiti odjednom ili odvajati nekoliko stotina kuna mjesečno, čak i 50 ili 100 kn s vremenom će narasti dovoljno da osjetite financijsku sigurnost i budete spremni za neočekivano. Neće se sve neplanirane situacije dogoditi odjednom, a vi ćete biti spremni.

3. Zaradite na hobijima

Gotovo svi imamo male hobije koji bi nam mogli donijeti dodatnu zaradu. Bilo da fotografirate, pletete, radite ukrase za kosu, pišete, popravljate elektroničke uređaje, strastveno koristite društvene mreže ili nešto treće, uvijek to možete i unovčiti. Danas je lako imati hobi koji se pretvori u izvor zarade. Internet prodajom možete prodati stvarčice koje napravite, možete zaraditi pišući recenzije, popravljajući, objavljujući fotografije na društvenim mrežama ili nudeći intelektualne ili druge usluge. Nekoliko stotina kuna dodatne zarade mjesečno možete pretvoriti u lijepu štednju.

4. Štedite na svakodnevici

Svi mi možemo pronaći sitne rupe u svakodnevnoj rutini iz kojih nam otječe novac. Bilo da se radi o cigaretama, kavama, neplaniranom šopingu ili nečem trećem. Dobro razmislite gdje biste u svakodnevnim aktivnostima mogli uštedjeti, pa novac koji sakupite, prebacite na štednju za ono što će vam doista biti potrebno. Ako mislite da od 2-3 kave, usput kupljenog flaširanog soka ili vode, grickalica kad niste mogli izdržati do doma ili sličnih stvari ne možete uštedjeti dovoljno da bi utjecalo na vašu financijsku situaciju, pokušajte barem jedan mjesec, pa čak tjedan dana voditi bilješke o tome što ste kupili i koliko ste to platili, i uvidjet ćete da je zaista svaka lipa važna.

5. Zabilježite stranicu ferratumbank.hr

Pozajmice bilo koje vrste su naravno posljednje na listi. Njima pribjegavamo kad jednostavno nemamo izbora. Kad naši izvori novca nisu dovoljni da saniraju što god nam se dogodilo. Većina nas poseže za posuđivanjem od užeg kruga obitelji, prijatelja i poznanika. Neki pak to ne mogu jer im je neugodno, pa se, nažalost, snalaze kako god znaju. Nemojte si to raditi. Zabilježite stranicu ferratumbank.hr i neka vam bude as iz rukava u kriznim situacijama. Nikoga ne morate ništa moliti, ne morate donositi hrpu papirologije niti bilo kamo ići. Sve što trebate je internet, uređaj kojim možete doći na našu stranicu i u 15 minuta posla prijaviti se za gotovinsku pozajmicu ili kredit.

Uz financijsku pomoć, izvanredni trošak više vam neće biti tako strašan, niti ćete se morati odricati svog načina života kako biste ga podmirili!

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: