4 važne stvari koje morate znati prije slavlja Noći vještica

31.08.2021#Općenito

Noć vještica ili Halloween u zapadnjačkim se zemljama slavi dan prije blagdana Svih svetih. I kod nas je sve popularniji pa zašto ne biste ove godine napraviti nešto drugačije. Evo ideje.

1. Kako je sve počelo

Još davno nekad, u 5. stoljeću, stari su Kelti slavili Novu godinu 1. studenog. Mislili su kako će se baš noć uoči nove godine mrtvi vratiti na Zemlju i ugnjetavati žive, pojesti im hranu i plašiti djecu i životinje. Njihova borba s mrtvima jest ono što danas obilježavamo u obliku Noći vještica.

Crkva se stoljećima ograđivala od tog “poganskog“ običaja, no upravo je ona začetnica naziva Halloween (“All-Hallows-Evening" - večer uoči blagdana Svih svetih).

2. Maskiranje

Kako bi preplašili mrtve koji su se trebali vratiti među žive, stari su se Kelti maskirali, prekrivali plahtama i proizvodili glasne zvukove. Željeli su izgledati i zvučati kao demoni, vještice, zombiji, kosturi i slično ne bi li mrtvi pobjegli natrag u grobove.

3. Bundeve i svijeće

Običaj rezbarenja bundeve nešto kasnije dolazi na scenu. Oko 16. stoljeća irska legenda kaže da je stari škrtac kovač Jack zaslužan za to. Naime, tijekom života nije bio uzoran niti su ga voljeli u mjestu u kojem je živio, pa se i u smrti teško snalazio: u Raj ga nisu pustili, a Vrag mu je također zatvorio vrata bacivši mu malo žeravice. Jack je žeravicu stavio u izdubljenu repu i tako bio osuđen na vječno lutanje mrakom između svjetova.

4. Odličan provod

Danas se Noć vještica obilježava kao dan dobrog tuluma i druženja pod nešto mračnijim maskama. Rezbare se bundeve u koje se stavljaju lučice kako bi činile strašni prizor, rade se razne psine među poznanicima i prijateljima i dobro se tulumari.

Pa zašto ove godine ne biste i vi priredili dobar tulum svojim prijateljima?

Tematski uredite prostor, pripremite grickalice i napitke koji će oduševiti goste. A onda smislite i razne spine koje će im utjerati strah u kosti. Važno je dobro se zabaviti. A što god zatrebali ili poželjeli, bila to vaša potreba ili luksuz, tu smo za vas!

Kad je bitno, tu je Ferratum.

Želim Ferratum gotovinski kredit

 

Također možete pročitati i ostale naše članke

Sorry, there are errors on the page: